Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 6. 2014,
22.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izbor filmi voda BFF Bled Film Festival

Nedelja, 15. 6. 2014, 22.22

6 let, 7 mesecev

Top 10 filmov o vodi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Blejski filmski festival bo posebno pozornost namenil problematiki vode. Pred začetkom festivala smo sestavili izbor filmov, po katerih se pretaka ta življenjsko pomembna tekočina.

20.000 milj pod morjem (20,000 Leagues Under the Sea, 1954)

Disneyjeva upodobitev klasičnega romana Julesa Verna o skrivnostnem kapitanu Nemu in njegovi podmornici Nautilus je bil peti igrani celovečerec tega studia. Film, ki ga je Walt Disney osebno produciral in v katerem igrajo Kirk Douglas, James Mason in Peter Lorre, je prejel oskarja za posebne učinke in barvno scenografijo ter postal drugi najdonosnejši film leta za muzikalom Beli božič. Remake bi moral režirati David Fincher, v njem pa zaigrati Brad Pitt, a je projekt za zdaj padel v vodo.

Velika modrina (Le grand bleu/The Big Blue, 1988)

Prosta priredba resnične zgodbe o prijateljstvu in rivalstvu med dvema izvrstnima potapljačema v globino na dah: Jacquesu Mayolu (Jean-Marc Barr) in Enzu Maiorci (Jean Reno). Film, vizualna in zvočna mojstrovina francoskega režiserja Luca Bessona, je postal v potapljaški skupnosti kultna klasika, v številnih evropskih državah, tudi v Sloveniji, pa velika kinematografska uspešnica. Pogorel je samo v ameriških kinematografih, kjer so prikazali predelano različico s spremenjenim koncem.

Brezno (The Abyss, 1989)

Jamesa Camerona obsesija z vodo spremlja od začetka njegove kariere. Leta 1981 je samooklicani kralj sveta debitiral z grozljivko Piranja 2, osem let pozneje pa je posnel Brezno – ZF-pustolovščino o potapljačih z naftne ploščadi, ki pomagajo ameriški mornarici pri iskanju izgubljene jedrske podmornice, pri tem pa naletijo na nezemeljsko bitje. Oskar za posebne vizualne učinke – zanje je zaslužno Lucasovo podjetje Industrial Light & Magic – je bil pričakovan.

Potopljeni svet (Waterworld, 1995)

Futuristična pustolovščina s Kevinom Costnerjem morda res ni najkakovostnejša izbira, a si zasluži mesto na seznamu že zaradi izvirne predelave logotipa studia Universal: polarni led na globusu se stali in morska voda preplavi vse kopno. No, skoraj vse, saj je že v enem prvih prizorov na obzorju jasno razvidno … kopno! Stroški produkcije so znašali takrat rekordnih 172 milijonov ameriških dolarjev. Čeprav je film v domovini zaslužil samo 88 milijonov, se je vložek pozneje povrnil. Costnerjeva kariera je kljub temu tonila še naprej.

Titanik (Titanic, 1997)

Po vseh zapletih in naraščajočih stroških produkcije, ki so se ustavili pri (znova) rekordnih 200 milijonih ameriških zelencev, je Cameronovi epski ljubezenski drami le malokdo prerokoval uspešno plovbo. Njegov filmski mastodont je splavil 14. decembra 1997. Ostalo je zgodovina: 11 prejetih kipcev, tudi za najboljši film in režijo, ter rekordni izkupiček v kinematografih – več kot dve milijardi dolarjev. Tega je 12 let pozneje presegel šele Avatar, ki ga je prav tako režiral Cameron.

Vihar vseh viharjev (The Perfect Storm, 2000)

Nemec Wolfgang Petersen je še en režiser na našem seznamu, ki je obseden z vodo. Vstopnico za Hollywood si je priboril s klavstrofobično vojno dramo Podmornica (Das Boot 1981), leta 2006 je režiral remake Poseidona, na prelomu tisočletja pa posnel film Vihar vseh viharjev – na resničnem dogodku temelječo zgodbo o posadki ribiške ladje Andrea Gail, ki se je leta 1991 znašla v supernevihti. Zakaj smo izbrali prav ta film? Ker v njem voda zasenči celo Georgea Clooneyja in Marka Wahlberga!

Erin Brockovich (2000)

Biografska drama Stevena Soderbergha, ki je hollywoodski "princesi" Julii Roberts končno prinesla oskarja. Širokoustna zvezdnica v filmu igra samohranilko, ki se zaposli kot asistentka v neki pravni pisarni in skoraj lastnoročno uniči energetsko podjetje, ki onesnažuje vodo in zastruplja okoliške prebivalce. Film, v katerem se pojavi resnična Erin Brockovich, je bil velika kritiška in komercialna uspešnica, Soderberg pa je bil za režijo nominiran tudi za oskarja, a je moral priznati premoč samemu sebi – istega leta je namreč slavil s filmom Preprodajalci.

Neprijetna resnica (An Inconvenient Truth, 2006)

Ker si boste lahko na blejskem filmskem festivalu ogledali kar osem dokumentarcev na temo vode, smo se odločili, da na naš seznam uvrstimo samo enega, morda celo najznamenitejšega. Film nekdanjega ameriškega podpredsednika (in nesojenega predsednika) Ala Gora, ki ga je Akademija nagradila z oskarjem, je množice seznanil s konceptom globalnega segrevanja. Del te neprijetne resnice so tudi težave z vodo. Ne recite, da niste bili opozorjeni.

Nemogoče (The Impossible, 2012)

Ewan McGregor in nominiranka za oskarja Naomi Watts nastopata v tej pretresljivi resnični zgodbi o družini, ki je leta 2004 preživela katastrofalen cunami. Ta je samo en dan po božiču, 26. decembra, prizadel države ob Indijskem oceanu in zahteval skoraj 230 tisoč življenj, vzel dom skoraj dvema milijonoma ljudem in povzročil za deset milijard dolarjev gmotne škode. Izvrstno posnet film katastrofe španskega režiserja Juana Antonia Bayone je prejel pet španskih filmskih nagrad goya, tudi za najboljšo režijo.

Noe (Noah, 2014)

Neurje v Viharju vseh viharjev in cunami v Nemogoče nista bila nič v primerjavi s kaznijo, ki doleti človeštvo v letošnjem kontroverznem spektaklu Darrena Aronofskyja. 125-milijonski projekt, v katerem so svetopisemske junake odigrali Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins in Emma Watson, je zaradi okoljevarstvenega sporočila in religiozne tematike razdelil kritike in gledalce, nihče pa ne more ustvarjalcem očitati pomanjkanja pomuga in ambicioznosti.

Ne spreglejte