Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2012,
15.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

fat burner

Petek, 2. 3. 2012, 15.40

8 let, 1 mesec

Fat burner – (Ne)varno prehransko dopolnilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zvezi z uporabo prehranskih dopolnil se mnenja močno razlikujejo, nekateri strokovnjaki so prepričani, da so učinkovita pri oblikovanju telesa, drugi njihovi uporabi močno nasprotujejo.

Najprej razčistimo, kaj sploh so prehranska dopolnila. Farmacevtska definicija pravi, da so to različne snovi, katerih glavni namen je dopolnjevanje običajne prehrane. V ta sklop sodijo tudi prehranska dopolnila za hujšanje, ki so sestavljena iz različnih shujševalnih sredstev. Glede na način delovanja se razdelijo v več skupin: sredstva za povečevanje energije (efedrini alkaloidi, kofein, gvarana), sredstva za uravnavanje metabolizma ogljikovih hidratov (gingseng), sredstva za povečevanje izgorevanja maščob (L-karnitin, izvlečki zelenega čaja), sredstva za zaviranje teka in sredstva za preprečevanje absorbcije maščob.

Čudežna tabletka za hujšanje

Eden najbolj znanih prehranskih dodatkov za hujšanje je fat burner ali slovensko prehransko dopolnilo za izgorevanje maščob. To dopolnilo vsebuje sestavine, ki pospešujejo izgorevanje maščobnih oblog, ob tem pa velja opozoriti, da ne gre za čudežno tabletko, zaradi katere boste izgubljali kilograme kot po tekočem traku, ampak je njegova uporaba učinkovita šele z zdravim načinom prehranjevanja in redno vadbo. Čeprav se mnenja o uporabi razlikujejo, je uporaba različnih prehranskih dopolnil za izgorevanje maščob precej pogosta, predvsem med tistimi, ki redno telovadijo v fitnes centrih.

Ali so sploh učinkoviti, smo povprašali Alana Amadeja Eferla, nekoč odličnega smučarja, zdaj pa osebnega trenerja, ki deluje pod imenom Osebno trenerstvo AE. "Na trgu imamo veliko fat burnerjev, ki so učinkoviti, in veliko fat burnerjev, ki so učinkoviti zgolj zaradi 'placebo efekta'. Učinkoviti fat burnerji vplivajo na našo termogenezo (bolj nam je na treningu vroče, bolj se potimo); druga stvar so stimulansi, ki nam rahlo povišajo srčni utrip in nas nekako motivirajo oziroma nam dajo energijo za trening; tretja stvar so blokatorji alfa 2 adrenergičnih receptorjev. To so receptorji, ki nam po določenem času preprečujejo, da naše telo ne izgublja več maščobe, telo se brani, kajti telo kopiči maščobo za 'hude čase'. Ti blokirajo te receptorje, tudi na maščobnih celicah spodbuja razgradnjo maščob in tako poveča raven maščobnih kislin v krvi, ki jih lahko potem telo pokuri. Tako so najučinkovitejši fat burnerji tisti, ki imajo omenjene vse prej naštete komponente," pravi vestni trener fitnesa, ki nam je tudi razložil, katere sestavine najdemo v običajnih fat burnerjih.

Še pred leti je veljalo, da so fat burnerji, vsaj tisti, ki vsebujejo efedrin, škodljivi za zdravje. Kot se spreminja tehnologija, se z njo spreminja tudi veda o prehranskih dopolnilih. Večina novodobnih fat burnerjev ne vsebuje efedrina, zato je skrb, da bi škodovali zdravju, odveč. "Večina fat burnerjev, ki jih prodajajo trgovine s športno prehrano, ni nevarnih, v primeru, da jih jemlje zdrav človek. Njihovo jemanje bi odsvetoval ljudem s srčnimi boleznimi ali vsem, ki imajo kakršnekoli težave s ščitnico. Nakupa fat burnerjev ne priporočam prek spleta, čeprav je tam kakšen izdelek dva ali tri evre cenejši. Raje se oglasite v trgovini, ki je specializirana za športno prehrano, kjer vam bodo strokovnjaki na tem področju svetovali, kaj bi bilo za vas najboljše," nam še svetuje Alan Amadej Eferl.

Kakšne pa so alternative?

Podoben učinek pa je mogoče doseči tudi na povsem naraven način, torej brez jemanja fat burnerjev, vendar pa bo zaradi tega izguba maščobnih oblog počasnejša. Seveda smo se tudi o tem pozanimali pri Alanu Amadeju Eferlu: "Imamo veliko čajev, ki imajo podoben učinek kot fat burnerji, vendar je težko nadomestiti vse sestavine z enim čajem, ki so skrite v fat burnerju. Zapomnimo si, da je najpomembnejša vadba, nato hrana. In šele ko imamo to vse urejeno, posežemo po fat burnerjih. Vsakomur bi priporočal, naj zmeraj začne brez fat burnerjev, nato po določenem času, ko vidi, da ni več napredka, obišče trgovino s športno prehrano, kjer mu bodo strokovno svetovali, kaj bi bilo za njega v tem primeru najboljše."

Ne spreglejte