Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2016,
9.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Maksimum fat burner Stašina fit kuhinja

Torek, 10. 5. 2016, 9.48

6 let, 7 mesecev

Hujšanje s fat burnerji?

Oglasno sporočilo

Foto: Maksimum

Ljudje nenehno iščemo bližnjice in pripomočke, ki bi nam kar najbolj olajšali doseganje zastavljenih ciljev. Tako je tudi pri izgubi odvečne telesne maščobe. Zagotovo ste se tudi sami že kdaj srečali s t. i. fat burnerji, izdelki, ki obljubljajo (hitro) rešitev vaših težav z maščobnimi blazinicami. Nekateri imate s tovrstnimi izdelki pozitivne izkušnje, drugi pa ste sklenili, da se na ta način tanjša predvsem vaša denarnica.

Kakšna resnica se skriva za fat burnerji?

Ne pričakujte čudežev! Kljub pestri ponudbi najrazličnejših prehranskih dopolnil, ki pospešujejo hujšanje (pogovorno fat burnerji) je pred nakupom smiselno preveriti sestavine in se ne zanašati le na zveneče obljube prodajalca in neverjetne "prej – potem" fotografije. Uporaba fat burnerjev je smiselna le v kombinaciji z urejeno prehrano in redno fizično aktivnostjo. Če sanjarite o postavi brez odvečne telesne maščobe, vendar se obenem niste pripravljeni odpovedati najljubšim slaščicam in udobju kavča, vam vaših sanj ne bo uresničil še tako učinkovit izdelek.

Aktivne snovi v fat burnerjih

Fat burnerji, ki jih lahko najdemo na slovenskem trgu, največkrat vsebujejo L-karnitin ali kombinacije L-karnitina in drugih snovi (kofein, zeleni čaj, hidroksicitronska kislina), v zadnjem času pa so zelo priljubljeni tudi izdelki z izvlečkom zelene kave in malinovimi ketoni. Se vam ob številni ponudbi izdelkov pojavljajo vprašanja? V čem se izdelki razlikujejo med seboj? Katere snovi vsebujejo in kako te delujejo? Kateri izmed izdelkov je najbolj učinkovit? Kateri je zame najprimernejši? In ne nazadnje, kateri je najvarnejši za uporabo?

Treba se je zavedati, da ni vsak fat burner v resnici učinkovit, mnogo jih namreč deluje le tako, da iz telesa pomagajo odvajati vodo, na izgubo maščobe pa nimajo vpliva. Zato je treba pri nakupu fat burnerja posebno pozornost nameniti aktivnim sestavinam. Kakovosten fat burner bi moral vsebovati take sestavine, ki dokazano pripomorejo k izgubi maščobe – ali prek pospeševanja telesne presnove ali prek drugega učinkovitega mehanizma, ki ga potrjujejo tako raziskave kot dolga leta uporabe v praksi.

 | Foto: Maksimum Foto: Maksimum

Kofein

Kofein je eden izmed najbolj uporabljanih stimulansov na svetu. Njegov glavni učinek na hujšanje je sposobnost zmanjšanja kopičenja maščob v maščobnih celicah in spodbujanje izločanja maščob iz maščobnih celic v kri, kjer so nato na voljo za energijo. Kot večina drugih spodbujevalnih snovi zavira apetit, zaradi manj zaužite hrane pa porabimo več zalog telesne maščobe. Kofein izboljša vadbo, kar posredno vpliva na večjo porabo kalorij in s tem hitrejše hujšanje. Ima tudi rahel diuretični učinek, kar je razlog, da moramo ob uživanju kofeina piti dovolj tekočine.

L-karnitin

L-karnitin je naravna snov, ki jo najdemo v mesu in mlečnih izdelkih. Že desetletja je zelo priljubljen dodatek za varno pomoč pri izgubi odvečne telesne maščobe. L-karnitin transportira maščobe iz maščobnih celic v celične mitohondrije, kjer oksidirajo in iz njih nastane energija. Številne raziskave potrjujejo njegovo pomoč pri izgorevanju odvečne telesne maščobe, zagotavljanju večje ravni energije med vadbo, izboljšani mišični vzdržljivosti in ohranjanju mišične mase. Poleg tega zmanjšuje občutek lakote in šibkosti, ki se lahko pojavita pri nižjem kaloričnem vnosu. Raziskave kažejo, da je za maksimalen učinek L-karnitina v smislu izgube telesne maščobe potreben odmerek 2 do 4 g 30 minut pred aktivnostjo. Za boljši učinek je priporočljiv še dodatek kofeina, ki med aktivnostjo spodbuja sproščanje maščobnih kislin.

 | Foto: Maksimum Foto: Maksimum

Zeleni čaj

Izvleček zelenega čaja je priljubljen in varen dodatek, katerega številne ugodne učinke znanstvene študije vedno znova potrjujejo. Poleg svojega izjemnega antioksidativnega  delovanja tudi občutno pripomore pri pospešitvi presnove (porabi kalorij) in izgorevanju maščobe. Študije so pokazale, da prispeva k 4 % povečanju porabe energije čez dan (kar v povprečju znaša 100 kalorij). Za pospešitev presnove so odgovorni predvsem njegovi polifenoli, sploh v kombinaciji s kofeinom.

Zelena kava

Izvleček zelene kave je v letošnjem letu tako rekoč glavna izbira med prehranskimi dopolnili za hujšanje. Iz nepraženih zrn zelene kave pridobivajo aktivno snov klorogensko kislino, kateri se pripisujejo številni pozitivni vplivi. Njen glavni učinek je povezan z izgubo telesne maščobe, poleg tega naj bi imela pozitiven vpliv na preprečevanje mnogih zdravstvenih tegob sodobnega časa.

 | Foto: Maksimum Foto: Maksimum

Malinovi ketoni

Malinovi ketoni spadajo v družino fenolov in malinam dajejo njihov omamni vonj. Potem ko so se že nekaj časa uporabljali v kozmetični in živilski industriji, so si svojo pot utrli tudi med prehranska dopolnila za pospešitev hujšanja. Malinovi ketoni bi naj pospeševali prebavo in presnovo maščob ter zavirali apetit.

Kombinacije različnih snovi v enem fat burnerju

 | Foto: Maksimum Foto: Maksimum

Pogosti so tudi fat burnerji, ki v sebi združujejo najrazličnejše aktivne sestavine, kot so že o emenjeni kofein, zeleni čaj, L-karnitin, izvleček zelene kave, malinove ketone, poleg tega pa še holin in inozitol, CLA, izvleček paprike in grenke pomaranče (sinefrin), HCA, cink, krom in podobno. Pri takih izdelkih je pomembno, da so sestavine v izdelku v dovolj veliki količini, saj obilica sestavin ne predstavlja nič, če je posamezne sestavine premalo za učinek.

 | Foto: Maksimum Foto: Maksimum

Fat burnerji lahko pripomorejo pri izgubi maščobe, a nikar ne pozabimo, da je uživanje fat burnerja le nekakšna bergla, ki lahko olajša hujšanje le pod pogojem urejene, uravnotežene prehrane in redne fizične aktivnosti. Zaradi snovi, ki vplivajo na pospešitev presnove oziroma drugih mehanizmov delovanja je hujšanje lažje, vseeno pa ne enostavno. Poleg tega fat burnerji zavoljo stimulansov, ki jih vsebujejo, vplivajo na to, da lažje prenašamo dieto, smo manj utrujeni, bolj skoncentrirani in lažje opravimo trening, kar na dieti prav tako šteje. Priporočamo vam, da fat burnerje kupujete v specializiranih trgovinah s prodajalci, ki imajo znanje o prehrani in hujšanju, saj boste le tako kupili tisto, kar zares potrebujete, poleg tega pa boste dobili še kakšen nasvet o vašem jedilniku in vadbi. Veliko o prehrani in hujšanju lahko izveste na strani Maxximum oziroma postavite vprašanje na Maxximum forumu.

 | Foto: Maksimum Foto: Maksimum

Ne spreglejte