Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 11. 2020,
9.07

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

higienski vložki tamponi Škotska

Sreda, 25. 11. 2020, 9.07

3 leta, 5 mesecev

Škotska bo kot prva na svetu ponujala brezplačne tampone in vložke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

menstruacija | Na Škotskem ne bo več treba skrbeti za nakup vložkov in tamponov. | Foto Getty Images

Na Škotskem ne bo več treba skrbeti za nakup vložkov in tamponov.

Foto: Getty Images

Škotski parlament je že v začetku leta podprl predlog, da bi bili higienski vložki in tamponi brezplačni za vse, zdaj pa je ta začel veljati.

Škotska regionalna vlada je kot prva na svetu zakonsko zavezana priskrbeti higienske izdelke, kot so vložki in tamponi, za "vse, ki jih potrebujejo".

Predlog zakona, ki ga je v obravnavo vložila poslanka laburistov Monica Lennon, so na glasovanju februarja letos podprle vse stranke. "To niso luksuzni izdelki. So resnično nujni in nihče na Škotskem ne bi smel biti brez proizvodov za menstruacijo," je dejala predlagateljica predloga. "Spreminjamo kulturo in resnično vznemirljivo je, da države po svetu natančno spremljajo, kaj počnemo," je dodala.

Lennonova se za konec tako imenovane "menstrualne revščine", kot ji pravi, bori že od leta 2016. Leta 2018 ji je uspelo doseči, da so Škoti sprejeli zakon, ki zagotavlja brezplačne sanitarne izdelke šolarkam, dijakinjam in študentkam. "To so nujne potrebščine, nihče ne sme biti prikrajšan," meni Lennonova.

Kaj je "menstrualna revščina"? Tako je označila gospodinjstva, katerih prihodki so tako nizki, da si težko zagotovijo najosnovnejše življenjske potrebščine, med njimi tudi higienske vložke in tampone.

Zakon, ki so ga sprejeli po predlogu Lennonove, naj bi Škotsko predvidoma stal dobrih 24 milijonov funtov letno (več kot 28 milijonov evrov).

Na voljo bodo "vsem, ki jih potrebujejo". | Foto: Getty Images Na voljo bodo "vsem, ki jih potrebujejo". Foto: Getty Images

Ne le za ženske, temveč za "vse, ki jih potrebujejo"

Ob tem je zaznati, da se Škoti in Britanci ob poročanju o novem zakonu izogibajo pisanju o tem, da so tamponi in higienski vložki namenjeni le ženskam. 

Že pred dvema letoma je namreč mestni svet mesta Brighton & Hove na jugovzhodu Anglije sprejel priporočila šolam za poučevanje glede menstruacije, "ki jo lahko imajo tudi transspolni fantje". Gre za zmago aktivistov za pravice transspolnih oseb, je poročal britanski Telegraph.

S priporočili se želijo boriti proti stigmam glede menstruacije, so dodali v mestnem svetu. V poročilu, iz katerega izhajajo priporočila šolam, so med drugim zapisali: "Transspolni fantje in moški ter nebinarne osebe lahko imajo menstruacijo." Ob tem so poudarili še: "Menstruacija mora biti vključujoča za vse spole."

Preberite več:

noge, ženska, lepota
Novice Otroke bodo učili, da nimajo menstruacije samo ženske
Ne spreglejte