Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
23. 2. 2016,
12.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tomaž Modic

Torek, 23. 2. 2016, 12.45

1 leto, 9 mesecev

Ključni možje Save se selijo na Obalo

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V treh velikih turističnih podjetjih je danes prišlo do pomembnih kadrovskih sprememb.

Finančni holding v velikih finančnih težavah, Sava, tako dokončno zapušča Matej Narat, ki se bo preselil na mesto člana uprave Istrabenza.

Trenutno največjo turistično skupino Savo Turizem po dobrih štirih letih zapušča Andrej Prebil, ki se seli na Obalo, konkretno na čelo skupine Hoteli Bernardin. Njegov položaj bo prevzela dozdajšnja članica uprave v Savi Turizmu Renata Balažic.

Prebil bo portoroško turistično družbo vodil skupaj s Kristianom Staničićem, ki je bil do odhoda Marka Jazbeca na čelo Slovenskega državnega holdinga kratek čas njen predsednik uprave.

Novo vodstvo je dobil tudi Istrabenz Turizem. Vodenje bo prevzel predsednik uprave njenega edinega lastnika Istrabenza Andrej Laznik, dozdajšnja predsednica uprave Lorela Dobrinja pa ostaja v upravi.

Kdo so ključni ljudje novega turističnega konglomerata:

Uvod v povezovanje slovenskega turizma Vse kadrovske spremembe, ki pomenijo uvod v povezovanje treh velikih turističnih podjetij, bodo nastopile s 1. marcem. Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Istrabenz Turizem in Sava so že lani ustanovili podjetje BLS Sinergije, ki je v tistem trenutku povezovalo 40 odstotkov slovenskega turizma.

To pripravlja projekte, v katerih naj bi z novimi modeli poslovanja iskali sinergije, zniževali stroške in povečali učinkovitost poslovanja. Sodelovanje je predvideno na področju informacijske tehnologije, marketinga, promocije, nabave, usklajevanja ponudbe ...

Sedež Istrabenz Turizma:

Ob ustanovitvi so poudarili, da to še ne pomeni kapitalskega povezovanja treh družb, vendar v prihodnosti lahko zagotovo pričakujemo prav to. Zaradi tega je država tudi opredelila Savo, ki ima lastniške deleže v omenjenih treh turističnih podjetjih, kot ključno družbo za povezovanje turizma in jo uvrstila med pomembne naložbe, v katerih namerava država obdržati četrtinski lastniški delež.

Prebila čaka naporna sanacija Bernardina Sava Turizem, ki jo je skozi sanacijo vodil Andrej Prebil, je julija 2013 z bankami sklenila krovni dogovor o refinanciranju bančnih posojil, ki se izteče v letu 2018. Sava Turizem je v zadnjih petih letih podvojila denarni tok iz poslovanja (EBITDA). Knjigovodska vrednost deleža Save v njeni največji turistični naložbi znaša več kot 90 milijonov evrov.

Sedež Hotelov Bernardin:

Sava, ki je edina lastnica Save Turizma, ima v lasti slabih 10 odstotkov Hotelov Bernardin in dobrih 16 odstotkov Istrabenza, lastnika Istrabenz Turizma.

Med cilji, ki si jih je zastavila država z ohranitvijo deleža v Savi, je povečati donosnost družbe in ohraniti stabilno dividendno politiko. Če je bil dobiček na kapital vse od leta 2011 v Savi negativen, država v strategiji letos pričakuje 0,5-odstotnega, EBITDA marža pa naj bi se povečala na 16 odstotkov.

Sodišče od upnikov Save zahteva dopolnitev sanacijskega programa Pred dobrim tednom dni je skupina upnikov Save na čelu z ameriško družbo York Capital, ki je pred tem odkupil četrtino terjatev, vložila načrt finančnega prestrukturiranja. Ta daje upnikom možnost pretvorbe dolga v kapitalski delež in odprodajo finančnih naložb, med drugim tudi Gorenjski banki.

Sedež Sava Turizem Sava Hotels & Resorts:

Prihodnost Save pa temelji na ustvarjanju vrednosti in konsolidaciji turističnih družb. Kakšen konkretno je načrt finančnega prestrukturiranja, še ni znano, saj je ljubljansko okrožno sodišče ravno včeraj skupini upnikov naložili dopolnitev predloga z mnenjem pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij.

Načrt je podprla tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), s katero upravi Save pred tem ni uspelo najti skupnega jezika. Ravno odnosom s slabo banko gre pripisati tudi Naratov umik v Istrabenz.

Kdaj prenos terjatev z DUTB na SDH? Kot je znano, je Narat sredi novembra predčasno končal mandat predsednika uprave Save, njegov odstop pa je bil epilog pol leta trajajočega spopada med Savo, ki je od septembra v prisilni poravnavi, in DUTB. Začel se je lani junija z neuspešnim poskusom zasega delnic Save Turizma, ki je močno odmeval tudi v političnih krogih.

V slabi banki so se namreč zanj odločili tik po tem, ko je vlada sprejela strategijo upravljanja državnih naložb. Že nekaj dni pozneje je sodišče odločilo, da mora DUTB zasežene delnice Save Turizma vrniti Savi, spor pa še ni dočakal pravnomočne odločitve na sodišču.

Prav tako še ni znano, kdaj se bo DUTB umaknila iz reševanja Save. Kot je Siol.net razkril prejšnji teden, se namreč DUTB že od konca januarja upira sklepu vlade, da svojo terjatev odplačno prenese na Slovenski državni holding.

Ne spreglejte