Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2020,
11.07

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

40

Natisni članek

državna proslava Slovenija Janez Janša Janez Janša Milan Kučan

Torek, 22. 9. 2020, 11.07

3 leta, 8 mesecev

Kučan, Janša in Bavčar bodo skupaj pripravljali slovesnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

40

Kučan Janša

Vlada je imenovala pisano druščino članov častnega odbora za pripravo na zaznamovanje 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Slovenije. Med člani so med drugim Milan Kučan, Janez Janša, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel, Tone Krkovič in drugi.

Vlada je začela priprave na praznovanje 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne države. Med drugim je na sinočnji dopisni seji imenovala častni odbor za počastitev te obletnice, posebni zadolžitvi pa sta prejeli še ministrstvi za kulturo in za izobraževanje.

Članstvo v častnem odboru si je prislužilo 22 oseb, povezano pa je z aktualno funkcijo ali funkcijo v obdobju osamosvajanja. Člani odbora so med drugim predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi predsednik odbora, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, predsednik slovenske vlade leta 1991 Lojze Peterle, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Peter Jambrek, nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel ter nekdanji obrambni minister in aktualni predsednik vlade Janez Janša.

Med člani odbora so tudi nekdanji minister za notranje zadeve in vodja Republiške koordinacijske skupine za obrambo Slovenije Igor Bavčar, vodja Manevrske strukture narodne zaščite Tone Krkovič ter načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe generalmajor Janez Slapar.

Člani odbora so tudi aktualni predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Peter Štih, predsednik Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Tone Kajzer ter predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc.

Med člani odbora pa so še minister za kulturo Vasko Simoniti, minister za zunanje zadeve Anže Logar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za obrambo Matej Tonin ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Predlog programa mora biti pripravljen do 15. oktobra

Vlada je zadolžila ministrstvo za kulturo, da do 10. oktobra pripravi predlog zaznamovanja obletnice v kulturnih dejavnostih. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa mora do takrat pripraviti predlog zaznamovanja obletnice za vzgojno-izobraževalne institucije, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Organizacijske priprave za počastitev 30. obletnice razglasitve samostojnosti Slovenije bo izvedel Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve. Ta mora do 15. oktobra pripraviti predlog programa počastitve.

Ne spreglejte