Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2008,
18.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2008, 18.40

8 let, 1 mesec

Tomšič: SNS bo politično preživela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici Matevž Tomšič je dejal, da bo SNS zaradi razpad poslanske skupine na kratki rok oslabljena, vendar bo politično preživela.

Nasprotno pa "odpadli" poslanci SNS na čelu s Sašem Pečetom v prihodnosti ne bodo igrali pomembnejše politične vloge, še meni. Podobno meni tudi profesor politologije na Fakulteti za družbene vede (FDV) Milan Balažic. Prepričan je, da lahko Pečetova skupina politično preživi le, če se pridruži drugi stranki, recimo SLS. Jelinčič bolj naklonjen vladi kot poslanci SNS Tomšič je opozoril, da so bila razhajanja v stranki precej očitna. "Zato me ne prepriča zgodba, da je vzrok za trenja nastal na proslavi ob 60-letnici predsednika stranke," je dodal. Ob tem je poudaril drugačen odnos predsednika SNS Zmaga Jelinčiča do drugih političnih dejavnikov, zlasti vlade. Medtem, ko je predsednik SNS bolj naklonjen vladi, so imel drugi poslanci bolj oster odnos do nje, je pojasnil. "Vendar je bil takšen odnos tudi v času prejšnjih vladnih garnitur," je poudaril predavatelj na FUDŠ in dodal, da je Jelinčič podpiral tudi vlade, ki jih je vodil nekdanji premier Janez Drnovšek.

"Pretresi v SNS so že bili"

Glede odhoda treh poslancev SNS iz stranke je Tomšič dejal, da so takšna trenja za omenjeno stranko značilna. "Podobno je bilo pred 15 leti, po državnozborskih volitvah leta 1992, ko je po prihodu v parlament stranka razpadla," je pojasnil. Dodal je, da je stranka tedaj razpadla na podlagi nasprotij med predsednikom stranke in velikim delom tistih poslancev, ki so prišli v parlament.

"Stranka SNS je Jelinčič Pri tem je spomnil, da je jedru stranke uspelo prosperirati, medtem ko so druge skupine, ki so nastale iz SNS izginile. "Ta zgodba se sedaj ponavlja," je poudaril in dodal, da "uporniki" nimajo prihodnosti. "Stranka SNS je Jelinčič, pravzaprav je Jelinčič v bistvu več kot stranka, saj ima večjo podporo kot njegova stranka," je še pojasnil predavatelj FUDŠ. Po njegovem mnenju nima nobeden od "odpadnikov" Jelinčičeve karizme.

"Dvomim, da bi imel Janša vpliv na Jelinčiča Tomšiču se zdijo "privlečeni za lase" tako Pečetovi očitki o vplivu Janeza Janše na stranko kot očitki predsednika SNS o vlogi Bojana Šrota in SLS pri poskusih oslabitve SNS. "Jelinčič je samosvoja osebnost, ki je zelo spretna pri preživetju na politični sceni, zato dvomim, da bi imel premier kakršen koli vpliv nanj," je dejal in dodal, da je predsednik SNS pač presodil, da "več potegne s takšnim odnosom do vlade". Meni tudi, da ni resnih dokazov, ki bi potrjevali Jelinčičeve trditve glede SLS.

Balažic: Jelinčič je sklepal kravje kupčije

Balažic je prepričan, da je konflikt v stranki rezultat njene personalizacije. "V stranki Jelinčič sprejema vse odločitve, je dovolj avtokratski in zahteva subordinacijo ostalih poslancev," je pojasnil. Po njegovih besedah je predsednik SNS "paktiral levo in desno, sklepal kravje kupčije ter po načelu kdo da več ohranil sebe, stranko in finančno zaledje". Takšna politika bo po mnenju profesorja FDV prej ko slej naletela na odpor, saj se drugi poslanci čutijo odrinjene in menijo, da si zaslužijo večjo pozornost. Prepričan je, da je šlo pri sporu v SNS za konflikt med osebnostmi, vendar pa se sedaj naknadno išče politične razloge.

Peče in ostali lahko preživijo le s priključitvijo drugi stranki Profesor FDV meni, da bo Jelinčičeva SNS na naslednjih državnozborskih volitvah dobila vsaj tri poslance, saj je Jelinčič karizmatičen za del volivcev. "Kar se tiče Pečeta, je treba vedeti, da bi ustanovitev lastne stranke zahtevala veliko garanja in financ, česar pa njegova skupina nima," je poudaril. Zato je Balažic prepričan, da lahko politično preživijo le s priključitvijo drugi stranki. Meni, da bi bilo najustrezneje, če bi se priključili SLS. V tem primeru bi lahko Bojan Šrot njihov pristop v poslansko skupino SLS predstavil kot okrepitev nacionalnega dela svoje stranke, je še dodal Balažic.

"Pečetov očitek do neke mere drži" Pečetov očitek o Janševem vplivu in Jelinčičev očitek o vplivu SLS se zdita profesorju FDV dva različna očitka. "Pečetov očitek do neke mere drži, saj je Jelinčič sklepal dogovore z Janšo za podporo njegove stranke pri glasovanjih," je pojasnil in glede Jelinčičevih očitkov dodal, da je "pri Šrotu Jelinčičev pogled podoben Janševemu, ki vsepovsod vidi zarote".

Ne spreglejte