Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
18.38

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,61

Natisni članek

Rusija logistika Ukrajina orožje Vladimir Putin Marcus Keupp

Petek, 26. 4. 2024, 18.38

1 teden, 3 dni

Je to velika ukrajinska past za rusko vojsko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,61
Ukrajinski tankist v Časiv Jaru | Ukrajinski tankist v kraju Časiv Jar, ki bo verjetno naslednji cilj ruske vojske po zavzetju Avdijivke. | Foto Guliverimage

Ukrajinski tankist v kraju Časiv Jar, ki bo verjetno naslednji cilj ruske vojske po zavzetju Avdijivke.

Foto: Guliverimage

Ukrajinci se na bojišču zavestno odpovedujejo svojemu ozemlju, ker želijo Ruse prisiliti, da v vojni izčrpavanja z vedno novimi napadi na ukrajinske položaje izgubljajo svoje vojake in izrabljajo opremo, je prepričan nemški vojaški ekonomist Marcus Keupp. Prepričan je tudi, da čas ni na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Številni zahodni vojaški analitiki so dokaj črnogledi glede možnosti Ukrajine v vojni z Rusijo, še zlasti po spodleteli lanski ukrajinski protiofenzivi, letošnjem padcu Avdijivke ter počasnem, a vztrajnem ruskem napredovanju na fronti v vzhodni Ukrajini. Žarek upanja vidijo v potrditvi novega svežnja ameriške vojaške pomoči Ukrajini. A ta naj bi zgolj pomagal Ukrajini, da se vsaj letos obdrži na gladini.

Optimistični izračuni vojaškega ekonomista

Na drugi strani je nemški vojaški ekonomist Marcus Keupp, ki predava na vojaški akademiji ETH v Zürichu, bolj optimističen. Že lani je vzbudil veliko medijsko zanimanje, ko je napovedoval, da bo Ukrajina do oktobra lani premagala Rusijo. Kot vsi vemo, se to ni zgodilo. Keupp je svojo napoved utemeljil na izračunu, do kdaj bo Rusom zaradi hudih izgub zmanjkalo tankov.

Ukrajinski vojak
Novice Vojaški analitik, ki se do zdaj ni zmotil: Rusi se poigravajo z Ukrajinci

V nedavnem pogovoru (a še preden je ameriški kongres potrdil zadnji sveženj pomoči za Ukrajino, op. p.) za nemško javno radiotelevizijo ZDF je Keupp dejal, da poročila z bojišča kažejo na to, da Rusom vse bolj primanjkuje vojaške opreme. Namesto tankov in bojnih oklepnih vozil naj bi Rusi na fronti vse bolj uporabljali vozila brez oklepa. S temi nezavarovanimi vozili tudi prevažajo vojake na fronti.

Rusi dajejo na fronto vse, kar imajo?

"Za primerjavo: na začetku vojne je rusko oklepno kolono na terenu še sestavljalo 60 tankov in 20 bojnih vozil pehote. Zdaj pa uporabljajo vozila brez oklepa in tudi starodavne tanke T-62 z odstranjenimi kupolami," trdi Keupp.

Vojaški ekonomist Marcus Keupp je optimistične napovedi o ruskem porazu izpeljal iz računov o velikih izgubah ruske vojaške opreme in orožja, zlasti tankov. Na fotografiji: ukrajinska vojaka pri uničenem ruskem tanku. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vojaški ekonomist Marcus Keupp je optimistične napovedi o ruskem porazu izpeljal iz računov o velikih izgubah ruske vojaške opreme in orožja, zlasti tankov. Na fotografiji: ukrajinska vojaka pri uničenem ruskem tanku. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po nekaterih podatkih je Rusija od začetka vojne februarja 2022 izgubila že 2.920 bojnih tankov. "To ustreza celotni operativni rezervi, ki je bila v Rusiji pred vojno. To pomeni, da vse, kar zdaj prihaja na fronto, izvira iz starih sovjetskih skladišč in je treba pred uporabo najprej popraviti."

Če bi imela Ukrajina dovolj topništva ...

Če bi Ukrajina imela dovolj topništva, zračne obrambe in drugega orožja, potem bi se Rusija precej hitro znašla v negotovem logističnem položaju. "A velika tragedija je, da Ukrajina nima topništva za takšen protinapad," pravi Keupp.

Ukrajinski kmetje
Novice Velika ukrajinska zmaga: ohranitev izvoza žita kljub ruskim napadom

Glede številnih napovedi, da bo Rusija kmalu sprožila veliko novo ofenzivo, Keupp meni, da je to malo verjetno, in sicer zaradi ruskega pomanjkanja vojaške opreme v spopadih na skoraj 1.500 kilometrov dolgi fronti. Rusi so izgubili veliko opreme v nenehnih naskokih na Avdijivko in Marjinko.

Postopno napredovanje ruske vojske

A Keupp vseeno popolnoma ne zanika možnosti nove ruske velike ofenzive, in sicer zaradi ukrajinskih težav s pomanjkanjem topništva. Glede postopnega napredovanja ruske vojske pojasnjuje, da ukrajinska vojska tega napredovanja običajno ne bi dovolila. A Ukrajince pesti pomanjkanje topništva, zaradi česar Rusov ne morejo odvrniti od napadov na njihove položaje.

Na trenutni potek vojne v Ukrajini odločilno vpliva dejstvo, da ukrajinski vojski primanjkuje topniškega streliva, s katerim bi ustavljala ruske naskoke na svoje položaje. | Foto: Guliverimage Na trenutni potek vojne v Ukrajini odločilno vpliva dejstvo, da ukrajinski vojski primanjkuje topniškega streliva, s katerim bi ustavljala ruske naskoke na svoje položaje. Foto: Guliverimage

Prav tako nima smisla zadrževati ozemlja za vsako ceno, kot je bilo v bitki za Bahmut, kjer so Ukrajinci za ceno velikih izgub poskušali prisiliti Rusijo, da izčrpa svojo pehoto. "To se sliši cinično, toda ruski diktator lahko trguje z ljudmi in jih žrtvuje v zelo velikem obsegu in s tem nima težav. Ukrajina tega ne more storiti," opozarja Keupp.

Taktika zavlačevanja, ki logistično obrablja napadalca

Zato Ukrajini preostane le to, da prisili Rusijo, da izrabi opremo, kot so tanki in bojna pehotna vozila. To ji lahko uspele le, če izkoristi teren. Zato moramo biti pripravljeni na to, da bo Ukrajina letos izgubljala ozemlje. "Ta taktika ni nespametna, saj sili Ruse, da pošiljajo v boj vedno več materiala in pehote in tako zelo drago plačajo to napredovanje na terenu. To je taktika zavlačevanja, ki se opira na logistično obrabo."

Ruski tank v bližini Kijeva
Novice Ukrajinski dron je priletel čisto blizu ruskega tanka. In storil to. #video

A Keupp tudi opozarja, da bo morala Ukrajina na neki točki postaviti utrjeno obrambno črto in dobiti dovolj topništva, da bo lahko ustvarila protipritisk. Sicer se ukrajinska taktika izgubljanja ozemlja zaradi obrabe ruske opreme dolgoročna ne bo izšla. Vojaški ekonomist je prepričan, da smo zdaj v ključnih trenutkih vojne in da imata obe strani težave.

"Putin ve, da čas dela proti njemu"

Prepričan je tudi, da Putin ve, da čas dela proti njemu, zato mora čim prej zmagati, stisniti Ukrajino v kot in jo prisiliti, da sklene mirovni sporazum, preden bo zahodni industrijski potencial Rusijo postavil v zelo težek položaj.

Niz tvitov Marcusa Keuppa po potrditvi novega svežnja ameriške pomoči za Ukrajino:

"Če bi bil Zahod odločen, če bi bilo konec blokade v ameriškem kongresu in če bi Zahod razumel, kaj je v resnici tukaj na kocki in bi v vojno vložil ogromno količino opreme, ne samo topništvo, ampak tudi bojna letala, potem Putin ne bo imel možnosti," trdi Keupp.

Smo pred logistično sklepno fazo vojne v Ukrajini?

Potem ko je ameriški kongres po večmesečni blokadi dela republikanske stranke potrdil 61 milijard dolarjev (56,8 milijarde evrov) vredno pomoč, se je Keupp oglasil na svojem računu na omrežju X (nekdanji Twitter). Začela se je logistična sklepna faza vojne in Putin ve, da dolgoročno nima nobenih možnosti proti industrijskemu potencialu Zahoda, ki zdaj krepi svoje oboroževanje, je napovedal.

Neeksplodirana ruske jadralne bombe fab-500
Novice Ukrajinci opozarjajo: Te ruske bombe lahko odločijo vojno #video

Putin se je po Keuppovem mnenju znašel v istem položaju kot v drugi svetovni vojni Adolf Hitler. V zelo kratkem času bo moral dobiti vojno, če ne želi, da začne logistika delovati proti njemu. Zato bo morali začeti množične napade ne glede na človeške žrtve in izgube v opremi.

Vojna za Ukrajino še ni dobljena

Ukrajina je v slabšem položaju pri bojevanju v strnjenih območjih (ker ima takrat velike pehotne izgube), a v prednosti na odprtem prostoru, ker brezpilotni letalniki takoj opazijo ruske mehanizirane napade in jih napadejo. A vojna za Ukrajino še ni dobljena. Vse je odvisno od zahodne odločenosti pri podpori Ukrajini, je Keupp še zapisal na omrežju X.

Ukrajinski vojaki obstreljujejo ruske položaje
Novice Kitajski strokovnjak: To so štirje razlogi, zaradi katerih bo Rusija izgubila vojno
Ukrajinski vojaki na minskem polju
Novice Se lahko vojna še vedno prevesi na rusko stran ali je Rusija tik pred zlomom?
Ukrajinska vojska
Novice So to skrivni načrti ukrajinske protiofenzive?
Ukrajinski vojaki
Novice Je to načrt protiofenzive, s katero bodo Ukrajinci pregnali Ruse?
Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak napoveduje: Ukrajina bo premagala Rusijo oktobra letos
Dron
Novice Oglejte si spopad ukrajinskega in ruskega drona #video
Ne spreglejte