Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2024,
22.54

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

T-14 armata cirkon kinžal Vladimir Putin Ukrajina Rusija jadralna bomba bomba

Sreda, 24. 4. 2024, 22.54

1 teden, 2 dneva

Ukrajinci opozarjajo: Te ruske bombe lahko odločijo vojno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Neeksplodirana ruske jadralne bombe fab-500 | Ukrajinski vojaki natovarjajo neeksplodirano rusko bombo fab-500, ki so jo Rusi odvrgli lani marca v ukrajinski regiji Zaporožje. Pri napadih na ukrajinske utrjene obrambne črte pa Rusi uporabljajo še težje jadralne bombe fab-1500. | Foto Guliverimage

Ukrajinski vojaki natovarjajo neeksplodirano rusko bombo fab-500, ki so jo Rusi odvrgli lani marca v ukrajinski regiji Zaporožje. Pri napadih na ukrajinske utrjene obrambne črte pa Rusi uporabljajo še težje jadralne bombe fab-1500.

Foto: Guliverimage

Ruski predsednik Vladimir Putin je v zadnjih letih pogosto predstavljal nova ruska orožja, kot sta hipersonični raketi kinžal in cirkon. Rusi so pred leti predstavili tudi menda najsodobnejši tank na svetu T-14 armata. A nobeno od teh orožij se v vojni v Ukrajini do zdaj ni izkazalo kot jeziček na tehtnici, tanki T-14 pa sploh še niso videli bojišča. Po drugi strani pa imajo Rusi v zadnjem času veliko uspeha z uporabo jadralnih oziroma drsnih bomb sovjetske izdelave.

Jadralne bombe, ki so v zadnjem času so strah in trepet ukrajinskih vojakov na fronti, ruska letala na ukrajinske položaje izpustijo zunaj dosega že tako slabotne ukrajinske protiletalske obrambe. Te bombe, ki imajo veliko rušilno moč, potem usmerjeno jadrajo oziroma drsijo proti ukrajinski obrambni črti.

Jadralne bombe odločile bitko za Avdijivko?

Prav z uporabo teh posodobljenih bomb sovjetske izdelave so Rusi po ukrajinskih navedbah strli utrjeno ukrajinsko obrambo v strateškem pomembnem mestu Avdijivka. Samo od 26. februarja do 3. marca so Rusi na branilce Avdijivke odvrgli več kot 500 jadralnih bomb, ukrajinske vire povzema britanski Guardian.

Hipersonična raketa cirkon
Novice Zahodni strokovnjaki osupli: Pred tem ruskim orožjem smo nemočni

Bomba, imenovana fab-1500 MP54, ima fiksna jadralna krila in menda tudi vgrajen laser, ki zazna tarčo z izjemno natančnostjo. Poleg tega bombo na ciljno lokacijo vodijo s pomočjo satelitske tehnologije. Namesto ameriškega GPS naj bi Rusi pri tem uporabili ruski sistem.

Ali Rusi uporabljajo uvoženo zahodno tehnologijo?

Kot tudi piše Guardian, pri predelavah sovjetskih bomb Rusi uporabljajo tehnologijo, ki naj bi jo uvozili iz Kitajske, Tajske in Turčije, izvirni izdelovalci te tehnologije pa naj bi bila ameriška, kitajska in japonska podjetja. A trdnih dokazov za to, da bi zahodni proizvajalci te opreme kršili protiruske sankcije, ni.

Videoposnetek o ruskih jadralnih bombah:

Jadralna bomba je dobila ime po svoji teži, saj tehta okoli 1.500 kilogramov. Po pisanju ameriške revije Newsweek lahko, če zadene cilj, povzroči škodo v radiju pol kilometra. Zaradi ogromne eksplozivne moči naj bi razbijali bunkerje, tudi če so zakopani do 20 metrov globoko pod zemljo.

Bomba naj bi prebila do tri metre debel beton

Ruski vojaški blogerji na Telegramu pišejo, da lahko bomba prebije celo tri metre debel beton. Jadralne bombe odvržejo iz letal tipa su-34, su-30 in su-35. Kot je že omenjeno, lahko bombo odvržejo z velikih višin in daleč stran od ukrajinske zračne obrambe.

Rusi so po trditvah ukrajinske vojske v bitki za Avdijivko zmagali zaradi množične uporabe jadralnih bomb. Na fotografiji: ruševine v Avdijivki. | Foto: Guliverimage Rusi so po trditvah ukrajinske vojske v bitki za Avdijivko zmagali zaradi množične uporabe jadralnih bomb. Na fotografiji: ruševine v Avdijivki. Foto: Guliverimage

Ukrajinske protiletalske sile so že aprila lani opozorile na ruske jadralne bombe. Takrat so Rusi uporabili manjše modele fab-500. Večtonske bombe morda niso tako natančne kot manjše jadralne bombe iz Ukrajine ali ZDA, toda zaradi količine eksploziva so eden največjih strahov ukrajinskih vojakov, je za ameriško revijo Forbes povedal ukrajinski vojak Oleksander Solonko.

Mig-31 s hipersonično raketo kinžal
Novice Kitajci razočarani nad domnevnim čudežnim ruskim orožjem
Fregata
Novice Ruska fregata v Atlantiku izvedla simulacijo s hiperzvočnimi raketami cirkon
Letalo A-10
Novice Bodo ta letala v Ukrajini postala strah in trepet Rusov?
Ostanki ruskih raket, ki so zadele Harkov
Novice To ukrajinsko orožje je največji strah in trepet Rusov
Ruski helikopter Ka-52
Novice Je to rusko orožje največji strah in trepet Ukrajine?
Ruska raketa vympel R-37
Novice Ima rusko letalstvo na voljo novo čudežno orožje?
Ukrajinski vojaki na minskem polju
Novice Rusko "čudežno orožje", ki je upočasnilo ukrajinsko protiofenzivo
Ne spreglejte