Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
18.28

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

odstop afera korupcija podpredsednik vlade podpredsednik Malta

Petek, 10. 5. 2024, 18.28

1 teden, 3 dni

Zaradi korupcijske afere odstopil podpredsednik malteške vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Chris Fearne | "Jasno želim povedati, da se za ta korak ne odločam, ker bi dvomil v svojo nedolžnost, ampak ker je tako prav," je Fearne zapisal v odstopnem pismu. | Foto Guliverimage

"Jasno želim povedati, da se za ta korak ne odločam, ker bi dvomil v svojo nedolžnost, ampak ker je tako prav," je Fearne zapisal v odstopnem pismu.

Foto: Guliverimage

Podpredsednik malteške vlade Chris Fearne je danes zaradi obtožb v zvezi s korupcijo podal odstop. V odstopni izjavi je poudaril, da je prepričan v svojo nedolžnost, s položaja se umika, ker naj bi bilo to edino primerno. Hkrati je vlado prosil, naj umakne njegovo kandidaturo za mesto evropskega komisarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Jasno želim povedati, da se za ta korak ne odločam, ker bi dvomil v svojo nedolžnost, ampak ker je tako prav," je zapisal v odstopnem pismu predsedniku vlade Robertu Abeli. Ta ga je sicer danes pozval, naj ponovno premisli odločitev, rekoč, da mu povsem zaupa.

Fearne je na seznamu več deset oseb in podjetij, obtoženih korupcije in drugih kaznivih dejanj v povezavi s privatizacijo bolnišnic na Malti. Chris Fearne in nekdanji finančni minister Edward Scicluna, ki je trenutno guverner malteške centralne banke, sta obtožena goljufije, pridobivanja koristi z goljufijo in poneverbe. Med obtoženci sta tudi nekdanji malteški premier Joseph Muscat in eden od njegovih nekdanjih ministrov Konrad Mizzi.

Tožilstvo je obtožnice v ponedeljek vložilo po dolgotrajni preiskavi, ki je do temeljev pretresla malteško politiko.

Sodišče je razveljavilo dogovor o privatizaciji bolnišnic

Začetek preiskave sega v leto 2015, ko je Muscatova vlada upravljanje treh javnih bolnišnic prenesla na zasebno podjetje Vitals Global Healthcare. To podjetje ni imelo nobenih izkušenj v zdravstvu in je po 21 mesecih prodalo koncesijo, ne da bi izvedlo katero od naložb, ki jih je obljubilo.

Sodišče je lani razveljavilo dogovor o privatizaciji bolnišnic, potem ko je odkrilo dokaze o prevarah. Na zahtevo organizacije civilne družbe Republika je bila pred tem leta 2019 uvedena ločena kazenska preiskava, ki je sedaj privedla do obtožnic. Muscat, ki je leta 2020 odstopil zaradi političnih pretresov po umoru novinarke Daphne Caruana Galizia, medtem vztraja, da je nedolžen.

Caruana Galizia, ki je bila umorjena leta 2017, je med drugim poročala o več spornih privatizacijskih poslih, ki jih je izpeljala Muscatova vlada.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar na Malti o implementaciji pakta o migracijah in azilu
Mihail Mišustin
Novice Rusi dobili novega starega predsednika vlade: "Tehnokrat brez političnih ambicij"
Robert F. Kennedy mlajši
Novice Kandidat za predsednika ZDA Robert F. Kennedy mlajši razkril: Črv mi je pojedel del možganov
Ne spreglejte