Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2024,
20.11

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić

Četrtek, 2. 5. 2024, 20.11

2 tedna, 1 dan

Špela Ponomarenko Janić odločno nad krovno zvezo, ta ji odgovarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12
Špela Ponomarenko Janić | Špela Ponomarenko Janić | Foto Osebni arhiv

Špela Ponomarenko Janić

Foto: Osebni arhiv

Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je s sporočilom za javnost povedala, da naj bi ji bila zaradi kršenja pravil in posledično nepravične obravnave Kajakaške zveze Slovenije (KZS) odvzeta možnost kvalificiranja na olimpijske igre v Parizu. "Kot kaže, pravila niso za vse enaka, v športu pa očitno ne obstaja več ravnanje v skladu s športno etiko, načelom poštenosti in fair playa," je preko svojih zastopnikov sporočila slovenska kajakašica.

Kot so še sporočili predstavnik Špele Ponomarenko Janić, naj pri določanju slovenske ekipe, ki bo nastopila na dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah KZS, ne bi delovala v skladu z lastnimi, nacionalnimi in mednarodnimi pravili, vključno z določili etičnega kodeksa Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Ponomarenko Janićeva od KZS zahteva ravnanje skladno s pravili in uvrstitev v reprezentanco za dodatne evropske kvalifikacije ali organizacijo tekmovanja, ki bo v skladu s pravili in bo štelo kot izborno za uvrstitev v reprezentanco."

"Olimpijske igre so cilj vsakega športnika, zato ne morem verjeti, da mi je možnost kvalificiranja odvzeta zaradi takšne odločitve, pri kateri gre za kršenje toliko predpisov in ignoriranje fair playa. Vsak športnik se mora postaviti zase, ko mu je na krivičen način odvzeto tisto, za kar dela in trenira več let. Ne glede na to, kakšna je bila tekma v Zagrebu, bila je enaka za vse. Vendar se je izkazalo, da pa pravila niso, v športu pa očitno ne obstaja več ravnanje v skladu s športno etiko, načelom poštenosti in fair playa," pravi Špela Ponomarenko Janić.

kajak Špela Ponomarenko Janić | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

Kaj se je dogajalo na tekmi v Zagrebu?

Kot je slovenska kajakašica še sporočila preko svojega predstavnika, naj bi Kajakaška zveza Slovenije kot edino izbirno tekmo za izbor članske reprezentance v sprintu na mirnih vodah za nastop na dodatnih kvalifikacijah za Olimpijske igre v Parizu 2024 določila 22. mednarodni memorial Matije Ljubeka, ki je potekal 20. aprila 2024 v Zagrebu. Špela Ponomarenko Janić je nastopila na finalni tekmi K1 za ženske na razdalji petsto metrov in v absolutni konkurenci osvojila četrto mesto, med Slovenkami pa je za manj kot sekundo zaostala le za v absolutni konkurenci tretjeuvrščeno tekmovalko Anjo Osterman. Slednja je nastop začela na tekmovalni liniji 4, pri čemer je ciljno linijo prečkala na tekmovalni liniji 3, tovrstna napaka pa po pravilih Mednarodne kajakaške zveze pomeni diskvalifikacijo (navedeno je ustrezno slikovno dokumentirano). Kljub temu, da je bil organizator tekme na nepravilnosti opozorjen, neposredno po tekmi pa s tem seznanjen tudi predstavnik KZS, o čemer obstajajo posnetki, se rezultat ni spremenil.

"Situacijo je na tekmi v Zagrebu v živo spremljal tudi direktor KZS, ki je kljub zavedanju in poznavanju dogajanja mesto v reprezentanci za dodatne kvalifikacije za nastop na Olimpijskih igrah v Parizu dodelila Anji Osterman. Kot kaže je KZS pri tem kršila tudi lastna pravila glede organizacije izbirne tekme za nastop na dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre. KZS namreč na tekmi v Zagrebu, ki jo je določila kot izbirno, ni delegirala glavnega sodnika, člana žirije in delegata, ki nadzira izvedbo tekmovanja, kar vse določajo pravila KZS. O tem, kateri od Slovencev ali Slovenk bo uvrščen v reprezentanco za dodatne kvalifikacije, so tako odločali hrvaški sodniki," so zapisali predstavniki Ponomarenko Janićeve.

Anja Osterman | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Anja Osterman Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Slovenska kajakašica je prepričana, da KZS s svojim ravnanjem in njeno neuvrstitvijo v reprezentanco za dodatne evropske kvalifikacije ter s tem odvzem možnosti nastopa na Olimpijskih igrah ni kršila le lastnih pravil glede organizacije izbirne tekme, temveč tudi statuta KZS, statuta OKS-ZŠZ, določila Olimpijske listine, etični kodeks Mednarodnega olimpijskega komiteja, ustavno zagotovljene pravice športnice do enake obravnave, tekmovalnih pravil Mednarodne kajakaške zveze za sprint na mirnih vodah in etični kodeks delovanja v športu.

"Navkljub zavedanju, da je Anja Osterman tekmo končala na sosednji progi in da tekma ni bila izvedena skladno s pravili KZS, vodstvo slednje vztraja na stališču, da je treba upoštevati rezultate tekme v Zagrebu. Ob tem pa odgovornost za nastalo situacijo prelaga na Špelo Ponomarenko Janić z očitki, da komplicira. Kajakašica kot rešitev vidi dve možnosti – pravično odločitev in njeno uvrstitev v reprezentanco za dodatne evropske kvalifikacije ali organizacijo tekmovanja, ki bo v skladu s pravili in bo lahko štelo kot izbirno za uvrstitev v reprezentanco za nastop na dodatnih olimpijskih kvalifikacijah," so še zapisali njeni predstavniki.

Na sporočilo za javnost so se odzvali tudi na Kajakaški zvezi Slovenije. Njihov odgovor nelektorirano spodaj objavljamo v celoti.

Odgovor na sporočilo za javnost, ki ga je medijem preko predstavnika posredovala Špela Ponomarenko Janić

Predsedstvo Kajakaške zveze Slovenije je pred dnevi obravnavalo pismo Kajak kanu kluba Žusterna, v katerem je le-ta predsedstvo KZS obvestil o dogodkih na mednarodni tekmi Otvoreno prvenstvo grada Zagreba, ki se je odvijala 20. 4. 2024. Omenjena tekma je bila določena tudi kot izbirna tekma za sestavo slovenske kajakaške reprezentance v sprintu na mirnih vodah za evropske olimpijske kvalifikacije in tekme svetovnega pokala. Pismu je bil predložen tudi odgovor organizatorja tekmovanja - Kajak kanu kluba Matija Ljubek in nekatera druga dokazila.

Na osnovi obeh že omenjenih dopisov je predsedstvo KZS na dopisni seji, dne 30. 4. 2024, sprejelo sklep, da “Predsedstvo KZS ni organ, ki lahko posega v končne rezultate tekmovanja. S strani organizatorja tekmovanja so bile pojasnjene okoliščine odločitev glavnega sodnika kakor tudi dejstvo, da protest ni bil vložen v roku, ki ga predvidevajo pravila ICF. Predsedstvo KZS zavzema stališče, da je za regularnost tekmovanja zadolženo vodstvo tekmovanja in da so končni rezultati, ki jih potrdi vodstvo tekmovanja tudi uradni rezultati’’.

Kajakaška zveza Slovenije je v svojem Letnem delovnem načrtu za leto 2024 v okviru kriterijev za sestavo ekipe za nastop na evropskih olimpijskih kvalifikacijah in tekmah svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah predvidela dve izbirni tekmi. Prvo tekmo za izbor ekipe v enojcih v Zagrebu v okviru mednarodne regate Otvoreno prvenstvo Zagreba in drugo za dvojce, ki naj bi bila interna tekma teden dni kasneje, ravno tako v Zagrebu.

Kriterije, ki so del Letnega delovnega načrta, je predlagal Odbor za mirne vode, sprejelo pa ga je predsedstvo KZS.

Del kriterijev so tudi kriteriji za izbor olimpijskih kandidatov za nastop na Olimpijskih igrah v Parizu. Kriteriji predvidevajo, da si pravico do nastopa na evropskih olimpijskih kvalifikacijah v Szegedu pridobijo najboljši tekmovalci v posameznih disciplinah z izbirnih tekem. Za nastop se prijavi tekmovalce, ki imajo možnost pridobitve kvote. V letnem delovnem načrtu KZS je tudi določilo, da sta v primeru višje sile, konflikta interesov ali situacije, ki bi povzročila nejasnost v tolmačenju določil, pogojev in kriterijev v programu dela reprezentanc in izbire ekip, Odbor za divje vode in Odbor za mirne vode, vsak za svoje discipline, zadolžena za strokovno interpretacijo v skladu z zastavljenimi usmeritvami in za posredovanje končnega predloga v potrditev predsedstvu KZS.

Statut KZS v 12. točki 23. člena predvideva, da predsedstvo KZS potrjuje sestavo kajakaških reprezentanc in potrjuje udeležbo na tekmovanjih, ki so v pristojnosti KZS in jih predlagata Odbora (V razlago: Odbor za divje vode in Odbor za mirne vode, vsak za svoje discipline). V primeru reprezentanc na mirnih vodah predlog sestave reprezentanc predlaga Odbor za mirne vode.

Ob koncu navajam še odstavek (stran 34) iz Letnega delovnega načrta za sezono 2024, ki ga je Kajakaška zveza Slovenije sprejela decembra 2023 in predstavlja usmeritve, na osnovi katerih se izvaja program Kajakaške zveze Slovenije v letu 2024:

“Velja za vse discipline – tolmačenje pravil

V primeru višje sile, konflikta interesov ali situacije, ki bi povzročila nejasnost v tolmačenju določil, pogojev in kriterijev v programu dela reprezentanc in izbire ekip, sta odbor za divje vode in odbor za mirne vode, vsak za svoje discipline, zadolžena za strokovno interpretacijo v skladu z zastavljenimi usmeritvami in za posredovanje končnega predloga v potrditev predsedstvu”.

Do danes, 2. maja 2024, s strani Odbora za mirne vode na predsedstvo KZS še ni bil naslovljen predlog, ki bi nedvoumno definiral predlog sestave reprezentance za nastop na evropskih olimpijskih kvalifikacijah in tekmah svetovnega pokala, zato predsedstvo KZS sploh še ni moglo odločati o predlogu. Šele ko bo predsedstvo KZS s strani Odbora za mirne vode, ki je kot edino pristojno za podajo tovrstnih predlogov, prejelo pisni predlog sestave ekipe, bo lahko odločalo o predlogu sestave ekipe za evropske olimpijske kvalifikacije in tekme svetovnega pokala oziroma o morebitnih drugih predlogih, ki bi jih Odbor za mirne vode naslovil na predsedstvo KZS.

Za Kajakaško zvezo Slovenije
Andrej Jelenc,
direktor

Ne spreglejte