Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2024,
21.44

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Madžarska Edo Terglav risi slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 4. 5. 2024, 21.44

1 teden, 5 dni

Svetovno hokejsko prvenstvo, divizija I, skupina A, Bolzano, 5. krog

Slovenci za konec izgubili proti Madžarom, ki so se jim pridružili v eliti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
slovenska hokejska reprezentanca Madžarska | Slovenci, ki so si že pred zadnjo tekmo z Madžari zagotovili napredovanje med elito, so prvenstvo končali s porazom (1:2) proti Madžarom in drugim mestom. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenci, ki so si že pred zadnjo tekmo z Madžari zagotovili napredovanje med elito, so prvenstvo končali s porazom (1:2) proti Madžarom in drugim mestom.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi svetovnega prvenstva drugega razreda (divizija I, skupina A), pred katero je že imela v rokah vstopnico za napredovanje med elito, z 1:2 izgubila proti Madžarski, ki se je z zmago pridružila Slovencem pri napredovanju. Risi so prvenstvo končali na drugem mestu, Italijani, ki bi jih do napredovanja peljala le slovenska zmaga, pa so razočarani zasedli tretje mesto. Tik za njimi so končali Romuni, peti so bili Japonci, šesti pa Južni Korejci, ki se selijo v nižji tekmovalni razred (divizija I, skupina B). Svetovno prvenstvo elite 2025 bo na Danskem in Švedskem.

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Robert Sabolič: Nikoli se ne predamo, za Slovenijo dajemo maksimum, zaslužili smo si to

SP divizija I, skupina A, 5. krog

Sobota, 4. maj
Madžarska : Slovenija 2:1 (1:0, 0:1, 1:0) 
Strelec: 1:0 Hari (Terbocs, Mihaly, 8.), 1:1 Tičar (Sabolič, Török, 26.), 2:1 Papp (Varga, Hari, 58., PP1)

Streli na gol: Madž 29 (9, 8, 12), Slo 36 (11, 15, 10)
Kazenske minute: Madž 6 (2, 2, 2), Slo 8 (2, 0, 6)

Postava Madžarska: Balizs, Horvath; Stipsicz, Hadobas, Varga, Hari, Sofron; Kiss, Nilsson, Papp, Sebok, Erdely; Garat, Ortenszky, Nemes, Sarpatki, Gallo; B. Szabo, Mihaly, Nemth, Terbocs. Selektor: Don MacAdam.
Postava Slovenije: Krošelj, Pintarič; Mašič, Magovac, Sabolič, Tičar, Török; Crnović, Ćosić, Tomaževič, Macuh, Kuralt; Podlipnik, Čepon, Drozg, Simšič, Mahkovec; Bohinc, Jezovšek, Mehle, Beričič, Sodja. Selektor: Edo Terglav.

Svetovno prvenstvo, divizija I, skupina A (Bolzano), 5. krog:

Sobota, 4. maj

Lestvica

Slovenska izbrana vrsta je na svetovno prvenstvo drugega razreda odpotovala precej pomlajena, kar devet od 23 hokejistov, ki jih je selektor Edo Terglav odpeljal v Bolzano, je sploh prvič zaigralo na članskem prvenstvu.

To se za rise ni začelo po željah. Z 2:4 so izgubili proti Južni Koreji, nadaljevanje pa je bilo rezultatsko drugačno. Premagali so Romunijo, Italijo in Japonsko ter si že pred zadnjo tekmo, ki so jo v soboto zvečer odigrali proti Madžarom, zagotovili napredovanje v elitni reprezentančni razred, ki bo imel svetovno prvenstvo prihodnje leto na Danskem in Švedskem

Pred zadnjo tekmo prvenstva med Slovenci in Madžari je bilo odprto še eno mesto za elito. V igri so bili Madžari in Italijani. Madžari so za napredovanje potrebovali kakršnokoli zmago, Italijane pa bi med elito peljala le slovenska zmaga. 

 Roka Tičarja so izbrali za najboljšega napadalca prvenstva. | Foto: Guliverimage Roka Tičarja so izbrali za najboljšega napadalca prvenstva. Foto: Guliverimage Sosedski dvoboj je bil odprt vse do konca. Madžari so z zadetkom Janosa Harija sicer povedli v osmi minuti, Rok Tičar pa je v 26. minuti poskrbel za atraktivno izenačenje. Po prekršku tekmeca je obležal na ledu, a kljub temu s palico še zbezal plošček proti golu ter presenetil Benceja Balizsa.

Ko je že kazalo, da bi se tekma lahko prevesila v podaljšek, so Madžari izkoristili številčno prednost, Gašperja Krošlja je za končnih 2:1 premagal Kristof Papp

Ob zaključku prvenstva so Tičarja izbrali za najboljšega napadalca prvenstva, Krošlja pa za najboljšega vratarja prvenstva. Najboljši branilec je Italijan Thomas Larkin, najboljši strelec pa s šestimi točkami Janos Hari.

Tako Slovenci kot Madžari bodo prihodnje svetovno prvenstvo igrali med elito. Potekalo bo na Švedskem in Danskem. | Foto: Tako Slovenci kot Madžari bodo prihodnje svetovno prvenstvo igrali med elito. Potekalo bo na Švedskem in Danskem.

Slovenija si je v Bolzanu zagotovila 11. nastop v družbi najboljših, odkar se je leta 2001 prvič uvrstila na SP elitne skupine. Na SP je med najboljšimi nastopala v letih 2002, 2003, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013, 2015, 2017 in 2023.

Madžari so tesno zmagali in se z 11 točkami razveselili prvega mesta. Drugo je z devetimi točkami pripadlo Slovencem. Devet so jih na račun vpisali tudi Italijani in Romuni, a je bilo že v petek jasno, da bi zaradi najboljšega izkupička z medsebojnih tekem v primeru kroga treh napredovali Terglavovi varovanci.

"Odhajamo z dvignjenimi glavami"

Zavedali smo se, da bo težka tekma. Madžari so v obrambi solidni, zelo disciplinirani, ne dopustijo veliko priložnosti. Tekma 1:1 vse do 'power playa' na koncu. Škoda da so bili sodniki strogi pri teh dveh naših kaznih. Na koncu bi si danes lahko zaslužili več, ampak to je šport. S turnirja gremo z dvignjenimi glavami, to sem dejal tudi fantom. Kar smo naredili, kako smo igrali, ne morem jim nič očitati. Zelo sem zadovoljen s tem turnirjem," je za Hokejsko zvezo Slovenije po tekmi dejal selektor Terglav.

"Vsi od prvega do zadnjega smo danes želeli zmagati tekmo in osvojiti prvo mesto, kar se nam žal ni izšlo. A nimamo si kaj očitati, saj smo danes pustili vse na ledu," pa je dejal igralec tekme na slovenski strani Matic Podlipnik.

Južna Koreja se seli v nižji razred

Na petem mestu so končali Japonci, ki so z 2:4 izgubili proti Romunom, na šestem pa po hudem porazu proti Italiji (1:8) Južna Koreja, ki se tako s tremi točkami seli na nižjo raven tekmovanja, divizijo I, skupino B. Od tam pa si je napredovanje v divizijo I, skupino A zagotovila Ukrajina.

Slovenska reprezentanca za SP divizije I, skupine A:

Vratarji (3): Gašper KROŠELJ (Banska Bystrica/SVK), Matija PINTARIČ (Dragons de Rouen/FRA), Žan US (Jesenice/SLO).

Branilci (7): Rožle BOHINC (Jesenice/SLO), Aljoša CRNOVIĆ (Olimpija/SLO), Kristjan ČEPON (Vastervik/SWE), Jan ĆOSIĆ (Olimpija/SLO), Aleksandar MAGOVAC (Olimpija/SLO), Bine MAŠIČ (Olimpija/SLO), Matic PODLIPNIK (Kitzbüheler/AUT).

Napadalci (13): Miha BERIČIČ (Olimpija/SLO), Jan DROZG (Amur/RUS), Žan JEZOVŠEK (Jesenice/SLO), Anže KURALT (Fehervar/HUN), Rok MACUH (Olomuc/CZE), Marcel MAHKOVEC (Olimpija/SLO), Žiga MEHLE (Olimpija/SLO), Robert SABOLIČ (VSV/AUT),  Nik SIMŠIČ (Olimpija/SLO), Jaka SODJA (Olimpija/SLO), Rok TIČAR (Vienna/AUT). Blaž TOMAŽEVIČ (VSV/AUT), Matic TÖRÖK (KooKoo/FIN).

Trenerski štab

Selektor
: Edo Terglav
Pomočnik selektorja: Mitja Šivic
Pomočnik selektorja: Mitja Robar
Pomočnik selektorja: Gorazd Drinovec
Pomočnik selektorja (vratarji): Anže Ulčar

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci strli trdožive Japonce, večerna zmaga Madžarov pa jih že pelje v elito!
Ne spreglejte