Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2015,
23.14

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Starševska svetovalnica darila obdarovanje mali junaki

Sobota, 19. 12. 2015, 23.14

4 leta, 5 mesecev

Slej ko prej se zgodi: otrok vpraša, ali Božiček res obstaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Če nas otrok po šestem letu starosti začne podrobneje spraševati o tem, ali Božiček res obstaja in želi, da smo ob tem iskreni, potem je bolje, da mu takrat povemo resnico," svetuje Lea Beznik.

Zapisom o starševski slabi vesti in pretiravanju z darili se bomo tokrat izognili. "Debata" bo tekla le o konkretnih predlogih, ki bodo staršem olajšali izbiro pri nakupu božično-novoletnih daril ter soočenju z vprašanji, ali dobri možje, kot so Miklavž, Božiček in dedek Mraz, resnično obstajajo.

Podarite svoj čas

Ste ravno v fazi nakupovanju božično-novoletnih daril? Še zdaleč niste edini, prav tako kot niste edini, ki si razbijate glavo s tem, kaj kupiti in s tem razveseliti svoje otroke in svoje najbližje. Ste pomislili, da bi jim podarili vaš čas? Čas, ki ga starši preživijo z otrokom, je brez dvoma dragocen. In ker je dragocen bolj kot materialna darila, ga je mogoče zapakirati v priročno darilo.

"Namesto slabe vesti in občutkov krivde je bolje, da si v prazničnih dneh privoščimo kakšen dan dopusta več in ga namenimo svojim otrokom, ga preživimo z njimi in skupaj počnemo povsem vsakdanje stari, kot so kuhanje, pospravljanje, okraševanje, nakupovanje, predvsem pa je pomembno, da se v tem času z otrokom pogovarjamo, še bolj pa, da mu prisluhnemo. Otrokom to ogromno pomeni," poudarja psihologinja Lea Beznik.

Če mislite, da čas preprosto ni dovolj dobro darilo in se boste odločili za nakup materialnega darila, Beznikova svetuje, da se pred nakupom z otrokom pogovorite o tem, kaj si želi. Poskusite ga usmerjati in spodbujati kritičnost, vendar pri nakupu daril vseeno sledite otrokovim željam.

"Če bomo otroku kupili pametno darilo, otrok pa si tega sploh ne želi, se bo čutil nerazumljenega in ga tako darilo lahko od nas celo odtuji. Ni narobe, če jim za praznike kupimo kaj takega, kar se nam morda zdi nepotrebno, otrok si pa to srčno želi," predlaga Beznikova, vodja centra za svetovanje in usmerjanje otrok, mladostnikov in staršev Platea, s katero smo se pogovarjali tudi o dilemah ob začetku novega šolskega leta.

Otrok naj napiše seznam želja

Otroku predlagajte, naj napiše seznam želja. "Pustimo mu, da napiše vse, kar si v tistem trenutku zamisli, nato pa mu predlagamo, naj obkroži dve stvari, ki si jih res želi in misli, da sta cenovno dovolj ugodni, da si jih mi ali pa eden od dobrih mož lahko privošči," svetuje Beznikova.

Če otrok izbere nekaj, kar je predrago, mu razložimo, da bi mu tako darilo sicer res radi podarili, a da je žal predraga. "Paziti moramo, da otroku ne obljubljamo nekaj (na primer kock, iz katerih lahko sestaviš poseben avto), potem pa mu kupimo nekaj drugega (na primer navadne kocke), saj bo razočaran in jezen na nas. Taka izbira darila lahko slabo vpliva na naš odnos z otrokom," je prepričana Beznikova.

Ne dajajte praznih obljub

Če nismo prepričani ali bomo neko stvar lahko kupili, je bolje, da nič ne obljubljamo. Kadar si nekega darila ne moremo privoščiti, je najbolje, da se z otrokom iskreno pogovorimo in mu jasno, na otroku razumljiv način ter z občutkom povemo resnico.

Logično je, da bo otrok žalosten, a bo to dejstvo veliko lažje prenesel in sprejel, kot pa če bomo iskali razne izgovore, mu dajali prazne obljube ali pa preusmerjali otrokovo pozornost in ga prepričevali, da je neka stvar veliko boljša od tiste, ki si jo želi.

Podarite skupno (a toliko večje in dražje) darilo

Starši, ki si darila težko privoščijo, se lahko dogovorijo z drugimi družinskimi člani (z babicami, dedki, s tetami in strici) in namesto da vsak kupuje kakšno malenkost, vsi prispevajo denar za eno večjo stvar, ki si jo otrok res želi. Če ne gre drugače, naj dobi vsaj drobno pozornost.

Naj bo obdarovanje dogodek

Pri obdarovanju ni pomembno samo to, kaj in koliko otroku podarimo, ampak tudi način, na katerega vse to izpeljemo. Darilu dodamo vrednost tako, da cel dogodek obdarovanja naredimo nekaj posebnega.

"Če samo pustimo darilo pod jelko in potem to otrok odpre, je povsem drugače, kot če iz tega naredimo dogodek – če se zjutraj vsi zberemo, si ogledamo darila, se igramo skupaj z otrokom in se pogovarjamo.

Vsakemu (bolj ali manj dragemu) darilu lahko veliko dodamo s tem, kakšen odnos pokažemo do darila oziroma obdarovanja in to je najbolj bistveno. Če otroku podarimo vlakec in ga potem skupaj sestavljamo, gledamo, se o tem pogovarjamo, bomo s tem obdarovanje naredili bolj posebno. Enako velja tudi za računalniško igrico, nogometno žogo in podobno. Tudi če otroku za božič podarimo samo pomaranče, je pomembno, da iz njih potem skupaj pripravimo sok," predlaga sogovornica.

Ne spreglejte