Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 6. 2021,
5.54

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

4

Natisni članek

Igor Krezić Rimac Automobili Mate Rimac

Torek, 15. 6. 2021, 5.54

2 leti, 11 mesecev

Mate Rimac in Igor Krezić

Skrivnostnež iz Mostarja, ki je rešil "vročega" Mateja Rimca

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

4

Mate Rimac Automobili | Mate Rimac je na poslovni konferenci v Zagrebu spregovoril o temnih plateh vzpostavljanja novega podjetja v avtomobilski industriji. | Foto Rimac Automobili

Mate Rimac je na poslovni konferenci v Zagrebu spregovoril o temnih plateh vzpostavljanja novega podjetja v avtomobilski industriji.

Foto: Rimac Automobili

Mate Rimac je danes eden od najbolj prodornih avtomobilskih menedžerjev, ki je nedavno razkril svojega električnega superšportnika nevero. Na konferenci v Zagrebu pa je priznal, da mu je pred leti v ključnem trenutku z denarjem pomagal znani poslovnež iz Mostarja.

Rimac Automobili je danes ena od najbolj "vročih" avtomobilskih znamk. Prislužila si je neposredno naložbo in delno lastništvo Porscheja, s svojim znanjem so tudi med ključnimi dobavitelji Aston Martina, Koenigsegga, Hyundaia in Kie. Nedavno so z nevero razkrili še svojega serijskega električnega superšportnika.

Nove avtomobilske družbe s področja elektromobilnosti na začetku stopajo po ozkem robu med preživetjem in stečajem. Tako je bilo nekoč z Elonom Muskom in Teslo, podobno se je zgodilo tudi Mateju Rimcu.

Hammond razbil dragocenega supešportnika, skrivnostni vlagatelj ni poslal denarja

Potem ko je v podjetje denar že vložil Porsche, je Rimac načrtoval drugo fazo naložb. Dogovoril se je z neimenovanim vlagateljem, ki pa svojih obljub ni izpolnil nikoli, je Rimac spregovoril na konferenci .debug v Zagrebu. Skoraj istočasno se je pripetila še znana nesreča Richarda Hammonda med snemanjem oddaje The Grand Tour, ko je zgorel concept one, avtomobil, namenjen za kupca. Producenti oddaje so imeli sklenjeno zavarovanje, a Rimac je čakal na denar.

Novi električni superšportnik, ki se mu klanja svet. Rimac nevera. | Foto: Rimac Automobili Novi električni superšportnik, ki se mu klanja svet. Rimac nevera. Foto: Rimac Automobili

Tesla cybertruck Bosna
Avtomoto Zdi se neverjetno: bosanski "cybertruck" prodali Američanom

Krezićeva replika Teslinega cybertrucka, ki jo je prodal v ZDA. | Foto: Igor Krezić Krezićeva replika Teslinega cybertrucka, ki jo je prodal v ZDA. Foto: Igor Krezić Ključnih 300 tisočakov prišlo iz Mostarja

Ko je že skoraj zmanjkalo denarja za 150 zaposlenih, je Rimcu na pomoč priskočil eden izmed kupcev takratnih avtomobilov, in sicer z 200 tisoč ameriškimi dolarji. Nato pa je Rimcu dodatnih 300 tisočakov posodil še poslovnež s področja računalniške informatike iz Mostarja.

To je bil Igor Krezić, s katerim se je Rimac pred tem poznal le dva dneva. Ko so 30 milijonov dolarjev nato na njegov račun poslali še kitajski vlagatelji, je bilo skrbi o obstoju podjetja bolj ali manj konec.

O Kreziću smo sicer že večkrat pisali in gre za zanimivega poslovneža. To je namreč tisti, ki je v Mostarju na osnovi forda rangerja izdelal repliko Teslinega cybertrucka, nato pa mu je to vozilo celo uspelo prodati nekemu navdušencu iz ZDA. Krezić je torej prvi "cybertruck" prodal pred Elonom Muskom.

Sicer pa je to ustanovitelj podjetij, kot so NSoft, Spark, Sync, Stark Solutions in Roll.

 

Ne spreglejte