Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
23. 11. 2013,
4.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 23. 11. 2013, 4.43

8 let

O slavni avtomobilski znamki in ženski, ki je navdihnila njeno brezčasno piko na i

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zgodba o nastanku kipca Spirit of ecstasy in najslavnejše ženske na svetu, ki je ne pozna skoraj nihče. Eleanor Thornton je zaradi prepovedanega razmerja postala del avtomobilske večnosti.

Razprti roki obdaja plapolajoča tančica, njeno sloko telo je nagnjeno rahlo naprej in delikaten, hladen obraz je zazrt v daljavo. Spirit of ecstasy je najbolj vpadljiv in obenem nežno subtilen simbol razkošja na svetu.

Njegova kovinska milina je poklon simbiozi popolnih nasprotij. Mehanskega stroja z brezčasno lepoto, hitrosti z gracioznostjo. Njen komaj zaznaven nasmeh je resničen in pred osemindevetdesetimi leti je bil iztrgan iz rok angleškega lorda Johna Edwarda Scotta Montaguja.

Misli večine poveže z nedosegljivim, s prestižem, še pogosteje z močnimi čustvi. Z zavistjo, motivacijo, celo s srečo. Komaj desetcentimetrski kipec na vrhu Olimpa avtomobilskih okraskov tudi po sto letih stoji osamljen. Bolj zaželen tudi od trikrakega okraska iz Stuttgarta. Dokaz, da človeškemu bitju, kljub krhkosti in minljivosti, blizu ne sežejo niti zvezde.

Inženirska odličnost in v proces izdelave vključeno izpiljeno rokodelstvo sta postala zaščitni znak znamke od prvega rolls-roycea naprej. Po le dveh letih izdelovanja prestižnih in že takrat pregrešno dragih vozil, leta 1906, je britanska publikacija Autocar modelu silver ghost pripela oznako "best car in the world". A nekaj je manjkalo. Najboljšemu avtomobilu na svetu je manjkala pika na i. Okras, ki bi naslov najboljšega in vse, kar predstavlja, kazal na najbolj vidnem mestu – v središču pozornosti, na vrhu hladilnika motorja.

Milijonarji, aristokrati in politiki so na svoje "najboljše avtomobile na svetu" vestno nameščali različne, večinoma neestetske okraske. Rolls-Royce je leta 1911 ukrepal in z navodili o kopiranju kipa grške boginje zmage Nike, razstavljenega v pariškem Louvru, zasul kiparja Charlesa Sykesa.

Umetnik nad mitsko lepoto krilate Nike ni bil navdušen. Manjkalo naj bi ji elegance in ženstvenosti. Kipec je celo narisal in oblikoval že dve leti prej, le da tega zahtevni naročniki še niso vedeli. Kot ilustrator je namreč ustvarjal tudi za angleško revijo The Car Magazine, njenemu lastniku in ustanovitelju Johnu Edwardu Scottu pa pomagal pri podobno delikatni težavi.

Aristokrat in politik Scott je bil avtomobilski zanesenjak, pionir avtomobilskega gibanja v Veliki Britaniji, lastnik rolls-roycea brez nujnega okraska in imel je ljubico – Eleanor Velasco Thornton.

Sykes je svojo muzo, verjetno po navodilih Scotta, našel prav v Eleanor. Po njeni podobi je oblikoval Whisper, kipec lepotice, ki se je s kazalcem leve roke dotikala ustnic. Kot poklon skrivni ljubezenski zvezi je krasila le njegov avtomobil.

Da so pri Rolls-Royceu kipec sprejeli z navdušenjem, je Sykes ubral bližnjico. Privlačna Eleanor mu je pozirala še drugič, prvotno obliko je dodatno prilagodil in uspelo mu je v prvem poskusu.

Brezčasno znamenje uspeha, the spirit of ecstasy oz. duh ekstaze, ki naj bi v cestnem potovanju videl najvišjo obliko zadovoljstva, je bil ustvarjen. Grški boginji je prostor na najboljšem avtomobilu na svetu vzela privlačna tajnica, ki je ukradla ljubezen angleškega lorda in domišljijo milijonov.

Vsi so mislili, da pooseblja hitrost, eleganco in gracioznost, v resnici pa je bila veliko več kot to. Še danes velja za simbol strastne, prepovedane ljubezni, ki bi, če bi se za njo razvedelo, povzročila škandal brez primere. V vihravem 20. stoletju svojega leska ni izgubila niti za trenutek. Tudi zaradi tragičnega dogodka, ki je komaj štiri leta po nastanku kipca nesojena ljubimca ločil za vedno.

Med plovbo po Sredozemlju, na poti v Indijo, kjer naj bi lord Scott preverjal učinkovitost britanskih motoriziranih enot, je potniško ladjo SS Persia zadel torpedo nemške podmornice U38. Poveljnik Max Valentiner, ki je bil odlikovan v Nemčiji, zavezniki pa so ga obtožili vojnega kriminala, je ukazal potniško ladjo potopiti brez opozorila.

Johnu Edwardu Scottu je uspelo Eleanor med potapljanjem ladje zadržati ob sebi, vse dokler mu je ni iz rok iztrgal močan val. Najslavnejša ženska na svetu, ki je nihče ne pozna, je nekje pri Kreti izginila v globine Sredozemskega morja. Od 519 potnikov jih je preživelo le 176. Njeno življenje se je končalo, navdih, ki ga je ustvarila, pa je postal večen.

Za tiste, ki poznajo tragično zgodbo, kipec Spirit of ecstasy tudi po sto letih predstavlja ljubezen, tenkočutnost in minljivost ter vse tisto, kar zaradi njih občutimo. Vsi drugi v njem vidijo eleganten dodatek, brez katerega običajnim smrtnikom nedosegljivi avtomobili ne bi bili to, kar so – testament tehnične odličnosti, neslišnega napredka in večne elegance.

Ne spreglejte