Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Audi

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Audi A7 sportback 3,0 TDI quattro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Audi A7 sportback je Audijevo videnje limuzine, ki se pelje in izgleda športno. Je avtomobil, ki navduši z voznimi lastnostmi, izgledom in dodatki za lažjo in varnejšo vožnjo.

Športna limuzina

A7 ni le znižana in raztegnjena šestica, ampak samosvoj avtomobil športnih linij in vpadljivega videza. Nizek nos, agresivne luči, široki boki in spuščajoča se streha skupaj z vrati brez okvirjev in usmerjevalnikom zraka na zadku skrbijo za kupejevsko športni imidž te limuzine. V ta segment, ki ga je “izumil” Mercedes sicer ne prinaša revolucije, je pa tudi po zaslugi petvratne zasnove (ki jo označuje ime sportback) nekaj posebnega. Posebna je tudi zelo široka tretja zavorna luč, ki skrbi za dodatno varnost v že tako varnem avtomobilu.

Stilsko udobje

Asimetrično oblikovanje merilnika hitrosti (ki ima pri nižjih hitrostih večji razmik med enotami) smo pri Audiju navajeni, sedaj pa je to preseženo z asimetrično postavitijo merilnikov, ki so lomljeni. Vmes je prostor za zaslon termične kamere za nočno gledanje, ki omogoča prepoznavanje peščev. "Asimetrična" je tudi celotna armaturka, ki je lomljena v dveh nivojih. Škoda, da lepo linijo in dovršeno postavitev kvari štirioglat multimedijski prikazovalnik, ki ni integriran v celoto.

Špotni občutek v veliki limuzini

Quattro, ki načeloma deset odstotkov več navora dodaja zadnjemu kolesnemu paru, po potrebi pa tudi bistveno več ali manj, skrbi za suvereno vožnjo v vseh razmerah. Nastavitve značaja avtomobila, predvsem podvozja smo pri audijih najvišjega razreda že navajeni. Zato je vožnja z njim udobna, tiha in razvajajoča, po drugi strani pa je navdušujoče to, da se če želimo, sedmica kljub velikim meram pelje tako športno kot izgleda.

Dober pogonski sklop

Trilitrski dizel podprt s turbino se zelo poda značaju avtomobila. Moči 180 kilovatov in njenega naraščanja je ravno prav, da avtomobil omogoča limuzinsko križarjenje z majhno porabo, če želimo pa zadosti tudi bolj športnim občutkom. Pri tem veliko pomaga tudi odličen 7-stopenjski avtomatski menjalnik S tronic z dvema sklopkama, ki prestavlja komaj opazno, nadzorujemo pa ga lahko tudi preko obvolanskih ročic.

Ni revolucionaren, a prinaša nekaj novega

Športne limuzine, ki ne izgledajo klasično limuzinsko niso nekaj novega, saj to poznamo pri CLS-u, bavarski petici GT in Panameri, vendar je audijevsko videnje tega segmenta samosvoje tudi zaradi pogona Quattro in predvsem zato ker ima več vrat kot sedežev. Cena je skladna s konkurenco, vendar je seveda pri tem potrebno poudariti, da ta zelo “niha” glede na izbrano dodatno opremo, ki lahko avtomobil podraži tudi za dvakrat. Vendar pa smo na to pri današnjih prestižnih avtomobilih že navajeni.

V čem izstopa?

Poleg že omenjenih zunanjih elementov drugačnsoti, je A7 nekaj posebnega tudi med vozniškimi pripomočki. Nočni vid s prepoznavanjem pešcev deluje vrhunsko in skrbi za veliko varnost vseh udeležencev v prometu. Predvsem pa sedmica izstopa z navigacijo preko Google eartha in "touch-pada", ki omogoča vpisovanje besed s prstom. Preprosto črke "rišemo" po temu namenjeni površini ob ročici menjalnika, elektronika pa naše kracanje prepoznava kot besede.



Ne spreglejte