Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Torek, 22. 12. 2015, 16.59

8 let

Ford focus karavan econetic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do zdaj se bile varčne različice predrage, da bi lahko nižja poraba upravičila višjo ceno. Tale zeleni focus pa je že v štartu cenejši od običajnega dizla, z nakupom pa se varčevanje šele začne.

Vse čistejši avtomobili po zaslugi bruseljskih uradnikov

Skrb za okolje imamo eni bolj, drugi manj v zavesti, a na splošno se lahko strinjamo, da avtomobili postajajo vse čistejši. A bolj kot razne zelene organizacije si lahko zasluge za to dejstvo lastijo kar bruseljski uradniki, ti namreč avtomobilskim izdelovalcem nižanje povprečnih emisij vseh avtomobilov v modelski paleti.

Konkretne številke so se v zadnjih mesecih nekoliko popravile tudi po zaslugi nemških lobistov,a dejstvo ostaja, da bodo proizvajalci morali svoje športne modele upravičiti z dovolj velikim številom čistejših zelenih avtomobilov.

Pri Fordu to pomeni, da bodo emisije vročega mustanga morali uravnati zeleni električni in varčni econetic modeli, da bo povprečna vrednost emisij Fordovih avtomobilov nižja od zahtev Evropske komisije.

Okolju prijazni smo samo, če se nam to izplača

A roko na srce, ljudje sami pri sebi nismo pripravljeni skrbeti za okolje – nekaj prisile mora biti. Malo je tistih voznikov, ki so pripravljeni preplačati ogromne vsote denarja za električni avtomobil. Še voznikov, ki bi plačali komaj petsto evrov več za čistejši avtomobil, ni veliko. Ni kaj, ljudje bomo ekološki avtomobil kupili le, če se nam bo to izplačalo.

Marsikatera evropska država je nakup čistejših avtomobilov spodbudila z občutno ugodnejšimi registracijami in z eko conami v mestih. Je že res, da v Sloveniji nismo povsem ignorantski do okolja, saj davek na motorna vozila temelji na emisijah, a s končno ceno nakup bolj zelenega vozila kupcu le redko prinaša prihranke.

Na splošno so varčne različice pri bolj ali manj vseh znamkah vsaj za kakih petsto evrov dražje od različic, iz katerih izhajajo, zato se cenovna primerjava upoštevajoč porabo goriva, ponavadi prepozno izplača. V tej ceni je Bluemotioni, ecoflexi, econetici … se torej v Sloveniji niso tako močno prijeli kot v državah z izdatnejšimi spodbudami.

In prav na to dejstvo so se tokrat obesili pri Fordu. Načrtno so se odločili pospešiti prodajo zelenih econeticov, seveda tako, da so ga privlačno pocenili! Nakup zelenega focusa se torej po novem tudi izplača, to ni več samo bolj ozaveščeno dejanje.

Evro na evro palača

Koliko je econetic cenejši od 1,6-litrskega TDCi dizla, iz katerega izhaja? No, na voljo sta dve različici econetica. Tista bolj zelena z emisijami komaj 88 gramov ogljikovega dioksida na kilometer stane enako kot izvirnik. A še bolj zanimiv je tokrat preizkušeni econetic z 99 grami CO2 na kilometer, ta je že na ceniku petsto evrov cenejši od sedem kilovatov močnejšega TDCi-ja.

In varčevanje s tem econeticom se z nakupom šele začne. Poročamo, da smo se na testu vozili tudi s porabo 4,4 litra na sto kilometrov, šlo je za neko običajno kombinacijo relacijske, avtocestne in mestne vožnje. In tudi naš testni krog, na katerem vozimo tudi dinamično, je s 5,4 litri na sto kilometrov pokazal, da je econetic za dobra pol litra varčnejši od običajnega 1,6-litrskega TDCi-ja.

Poglejmo torej, kaj to v praksi pomeni na primer vozniku, ki dnevno migrira na primer iz Litije v Ljubljano. Na tej dokaj ravni enakomerni relacijski vožnji bi se vozil s porabo pod štirimi litri, ta stokilometrska dnevna vožnja bi ga torej stala komaj pet evrov in pol – na mesec za gorivo torej dobrih sto evrov. Pol litra nižja poraba torej pomeni prihranek evro na dan, dvajset evrov na mesec, 240 na leto, 480 v dveh letih, izračunano seveda zelo površno in na podlagi aktualnih cen.

Varčevanje z dobrim avtomobilom

Seveda je ob vsem tem varčevanju izredno dobrodošlo, če je kupljeni avtomobil tudi sicer dober. In tako motoriziran in opremljen karavanski focus je vsekakor eden najbolj optimalnih. Dovolj velik za družinsko rabo, a hkrati ne prevelik, torej nepotraten. Ponuja velik in kockasto oblikovan prtljažnik, ki sicer v primerjavi z najnovejšimi karavani tega razreda ponuja manj litrov, a tovorimo lahko tudi kaj težjega, nosilnost avtomobila je namreč nadpovprečna.

Varčevanje pri konjenici hkrati tudi ne pomeni odpovedi užitkom dinamične vožnje, kajti focusovo podvozje in krmilni mehanizem sta izvrstno uglašena. Oprema titanium sicer ne ponuja tistih focusovih naprednih pripomočkov kot na primer aktivni tempomat, samodejno parkiranje in samodejno ustavljanje pri nizkih hitrostih, a za letnico 2013 običajni pripomočki so že v samem paketu – torej bluetooth, tempomat, USB, samodejne luči, brisalce, ogledalo …

Ne spreglejte