Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford Tovorni Avtomoto Družinski Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 16.18

8 let

Ford tourneo 2,2 TDCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Fordov veliki kombi se poslavlja z najbolj potniško različico, kot bi želel poudariti, da bo naslednik tudi družinsko uporaben, ne samo delovni stroj.

Furgon je še vedno glavni, a zakaj bi se odpovedali dodatnemu zaslužku?

Zgodovina Fordovega transita sega v leto 1965, ime tourneo pa se uporablja za najbolj potniško izvedbo tehnično enakega kombija. V Sloveniji se sicer tourneo s takšnim imenom prodaja šele dve leti, razlog za to pa je, da ima Ford vse večje ambicije po prodaji potniških kombijev tudi družinam z veliko otroki, ne zgolj podjetjem. V ponudbi gospodarskih vozil transit očitno ne zadostuje več. In prav to je bilo glavno vodilo snovalcev novega transita / tournea, ki naj bi na slovenske ceste zapeljal spomladi 2013.

Seveda bo Fordu glavnino posla še vedno opravil transit, a zakaj bi se trgovci odpovedali denarju družin s štirimi ali petimi otroki, če predelava transita v vsakdanje uporaben družinski avtomobil ni prav zahtevna.

Te večje družine so namreč končno dojele, da je smisel zložljivih sedežev v prtljažnem prostoru enoprostorcev to, da so zložljivi, se pravi zasilni, namenjeni občasni rabi, nikakor ne redni. Da sedeži ne bi zasedli prtljažnika, je še posebej pomemnno tistim "privatnikom", ki kombi uporabljajo tako za družinske kot tudi za službene vožnje.

Bo naslednik imel ločene sedeže namesto dveh klopi?

In kaj zahtevajo družine, ko kupujejo kombije? No, v prvi vrsti dovolj sedežev, v preizkušenem tourneu je prostora za šest otrok.

Večini družin, ki se v kombi presede iz enoprostorcev, bi bili dovolj štirje sedeži, bi si pa želeli več isofix priključkov, ne samo dva. Dve trosedežni klopi družine postavljajo tudi v zadrego glede razporeditve, kdo bo sedel zadaj? Bo zadaj kraljeval najstarejši najstnik, za nagrado ali za kazen, bo tam sam, se bo sedelo dva-dva-dva?

Kakorkoli že, družine s štirimi otroki bi bile dovolj vesele tournea s samostojnimi sedeži, tako kot v enoprostorcih. Če gre verjeti konceptu, bo to glavna novost nove generacije tournea, z ločenimi sedeži se sicer postavljajo le redke različice aktualnih kombijev. Vseeno pa mnogi današnji kombiji ponujajo dolžinsko pomikanje sedežev po tirnicah in s tem prilagajanje prtljažnega prostora, aktualni tourneo pač ne.

Zadnja klop težka

Seveda je za družine prilagajanje velikosti prtljažnega prostora izredno pomembno. Ločeni sedeži bodo recimo šestčlanskim družinam omogočali, da otroci zasedejo vse tri sedeže druge vrste in enega tretje, preostanek prostora pa v celoti zasedejo z dopustniško opremo.

Nočemo napovedovati, da bo to res možno pri novem tourneu, a koncept je napovedoval tudi to, čeprav je hkrati vlival nekaj pomislekov na temo varnosti z vidika pritrjevanja tovora.

No, seveda ne bomo rekli, da Fordovci pri snovanju aktualnega tournea niso nič razmišljali, naslonjalo zadnje trosedežne klopi se namreč preklopi, možno pa jo je tudi v celoti pospraviti v garažo. A to početje vam priporočamo samo v najnujnejših primerih, resnično smo se namučili, ko smo spravljali ven in nazaj na mesto. Ne samo zaradi mase 77 kilogramov, ampak tudi zaradi same oblike. Oče brez pomoči najstarejšega sina manevra ne bo zmogel!

Bo novinec rešil težavo in vrgel trnek tekmecem, ki so glede tega ravno tako neprijazni?

Za vožnje z osmimi litri porabe

Vožnja? Kar udobno smo se vozili, čeprav so sedeži so bolj primerni za kratke "shuttle" vožnje od hotela do letališča kot pa potovanjem družin z veliko otroki.

A tokratni tourneo hkrati napoveduje tudi to, da bo pomembena lastnost prihajajočega naslednika eko optimizacija vožnje. Že v tokatnem kombiju smo našli tipko eco, ta je pomenila tudi vklop sistema start-stop in drugih sistemov, ki prilagajajo delovanje motorja v prid nižji porabi.

En ukrep je recimo tudi ta, da preprečuje hitrejšo vožnjo od 110 kilometrov na uro. Seveda je vožnja z vklopljenim eco programom koristna z več vidikov: hitrejša vožnja občutno poveča hrup v kabini, za povrh pa zviša porabo za slab liter.

Namreč, dveostokilometrsko razdaljo smo z vsemi zasedenimi sedeži v eco načinu prevozili s porabo 7,7 litra na sto kilometrov, na našem testnem krogu, kjer vozimo z dovoljeno avtocestno hitrostjo pa je en sam voznik nameril 8,7 litra avtocestne porabe. Skupno porabo 8,4 litra na našem testnem krogu sicer ocenjujemo kot precej ugodno, ni pa tourneo najvarčnejši.

Novi tekmeci?

Tekmeci? Transit s svojimi velikimi tovornimi različicami tekmuje predvsem z velikani, kot so jumper / boxer / ducato, sprinter / crafter, master / movano. Tourneo Ford postavlja v boj z družinskimi kombiji, z multivanom, traficom / vivarom in s trojčki jumpy / expert / scudo.

A to pomeni, da ford z enim kombijem sedi na dveh stolih? Na osmih? Kako udobni in varni so ti stoli? No, odvisno od popustov.

Ne spreglejte