Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Urbani Atomoto Družinski Avtomoto Hyundai

Sreda, 30. 3. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Hyundai ix20 1.6 CRDi HP - kljub majhnosti ga odlikuje prostornost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Hyundai ix20 1.6 CRDi HP - prostornost v kompaktnem paketu | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Po petih letih smo znova preizkusili malega ix20, ki se s prenovo ni prav veliko spremenil. Ostaja všečen, privlačno oblikovan, izdatno opremljen izdelek, ki ga kljub majhnosti odlikuje prostornost.

Poudarki:

Zunanje spremembe prenovljenega enoprostorca so doletele masko, ki je videti bolj odprta, ter svetlobne enote spredaj in zadaj.

Po pregledu naših fotografij izpred petih let smo opazili vsebinsko spremembo na vmesnem delu med okroglima supervision merilnikoma: kazalca temperature motorja in količine goriva so premaknili dol, podatke potovalnega računalnika pa navzgor. Gre za zamenjavo v smislu nekoliko boljše preglednosti.

Cenovni razpon med najvišjo stopnjo opreme premium in osnovno life je skoraj 6.000 evrov. Glede zunanjosti to pomeni 17-palčna lita platišča in električno pomično panoramsko ostrešje, preostalo se skriva v kabini.

Pred petimi leti smo preizkusili najšibkejši 1,4-litrski CRDi, med tokratnim testom pa najmočnejšega 1,6-litrskega. Seveda so občutki temu primerno različni, poraba pa le malo večja.

Motor: 94-kilovatni turbodizel
Poraba na testu: 6,6 l/100 km
Cena testnega vozila: 22.300 EUR

Čeprav po petih letih ni spremenil videza …

Še vedno deluje mladostno. Minimalne spremembe na maski in lučeh ga ne naredijo nič bolj privlačnega, manj pa tudi ne. S kombinacijo snežno bele karoserije in temnega, skoraj črnega steklenega ostrešja, z ostrimi linijami oblikovanimi žarometi, veliko medosno razdaljo, kratkimi previsi in 17-palčmimi kolesi še vedno pade v oči. | Foto: Klemen Korenjak Še vedno deluje mladostno. Minimalne spremembe na maski in lučeh ga ne naredijo nič bolj privlačnega, manj pa tudi ne. S kombinacijo snežno bele karoserije in temnega, skoraj črnega steklenega ostrešja, z ostrimi linijami oblikovanimi žarometi, veliko medosno razdaljo, kratkimi previsi in 17-palčmimi kolesi še vedno pade v oči. Foto: Klemen Korenjak

Cena testnega vozila: 23.600 EUR; cena s popustom: 22.300 EUR

Cena osnovne različice: 14.520 EUR (hyundai ix20 1.4 CVVT life); cena s popustom: 13.520 EUR
Osnovna cena testnega vozila:  23.220 EUR (hyundai ix20 1.6 CRDi HP premium); cena s popustom: 21.920 EUR

Dodatna oprema: 380 EUR
bela barva: (180 EUR), zasilna rezervna guma (80 EUR), prevoz in priprava vozila (120 EUR)

Redno servisiranje do 120.000 km: 865,08 EUR

30.000 km: 177,93 EUR / 60.000 km: 256,04 EUR / 90.000 km: 177,93 EUR / 120.000 km: 253,18 EUR

Časovni interval med servisi je največ dve leti.

Nespremenjena tudi uporabnost

Lahko je prvo družinsko vozilo, tudi če sta otroka že večja, in lahko rešuje različne potrebe kot drugo vozilo pri hiši. | Foto: Klemen Korenjak Lahko je prvo družinsko vozilo, tudi če sta otroka že večja, in lahko rešuje različne potrebe kot drugo vozilo pri hiši. Foto: Klemen Korenjak

Glede prostornosti, uporabnosti in vozniške ergonomije ne moremo k našemu testu iz leta 2011 ničesar dodati. Lahko je prvo družinsko vozilo, tudi če sta otroka že večja, in lahko rešuje različne potrebe kot drugo vozilo pri hiši. Mali enoprostorec je potovalno prilagojen s številnimi odlagalnimi mesti in utori, pod razredno prostornim prtljažnikom so še skrita korita.

Električno pomična panoramska streha razbija temno notranjost testnega vozila, ki sicer lahko koga zmoti. Nad kakovostjo sedežnega oblazinjenja se ne moremo pritoževati (saj se mora prebiti skozi garancijsko dobo), se pa lahko nad trdoto oblog na vratih in armaturi. Konstruktorji vozila ix20 so ohranili klasično ročno zavoro in rezervno kolo s pripadajočim orodjem. Kako dolgo bodo še zdržali? Upamo, da čim dlje.

Po makadamu smo ropotali

Posebej na makadamu nas podvozje ni navdušilo. | Foto: Klemen Korenjak Posebej na makadamu nas podvozje ni navdušilo. Foto: Klemen Korenjak

Podvozje malega enoprostorca se najbolj izkaže tam, kjer mu ni treba ničesar pokazati. To je na lepo urejenih gladkih cestnih površinah. Na naših slabo pokrpanih cestah bi si želeli bolj uglajeno pobiranje sunkov, zato smo tudi prek hitrostnih ovir enkrat samkrat pripeljali malo prehitro. Vožnja z večjim in težjim dizelskim motorjem v celoti ni delovala tako mehko, kot smo opisali pri svojem prvem testu.

Posebej na makadamu nas podvozje ni navdušilo, saj smo luknje občutili in slišali bolj, kot smo pričakovali. Morda pa so za ix20 primernejša 16-palčna kolesa z malo višjim presekom, se pravi tista iz prvega testa?

Za malega enoprostorca dovolj moči

Zmogljivosti majhnega družinskega vozila so več kot solidne, in to glede največje hitrosti kot tudi živahnosti med pospeševanjem. Pravzaprav dvomimo, da bi pri vožnji s šibkejšim 85-kilovatnim motorjem LP sploh opazili kakšno razliko. Zgolj tri kilometre na uro manjšo hitrost in le 0,3 sekunde daljše pospeševanje do "stotke" bi med vožnjo težko zaznali, medtem ko sta porabi obeh motorjev po tehničnih podatkih povsem enaki. Razlika, ki jo opazi prav vsak, je v denarnici, saj gre za 460 evrov.

V mestu in na avtocesti s porabo od 6,1 do 7,1 litra

Za močnješi, 94-kilovatni motor je treba doplačati 460 evrov. | Foto: Klemen Korenjak Za močnješi, 94-kilovatni motor je treba doplačati 460 evrov. Foto: Klemen Korenjak

S polno naloženim vozilom smo se zapeljali do zagrebškega letališča in nazaj. Ves čas nam je pomagal tempomat, brez kršenja predpisov nastavljen skoraj na 140. To namreč pomeni natančno 130 kilometrov na uro po garminu, pri tem pa se motor vrti z za uho še prijetnimi 2.500 vrtljaji. Potovalni računalnik je po vrnitvi v Ljubljano naračunal 7,1 litra na sto kilometrov pri povprečni hitrosti 97 kilometrov na uro. Ugodna poraba in neugodno pretiravanje merilnika hitrosti.

In kako je bilo v mestu? Po več kot sto kilometrih mestne vožnje s povprečno hitrostjo skoraj 40 kilometrov na uro je poraba znašala 6,1 litra na sto kilometrov, pri tem pa sta bili v vozilu največ dve osebi. To dodajmo , da voznik lahko prek potovalnega računalnika spremlja dve porabi, eno, ki jo lahko nastavlja, in drugo, vezano na vsakokratno točenje goriva. Aja, testni krog? Pričakovali smo manj od namerjenih 6,6 litra na sto kilometrov.

Ugodna poraba in neugodno pretiravanje merilnika hitrosti. | Foto: Klemen Korenjak Ugodna poraba in neugodno pretiravanje merilnika hitrosti. Foto: Klemen Korenjak

Indikator prestavljanja čaka skoraj do 2.000

Novodobni bencinski motorji že pri okoli 1.750 vrtljajih zahtevajo prestavo višje, medtem ko pri ix20 indikator vleče dizelske vrtljaje skoraj do 2.000. To pomeni, da je v naseljih četrta prestava na vrsti šele na vpadnicah, kjer je dovoljena vožnja s hitrostjo 60 oziroma 70 kilometrov na uro.

Nad čim bi lahko nergali že pred petimi leti?

Hyundai ix20 1.6 CRDi HP - prostornost v kompaktnem paketu | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

V notranjosti se kljub številnim utorom za pijačo ne da namestiti 1,5-litrske plastenke. Pod stropom nad drugo vrsto sedežev sta lučki za osvetljevanje tega dela kabine, ki se prižigata s pritiskom na stikalo. Zakaj neki se ne bi prižigali tudi z odpiranjem vrat, vsaj med vstopanjem v drugo vrsto sedežev?

Vzdolžno pomični sedeži zadaj imajo več položajev naklona naslonjal, tudi navpičnega za učinkovitejšo izrabo prtljažnega prostora. Če so nastavitve namenjene udobju potnikov, je upravljanje vzvoda na vrhu naslonjal nerodno.

In kaj bi lahko pohvalili že pred petimi leti?

Voznikovo namestitev in dober občutek pri uporabi neposrednega volana in natančne prestavne ročice ter preprosto upravljanje funkcij na preglednem barvnem zaslonu. Predal pred sovoznikom je osvetljen in hlajen, vanj lahko namestimo mapo formata A4, v pokrovu sta pregradi za denarnico in drobnarije, poseben predalček za knjižico z navodili pa so si izborili tudi Hyundaievi knjigovezi. Tudi ločena uporaba strešnih senčil nad prvo oziroma drugo vrsto sedežev je omembe vredna.


Za pikolovce

Na okroglem stikalu za zagon oziroma zaustavitev motorja piše start&stop, vendar to ni povezano s samodejnim ugašanjem oziroma zagonom motorja. Te funkcije testni ix20 nima.


Pohvalimo lahko voznikovo namestitev in dober občutek pri uporabi neposrednega volana in natančne prestavne ročice ter preprosto upravljanje funkcij na preglednem barvnem zaslonu. | Foto: Klemen Korenjak Pohvalimo lahko voznikovo namestitev in dober občutek pri uporabi neposrednega volana in natančne prestavne ročice ter preprosto upravljanje funkcij na preglednem barvnem zaslonu. Foto: Klemen Korenjak  

Tehnični podatki: Hyundai ix20 1.6 CRDi HP premium

malo enoprostorsko vozilo; 5 vrat, 5 sedežev

Motor: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1582 cm3; največja moč: 94 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 260 Nm pri 1900 do 2750 vrt/min

Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/50 R17

Mere, mase: dolžina: 4100 mm, širina: 1765 mm, višina: 1600 mm; medosna razdalja: 2615 mm; premer kroga obračanja: 10,42 m; masa praznega vozila: 1356 kg; največja dovoljena masa: 1810 kg; največja dovoljena masa lahkega priklopnika: 550 kg, 1300 kg z naletno zavoro; prostornina prtljažnika: 440 – 1486 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 185 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,2 s; mestna vožnja: 5,7 l/100 km, odprte ceste: 4,2 l/100 km, kombinirano: 4,7 l/100 km; povprečna avtonomija: 1021 km; prostornina posode za gorivo: 48 l; emisije: 125 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo EBD in ojačitvijo zavorne sile BAS; opozorilni sistem ob zaviranju v sili ESS; nadzor stabilnosti vozila ESP; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 5 zvezdic (2011)

Oprema: 17-palčna lita platišča, avtomatske luči s funkcijo osvetlitve zavoja, meglenke, dnevne luči, LED luči zadaj, električno pomična sončna streha s senčilom, tonirana stekla, dodatno zatemnjena zadnja stekla, spojler zadaj, pametni ključ za odklepanje / zaklepanje in zagon motorja, daljinsko centralno odklepanje / zaklepanje, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali s smernima utripalkama, usnjen ogrevan volanski obroč (električni progresivni servo ojačevalnik) nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, ogrevana sprednja sedeža, voznikov sedež nastavljiv po višini z naslonom za roke, gumb za zagon motorja, supervision merilniki, potovalni računalnik, navigacijski sistem Hyundai z zaslonom na dotik, Bluetooth, CD in mp3 predvajalnik, vtičnice USB in AUX, senzor za dež, odmrzovalnik brisalcev, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj z zaslonom za vzvratno vožnjo, dve 12-voltni vtičnici spredaj in ena v prtljažniku, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel samodejno navzdol na voznikovi strani, hlajen in osvetljen predal s posebnim predalčkom za dokumente pred sovoznikom, utor za litrsko plastenko v predalu sprednjih vrat, odlagalni utori in utora za pločevinke med sedežema, žepa za sprednjima sedežema, naslon za roke zadaj, zadnja klop vzdolžno pomična in deljiva v razmerju 40/60, korita pod ploščo prtljažnika, spodaj prostor za rezervno kolo

Garancija: 5 let garancije brez omejitve kilometrov; 12 let za prerjavenje

Ne spreglejte