Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2009,
13.25

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Michael Johnson Kirani James

Torek, 11. 8. 2009, 13.25

5 let, 7 mesecev

Superman, katerega rekord še kar traja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Legendarni tekač na 200 in 400 metrov, v tej disciplini tudi lastnik svetovnega rekorda, je v svoji karieri osvojil pet zlatih olimpijskih medalj in si pritekel devet naslovov svetovnega prvaka.

Michaelu Johnsonu je po številnih uspehih v času študija na nacionalnih prvenstvih preboj na mednarodni sceni uspel na svetovnem prvenstvu v Tokiu leta 1991, kjer v teku na 200 metrov takoj stal na najvišji stopnički. Olimpijsko kariero je začel v Barceloni naslednje leto, kjer s svojimi kolegi iz reprezentance slavil zmago v štafetnem teku 4 x 400 metrov. Ker se je pred igrami zastrupil s hrano, se mu v disciplini 200 metrov ni uspelo uvrstiti v finale.

Na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu je osvojil dve odličji. S časom 43,65 je najhitreje pretekel en štadionski krog, zmago pa si je pritekla tudi ameriška štafeta, v kateri naj bi po ocenah strokovnjakov prav Johnson svoj del pretekel najhitreje v zgodovini (42,94). V Göteborgu je svojo bero osvojenih kolajn na enem prvenstvu še povečal, saj se je domov vrnil s tremi najžlahtnejšimi odličji okoli vratu (200m, 400m in 4 x 400m).

Leto 1996 lahko označimo kot najuspešnejše leto v njegovi karieri. V Atlanti je kot prvi v zgodovini postal zmagovalec v teku na 200 in 400 metrov na enih olimpijskih igrah. Za nameček je v krajši preizkušnji postavil še svetovni rekord (19,32), ki ga je šele pred časom uspel izboljšati Jamajčan Usain Bolt.

Svetovni rekorder na 400 metrov

Na svetovnem prvenstvu v Atenah je ubranil naslov na 400 metrski razdalji, kar mu je kljub poškodbi pred prvenstvom uspelo tudi v Sevilli, kjer pa je dodal še štafetni naslov in svojo bero kolajn na svetovnih prvenstvih zaključil z devetim zlatom.

Še več, naslov na 400 metrski razdalji je ponovno začinil s svetovnim rekordom, ki znaša 43 sekund in 18 stotink. Ta rekord še kar traja. Pred leti se je zdelo, da ga utegne popraviti njegov rojak in tudi varovanec Jeremy Wariner, a bolje od 43,50, kot je tekel leta 2007, ni uspel. Zdaj je tisti, ki ogroža Johnsonov rekord, senzacionalni Kirani James iz Granade. Atlet, ki je star komajda 20 let, a se že ponaša s svetovnim in olimpijskim naslovom, je lani tekel 43,94. Bo v naslednjih letih še izboljšal svoj najboljši čas in popravil rekord Supermana, kot se je prijel vzdevek danes 45-letnega Američana, ki traja že dolgih 14 let?

Johnson je kariero zaključil po olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000, kjer je ubranil olimpijski naslov v teku na 400 metrov ter ponovno dodal še zmago v štafeti 4 x 400 metrov. Američan je v svoji karieri kar 22-krat pretekel štadionski krog pod 44 sekundami, 200 metrsko razdaljo pa je 23-krat premagal v času pod 20 sekundami. Njegova prepoznavnost je bil unikaten način teka. Zaradi pokončne drže, kratkih korakov in premikanja glave naprej in nazaj je dobil tudi vzdevek ''racman'', s svojo tehniko pa je negiral nekatera znanstvena mnenja o doseganju maksimalne hitrosti.

Ne spreglejte