Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
7. 8. 2013,
1.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kirani James

Sreda, 7. 8. 2013, 1.01

8 let

Mladenič, ki je dosegel že vse, tudi svetovni rekord le še vprašanje časa

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kariera Kiranija Jamesa ni prav dolga, saj je star komaj 20 let, a je v njej osvojil že skoraj vse, kar se v atletiki da. Je aktualni svetovni in olimpijski prvak.

Kirani James se je rodil in odrasel na Grenadi, otoški državi v Karibskem morju, ki je druga najmanjša država na zahodni polobli. Tu se ne cedita med in mleko, tako da Jamesu v getu ribiške vasice Gouyave ni bilo lahko. Kot otrok si najbrž ni nikoli mislil, da bo že čez dobro desetletje poskrbel za dva največja dosežka svoje državice.

James je izredno talentiran atlet, saj so mu uspeli najboljši dosežki na svetu že v starostnih kategorijah 13, 14 in 15 let. Na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2007 je 400 m pretekel v času 46,96 in osvojil srebro pri vsega 14 letih. Pri 15 letih je štadionski krog pretekel v času 45,70. Leta 2009 je postal prvi mlajši mladinec, ki je na svetovnem prvenstvu osvojil dvojno krono v tekih na 200 in 400 metrov. Po mladinski kategoriji so se ameriške šole "teple" zanj, sam pa je izbral šolo v Alabami. Leta 2010 je zmagal še na mladinskem svetovnem prvenstvu, a je po tekmi dejal, da je tekel le na čas, s katerim pa ne more biti zadovoljen (45,89).

Februarja 2011 je v dvorani tekel 44,80 in postal tretji najhitrejši tekač na 400 m v dvorani vseh časov. Pred njim sta le še Michael Johnson in Kerron Clement. Istega leta je na svetovnem prvenstvu v Daeguju osvojil zlato medaljo in postal najmlajši atlet, ki je kadarkoli postal svetovni prvak v teku na 400 m. Star je bil komaj 18 let. To je bila tudi prva atletska medalja s svetovnih prvenstev za Grenado.

Še bolj je zablestel na olimpijskih igrah v Londonu. Zmagal je s časom 43,94 in Grenadi priboril prvo olimpijsko medaljo. S tem časom je postal tudi prvi "neameričan", ki se je spustil pod mejo 44 sekund. Po ogledu zmagovitega teka je tudi svetovni rekorder Michael Johnson priznal, da bi fant lahko izboljšal njegov svetovni rekord (43,18), če bo le izpopolnil svojo tehniko teka. James je poskrbel za pravo evforijo na svojem otočku, ob prihodu domov ga je pričakalo na tisoče navijačev. Prejel je večje število državnih obveznic, v spomin na njegovo zmago so izdali znamko, postal je ambasador turizma, po njem pa se bo imenoval tudi štadion.

James v Moskvo prihaja z najboljšim izidom sezone (43,96) in je na dobri poti, da ubrani naslov izpred dveh let.

Ne spreglejte