Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2011,
11.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 30. 11. 2011, 11.40

8 let, 3 mesece

Aplavz, ki ga bo treba še upravičiti …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Univerzijada še ostaja v mestu ob Dravi ali bo zares ostala, pa je v rokah nove vlade?

Mariborski organizatorji 26. zimske univerzijade 2013 ( svetovnih študentskih športnih iger) so v ponedeljek kar žareli. Razumljivo! Najbolj je bil seveda navdušen kdo drug kot mariborski župan Franc Kangler, kar smejalo se mu je. Zagotovo upravičeno, ostajajo v igri … Po velikih težavah, tudi ali zlasti denarnih, s projektom Evropska prestolnica kulture, ki ga mesto ob Dravi gosti prihodnje leto, jim privoščim, da se jim je vsaj pri tem projektu še uspelo izviti iz skoraj matnega položaja, čeprav so si ga v največji meri spletli prav sami. V Bruslju so s predstavitvijo projekta univerzijade v začetku tedna spet uspeli prepričati vodilne iz mednarodne univerzitetne športne zveze – Fisa. Tako kot prvič že malce oddaljenega maja 2008, še pod takratno prvo Janševo vlado, ko je bil Maribor zelo pompozno izbran za organizatorja univerzijade 2013. "Še vedno nam verjamejo," je v ponedeljek sijal oče slovenskega alpskega smučarja Tone Vogrinec, sicer predsednik organizacijskega odbora univerzijade.

Najprej sami sebi in šele po tem tudi vsej Sloveniji, čeprav na to uho mariborski župan Franc Kangler ravno ne sliši prav dobro, ker še vedno verjame, da gre predvsem za mariborski projekt, so torej organizatorji kupili še približno dva meseca dodatnega časa. Do 21. januarja prihodnje leto, ko se bo delegacija Fisa "naslikala" na Zlati lisici pod Pohorjem in takrat bo dokončno padla kocka, ali univerzijada v Mariboru bo ali pa morda tudi ne … Že zdaj je kristalno jasno, da je prelahko izgubljenega veliko potrebnega časa, če ne že preveč, od maja 2008, ko je Maribor dobil univerzijado. Namesto da bi že grmeli gradbeni stroji na potrebnih objektih in vsem, kar spada zraven! Pa jih seveda ni, gradbenih strojev, namreč! Tudi ali zlasti zato, ker so nekateri, tudi mariborski župan, večino časa trmasto vztrajali, da se morajo športni dogodki "odvrteti" na mariborskih terenih oziroma le streljaj od mesta ob Dravi. Tudi hokej, pa skoki … Pri slednjih je zdaj očitno dokončno zmagala zdrava pamet in pokopane so iluzije, da bi Pekarska gorca, kjer so bile skakalne tekme na 60-metrski skakalnici še v "prazgodovini", v zgodnjih sedemdesetih letih, januarja 2013 gostila študentske skakalke in skakalce. Ja, zakaj, za božjo voljo, pa imamo Planico?

Zdaj bo treba končno zares pljuniti v roke. Proračun projekta, ki je bil najprej težak kar 45 milijončkov, se je v minulih mesecih že skrčil na le še skromnih 28 milijončkov in le dobra polovica oziroma 15 milijonov evrov bo namenjena za investicije. V Mariboru morajo do januarja 2013, ko naj bi se univerzijada zgodila, dograditi ledno dvorano, pa tudi del mariborsko Lukne, ki jo je za povrh treba še prenoviti, pa na tekaški poligon ne gre pozabiti, da o malenkostih, ki to niso, denimo nujnem cevovodu, sploh ne izgubljam besed. Franc Kangler verjame, da bo Maribor projekt izpeljal s pomočjo nove vlade. Računa menda na dodatnih deset milijončkov evrov nove vlade. Najbrž vlade Janeza Janše, ki je že ob svojem premierskem debiju leta 2008 podprl projekt mariborske univerzijade.

V Pahorjevi vladi menda ni bilo dovolj posluha za veliko študentsko-športno druženje. Čeprav je prav ta "grda" odhajajoča vlada namenila tri milijone za organizacijske pravice, pa še 3,2 milijona za tekaški center Rogla. Zdaj bo morala njeno delo očitno nadaljevati nova in v teh kriznih časih, ko manjka vsak evrček, odvezati državni mošnjiček. Če ga ne bo, potem univerzijade preprosto ne bo! To je najbrž jasno. V kar pa ne verjamem. Prepričan sem, da se bo denar le našel, da pa bo moral tudi mariborski župan pozabiti na hokejske tekme "študentskih" reprezentanc v Mariboru, pa še na kakšen športni dogodek na totem koncu. Ampak tega dejstva bi se morali snovalci športnega druženja "študentarije" zavedati že na začetku. Če seveda ne bi bil veliko preveč "lokalno" zamišljen. Kar je bilo od vsega začetka zelo kratkovidno. Nekateri so si s projektom očitno želeli postaviti spomenike …

Ne spreglejte