Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2012,
8.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 12. 1. 2012, 8.55

8 let, 3 mesece

Ko se enačba ne izide …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Padec Jankovića, je že premagan? Janša nadaljuje "tkanje" svoje koalicije, ki je brez DeSUS-a ne more biti.

Pred tednom dni sem na "istem" mestu v kolumni zapisal: "Si predstavljate, da bi predsednik države podelil mandat za sestavo vlade Zoranu Jankoviću, ta pa potem ob glasovanju v državnem zboru pade …" In ravno to se je zgodilo. Zoki je pogorel z le 42 glasovi podpore, predsednikov kandidat za mandatarja prvič v zgodovini samostojne Slovenije ni dobil podpore poslancev. Še več, desni blok pod kapetanskim trakom Janeza Janše se je skoraj soglasno odločil za bojkot in ni dvignil niti glasovnic, ker bi se morda lahko zgodil novi Ciril Pucko z novo Polonco Dobrajc in Edo Okretič Salmič za povrh. Z discipliniranjem velikega dela poslancev, ki torej niso opravili svoje delovne obveznosti, saj niso dvignili niti glasovnic, kaj šele da bi glasovali za ali proti, ali pa se vzdržali, je bila ideja o poslanskih prebežnikih, na katere je očitno preveč na slepo stavil Janković, v kali zatrta. Ali je to v skladu z ustavno pravico poslancev o svobodnem odločanju, je seveda drugo vprašanje … najbrž pa so si nekateri v vodstvu državnega zbora, pa tudi nekaterih strank, malce po domače razložili pravila parlamentarnega dela in tajnosti glasovanja poslancev.

Zoran Janković, ki dolgo ni želel sprejeti vloge politika, se je dodobra uštel, ko je preveč na lahko računal na glasove podpore nekaterih posameznikov iz drugih strank. Pa tudi na morebitne odpadnike iz SD-ja, Pozitivne Slovenije ali DeSUS-a je očitno pozabil. Šestinštirideseti ali celo 48. glas podpore je bila -kot se je izkazalo-le Zokijeva velikanska želja ali morda celo všečna marketinška poteza, vendar se mu je zgodil Janez in mu v političnem "driblingu", kot je dogajanje v parlamentarnem hramu ocenil predsednik države, zabil vodilni gol. Ali ta že pomeni dokončno zmago Janeza Janše v mandatarski tekmi, je seveda drugo vprašanje. Zagotovo pa je zdaj dokončno jasno, da desni četverček SDS, SLS, NSI in Lista Virant s 44 poslanskimi glasovi Janeza Janšo vidi kot edinega v vlogi prihodnjega mandatarja oziroma predsednika nove vlade.

Kaj bo zdaj storil predsednik države? Kaj velikega ta hip ne more, čeprav bi najbrž rad. Nadaljeval bo s srečanji s političnimi strankami iskanja novega mandatarskega kandidata. Bo znova poskusil z Zoranom Jankovićem? Morda. Nisem pa povsem prepričan! Zagotovo pa se bo v prihodnjih dneh na njegovi mizi znašel mandatarski predlog za Janeza Janšo. In seveda ga predsednik ne bo mogel prezreti. DeSUS-ov Karl Erjavec, ki je včeraj energično zavračal trditve, da ni tisti, ki je pozabil na Jankovića, pa se je spet znašel v vlogi jezička na tehtnici. Pa ja ne spet? Z leve proti desni vladi! Od Karla in njegovih kolegov bo odvisno, ali bo Janez Janša sestavil svojo drugo vlado ali pa bomo morda zares šli na predčasne volitve …V kar osebno ne verjamem!

Kaj pa Zoran Janković? Včeraj je lahko dokončno spoznal, da je v politiki le naivni zelenec … Razočaranja preprosto ni mogel skriti, pa če se je še tako trudil. Bo res skupaj s svojo Pozitivno Slovenijo konstruktivna opozicija novi vladi ali pa bo preprosto rekel, da se ne gre več! Vrnil poslanski mandat in odkorakal proti nadomestnim volitvam za ljubljanskega župana. Ali ni v preteklih mesecih venomer ponavljal, da se ne vidi v poslanski vlogi? Pustimo se presenetiti.

Ne spreglejte