Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2011,
12.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 12. 2011, 12.26

8 let, 3 mesece

Od premierja do "arestanta"…

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ivo Sanader je še v Remetincu, "njegovi" pa seštevajo hipoteke za plačilo milijonske varščine, če bi jo res potrebovali ...

Oni dan sem bil spet malo presenečen, kako nekateri preprosto znajo. Ja, najprej je treba znati! Vsi ne znajo, v deželici je žal več tistih, ki ne znajo, ampak samo mislijo, da znajo. To je slovenska "nebodisijotreba" specialnost. Pa danes ne bom o Slovencih, ampak o naših južnih, natančneje jugovzhodnih, prijateljskih sosedih.

Na eni od hrvaških komercialnih televizij sem si pred kratkim pogledal, kako so hrvaški novinarski kolegi, kot "voajerčki" seveda, oprezali, ali se bo domov v družinsko hišo na Kozarčevi v elitnem delu Zagreba po letu dni neprostovoljnega zaporniškega oddiha vrnil nekdanji hrvaški predsednik vlade in prvak HDZ-ja Ivo Sanader. Hčerka Bruna, ki bi menda zelo rada postala čisto prava igralka, je ob odhodu od doma nič kaj šokirana z nasmeškom na obrazu "nabasala" na fotografa ene od hrvaških medijskih hiš in ga mrtvo hladno premerila, češ, kaj za vraga počneš. "Zakaj ste tukaj?" Fotograf je mlajši Sanaderjevi malce naivno namignil, da mu je pač njegov urednik naročil, naj malo "postraži" na Kozarčevi, če bi se Ivek po odločitvi tamkajšnjega ustavnega sodišča, da so mu kršene človekove pravice in da se ob plačilu 1,8 milijona evrov težke varščine lahko brani s prostosti, slučajno že vrnil domov. Bruna je takoj razorožila fotografa in siknila: "Povejte mu (uredniku), da atek še ni doma!"

Dvaindvajsetletna Bruna je res prava Sanaderjeva hči! Se še spomnite, ko ga je meni nič tebi nič pred dobrim letom sredi belega dneva povsem neopazno s svojim avtomobilom peljala čez mejni prehod Bregana-Obrežje v Slovenijo in potem naprej? Avstrijski policisti na Salzburškem so ga potem na podlagi Interpolove tiralice le prijeli. Atek Sanader, ki je v dobrem letu dodobra spoznal vse slabe in tudi manj slabe plati zaporniškega življenja, najprej v Salzburgu, od julija letos pa tudi v zagrebškem Remetincu, se še ne bo nadihal svežega zraka.

Njegovi pregrešno dragi odvetniki se na vse kriplje trudijo, da bi bil nekdanji alfa in omega hrvaške politike že do božiča doma. Konec koncev je nedolžen, vsaj tako ves čas sodnih procesov, ki tečejo proti njemu, kot lajna povsem zbrano ponavlja mirni in nezlomljivi nekdanji hrvaški premier. Čeprav so se mu odrekli tudi nekdanji najbližji sodelavci, celo prijateljica in njegova naslednica na čelu vlade Jadranka Kosor. Da bi se v času svoje oziroma HDZ-jevske vladavine, ko se je pri sosedih na veliko kradlo – zunanjega dolga imajo zdaj za skoraj 50 milijard evrov –, okoristil, ne ga lomit … On, Ivo Sanader, pa že ni tak, da bi "pobasal" pol milijončka nezakonite provizije od banke Hypo Alpe-Adria ali kar deset milijončkov podkupnine od madžarskega Mola, ko je ta prevzel upravljavske pravice v hrvaški Ini v letu 2009, in sicer prav ob nesebični "pomoči" takratnega hrvaškega premierja Sanaderja. Kaj šele, da bi v primeru oglaševalske agencije Fimi-media v letih 2003–2009 skupaj s prijatelji na veliko "črpal" denar iz državnih podjetij in ministrstev ter državno blagajno tako oškodoval za skoraj 14 milijonov evrov.

Ivo Sanader je še vedno za zapahi, ali bo tam tudi ostal, pa je seveda drugo vprašanje. Zagotovo pa Ivek zelo dobro igra vlogo žrtve, ki si jo je nadel, v po njegovem, političnih procesih, ki so se na Hrvaškem zgrnili nanj. Zaradi odločitve ustavnih sodnikov bo Ivek morda že v teh dneh, lahko odkorakal iz Remetinca, seveda ob plačilu varščine, ki so jo s hipotekami zbrali tisti redki prijatelji, ki so mu še ostali. Se bo torej poskušal obraniti Damoklejevega meča številnih obtožb o okoriščanju in zlorabi položaja s prostosti? Bo skušal "spametovati" nekatere priče, ki ga bremenijo in mu grenijo življenje? Ali pa bo preprosto odšel na malce daljši dopust morda celo na newyorški Manhattan, kjer je lastnik vsaj enega, če ne celo dveh zelo luksuznih stanovanj. In v ZDA je že bil! Prav tega, da bi nedolžni ptiček preprosto odletel in se ne bi vrnil, se bojijo pristojni na Hrvaškem. Pa saj je nedolžen? Je res?

Ne spreglejte