Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2011,
13.45

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 3. 8. 2011, 13.45

8 let, 3 mesece

Pričakovanje politične jeseni …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi politiki so končno na dopustu, hvala bogu, si lahko vsaj malo oddahnemo!

Pa naj še kdo reče, da je kriza, da ljudje ne počitnikujejo! Zagotovo je vse manj in manj tistih, ki si lahko ta luksuz še privoščijo tudi v Sloveniji. Ko sem v preteklih dneh na televiziji malce nostalgično opazoval nepregledne kolone pločevine na prometnicah tudi slovenskih cest, sem se povsem nezavedno zalotil pri razmisleku, kako je sploh mogoče, da reke turistov še vedno množično derejo v turistične kraje? Ali res ni več krize oziroma njenih posledic in zato vse manj denarja v denarnicah? Je nekatere, kriza namreč, le oplazila ali celo zaobšla? Bo kar držalo! Pa naj gre za tiste, ki si v dopustniških dneh nabirajo nove moči ob jezerskih ali rečnih strugah ali pa za tiste srečneže, ki se tudi meni bolj ljubo namakajo v obmorskih destinacijah; Slovenceljni, kot bi rekla Svetlana Makarovič, že pregovorno še vedno najraje dopustujemo pri sosedih v "lipi naši". Čeprav pri naših južnih sosedih nikakor ni poceni, je pa vsekakor najbližje, pravijo tisti, ki tudi letos ne dopustujejo kje drugje, recimo v Grčiji, ki se letos vabljivo ponuja včasih tudi z malce nižjimi cenami … razumljivo, saj so pred bankrotom!

Tudi akterji slovenske politične scene so se v glavnem umaknili v "ladovino" zaslužnih počitniških dni oziroma odplazili nekam, kjer jim je seveda "ljubše" in seveda niso na očeh javnosti. V miru polnijo baterije in kujejo zmagovalne načrte za pričakovano zelo, zelo vročo politično jesen: nekateri izvoljenci ljudstva so tako že tradicionalno odšli v hribe, drugi na morje, nekateri spet na Hrvaško, vsem pa je zagotovo skupno, da se zelo aktivno pripravljajo na jesen, ki se nezadržno bliža in bo zagotovo prinesla tudi vse odgovore na globoko koalicijsko in siceršnjo politično krizo, v kateri se je znašla Slovenija.

Premier Borut Pahor, potem ko si je dvotedenske počitnice končno privoščila tudi aktualna vlada, menda še vedno ni "čisto" na pravem dopustu. Zato tudi ni povsem jasno, kje ga bo preživel, so pa zanj zdaj gotovo nastopili malce mirnejši dnevi. In zavoljo tega je verjetno zadovoljen. Vsaj uradno mu vsak dan ne strežejo po premierskem stolčku in ne zahtevajo predčasnih volitev. Jesen bo zanj zagotovo zelo zelo naporna in odločilna. Vprašanje je le, ali se tega zares dobro zaveda oziroma ali se tega dodobra zavedajo v njegovi sicer največji vladni stranki SD? Še zlasti ob dejstvu, da manjšinska vlada s 33 glasovi podpore med poslanci gotovo ne more previhariti vseh političnih viharjev, ki jo še čakajo, in preživeti do konca mandata oziroma do rednih parlamentarnih volitev jeseni leta 2012.

Bo premier, časa za trezen in preudaren premislek mu počasi zmanjkuje, sprejemanje nujnega rebalansa letošnjega proračuna, ki bo za nekaj sto milijonov oklestil apetite proračunskih uporabnikov, zares vezal na svojo zaupnico? Pred njim je prva in po prepričanju mnogih odločilna domača naloga letošnje jeseni, ob dejstvu, da so že pred počitnicami iz vlade nezadovoljni odkorakali štirje ministri Zaresa in njihov prvi mož državnega zbora, koalicija pa po Desusu ostala že brez drugega koalicijskega člena. Kar je še dodatno zapletlo že tako dodobra nepredvidljivo in negotovo prihodnost aktualne vlade.

Odločitev ali bo Pahor na rebalans morda vezal svojo zaupnico, menda še ni dozorela. Je pa o njej že tudi na glas razmišljal. Če jo bo le vezal, bi v primeru padca rebalansa Pahor moral v državnem zboru poiskati zaupnico, če je ne bi dobil, bi se na stežaj odprla vrata predčasnim volitvam. Te si mnogi na glas zelo želijo, potihoma pa ne preveč, tudi nekateri v največji opozicijski stranki ne... Kaj pa če Borut Pahor zaupnice morda ne bo vezal in bo rebalans zaradi morebitnega zavedanja o njegovi nujnosti vendar le sprejet? Kaj torej potem? Bomo še naprej gledali umiranje na obroke aktualne vlade, v kateri sta osamljena ostala le še SD in LDS? Ali morda celo spremljali brezplodno iskanje novih ministrov,kajpak za nekaj mesec nihče ne bi rad prostovoljno položil glavo na ministrsko tnalo. Vse je torej v rokah SD-ja in za zdaj še vedno njenega predsednika Boruta Pahorja in kakopak še vedno tudi aktualnega premierja, pa če je to nekaterim všeč ali pa tudi ne. Morda nas bo pa Borut kratko malo spet presenetil, tako kot ničkolikokrat doslej, na potezi je torej primer, izvolite prosim…

Ne spreglejte