Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2012,
9.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 19. 1. 2012, 9.14

8 let, 3 mesece

Tretji človek ali figa v žepu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik države je včeraj šokiral, za mandatarja ponuja Marka Voljča, ki bi žogico menda sprejel, če bi dobil široko strankarsko podporo.

Kot strela z jasnega je udarilo včeraj ob 17. uri. "Marko Voljč je moj kandidat in ga strankam ponujam v razmislek," je bilo sporočilo Danila Türka. Z njim se je v preteklih dneh pogovarjal dvakrat, ob široki podpori pa bi bil Voljč pripravljen prevzeti mandatarstvo. Tako je vsaj povedal predsednik, čeprav Marko Voljč v prvih odzivih na morebitno kandidaturo o njej ni vedel nič, še več, menda je celo začudeno vprašal: "Od kod pa so prišle te informacije?" A to je zdaj manj pomembno. Pomembneje je, da je predsednik države v preteklih dneh tako kot nekateri drugi očitno zelo dejavno iskal rešitelja v mandatarski vojni med Jankovićem in Janšo ter klical uspešne in uveljavljene slovenske menedžerje, finančnike in ekonomiste na začasnem delu v tujini, ki bi bili v teh – tudi politično – kriznih časih pripravljeni prevzeti mandatarske vajeti.

Morda malce bode v oči le tajming predsednikovega sporočila slovenski javnosti. Zakaj prav včeraj? Se je res zgodilo, da je novica o predsednikovem kandidatu zelo nenačrtovano pricurljala v javnost? Na prvi pogled se zato zdi, da je predsednikovo včerajšnje sporočilo namenjeno predvsem današnjemu izvršnemu odboru DeSUS-a in še zlasti njegovemu predsedniku Karlu Erjavcu. Nič novega ni, da se Karl, ker Janković nima potrebne mandatarske večine, zelo resno nagiba k Janševi koaliciji, v DeSUS-u pa prav zaradi tega vse bolj vre … Se lahko Karlu, ki je v svojem političnem življenju zamenjal že štiri stranke, znova zgodi stranka, tokrat DeSUS? Vendar je to samo ena plat včerajšnjega predsednikovega sporočila. Z omenjenim kandidatom, priznanim slovenskim finančnikom in bankirjem, ki je več kot desetletje vodil tudi NLB in leta služboval tudi v Svetovni banki, zdaj pa je član belgijskega KBC-ja, ki je že leta, mimogrede, tudi manjšinski lastnik NLB-ja, bi predsednik povsem mirno (Janković mu je že ponudil podporo, v njegovi vladi pa ne bi sodeloval) zaobšel oba največja mandatarska petelina, Zorana Jankovića in Janeza Janšo, ter na mandatarsko mesto ustoličil tretjega človeka. Nejankovića in Nejanšo? Saj je bil še pred tedni "cilj" majhnih strank oziroma GRK-a prav tehnična vlada ali vlada narodne enotnosti s tretjim človekom in široko parlamentarno podporo, mar ne? So že pozabili? Pa je ne? Ali pa je bilo vse le igra za javnost???

Je Marko Voljč tretji človek? Bo lahko sprejel ponujeno žogico? Malo verjetno! V SDS-u so razumljivo že v kali zatrli predsednikovo idejo in jo označili za neresno. Celo v Pahorjevemu SD-ju so jo v prvem odzivu označili za nekorektno. Odločno proti njej pa so seveda tudi v NSi-ju, pa tudi Slovenski ljudski stranki in Virantovi listi se ne zdi najbolj posrečena poteza. Edini, ki bi uradno podprl kandidaturo Voljča, če bi mu bila zagotovljen široka parlamentarna večina, je torej Zoran Janković. Se je torej Zoki umaknil iz političnega boja za mandatarstvo ali je to le kratko zatišje pred novo potezo iskanja Puckov? Predsednikova ideja neke polpolitične vlade s "tehničnim" človekom za krmilom, morda tudi po namigih iz Bruslja, je, kot vse kaže, obsojena na neuspeh. Gotovo ni zadnja …

Ne spreglejte