Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
17.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

2

Natisni članek

Nokia pametni telefoni Android

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 17.54

6 let, 7 mesecev

Nokia se vrača v svet pametnih telefonov

Prihaja novi pametni android z imenom Nokia – a samo za kitajski trg

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

2

Nokia 6 | Foto HMD Global

Foto: HMD Global

Finsko-kitajska družba HMD Global, ki je kupila pravice za ime Nokia na pametnih telefonih, bo predvidoma še ta mesec predstavila pametni telefon Nokia 6 – a (vsaj za začetek) le v svoji domovini.

Ko je bilo jasno, da od nekdanjega kralja mobilne telefonije Nokie ne bo ostalo nič drugega kot ime, je pravico za uporabo tega na mobilnih telefonih v drugi polovici lanskega leta od Fincev odkupila finsko-kitajska družba HMD Global.

Ti so za svoj vstop na trg izbrali sila preprost telefon Nokia 150, zdaj pa so presodili, da je napočil čas za pametni telefon z operacijskim sistemom Android. Poimenovali so ga Nokia 6.

Šestico bo poganjala sedmica

Nokia 6 bo, vsaj po lastnostih sodeč, namenjena predvsem srednje zahtevnim uporabnikom – njen proizvajalec pravi, da želijo najprej spoznati srednje zahtevne uporabnike in se tako naučiti, kaj morajo narediti za prihodnje telefone iz (naj)višjega razreda. Novinec bo namreč imel srednje zmogljiv procesor, a zato ne bo skoparil s pomnilnikom.

Se spomnite mobilnega telefona Nokia X7? Predstavili so ga leta 2011, torej pred dobrimi petimi leti. Od takrat se je za mobilne telefone Nokia spremenilo - vse. | Foto: Se spomnite mobilnega telefona Nokia X7? Predstavili so ga leta 2011, torej pred dobrimi petimi leti. Od takrat se je za mobilne telefone Nokia spremenilo - vse.

Jedro novega aluminijastega telefona z operacijskim sistemom Android 7 (Nougat) bo namreč Qualcommov osemjedrski procesor Snapdragon 430 s taktom 1,2 in 1,5 gigaherca, a bo delovnega pomnilnika za štiri gigabajte. Notranji pomnilnik bo velik kar 64 gigabajtov, kar bo mogoče celo potrojiti z ustrezno pomnilniško kartico microSD. Fotoaparat na hrbtni strani ima ločljivost 16 milijonov pik, tisti na sprednji pa osem milijonov in, veselje za vse, ki snemajo selfije, zelo širok kot snemanja, kar 84 stopinj.

Diagonala zaslona, ki ima ločljivost 1920 x 1080 pik, meri 5,5 palca (14 centimetrov), telefon pa varuje steklo Gorilla Glass in ima čitalnik prstnih odtisov in podporo za dve kartici SIM.

Obljubljajo še več novih telefonov

Nova Nokia, ki je sicer prvi telefon z operacijskim sistemom Android pod taktirko družbe HMD Global (ne pa tudi prvi Nokijin android na sploh), bo na voljo le za kitajski trg in le prek enega od tamkajšnjih spletnih prodajalcev. Cena bo 1.699 kitajskih juanov, kar je slabih 235 evrov.

HMD Global napoveduje, da bo v prvem letošnjem poletju predstavil še več novih androidov, a podrobnosti za zdaj še ne razkrivajo.