Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
19.01

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 19.01

7 let, 3 mesece

Zbornice: Uvedba davčnih blagajn ne more biti edini ukrep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupina zbornic je v pripombah na predlog zakona o davčnih blagajnah vlado pozvala k sprejetju dodatnih ukrepov, ki bi zmanjšali obseg sive in črne ekonomije.

Prav tako so vlado pozvali, naj zavezancem povrne stroške uvedbe davčnih blagajn ter kot alternativo nadzorni strojni omogoči uporabo programske opreme.

Podpora prizadevanju ministrstva Zbornice - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in v njenem okviru Podjetniško-trgovska zbornica, Zbornica računovodskih servisov in Turistično gostinska zbornica Slovenije ter Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Obrtno podjetniška zbornica Slovenije - podpirajo prizadevanja ministrstva za finance pri sprejemanju ukrepov za zmanjševanje sive in črne ekonomije.

"Uvedba davčnih blagajn ne more in ne sme biti edini ukrep" Vendar pa "uvedba davčnih blagajn ne more in ne sme biti edini ukrep, ki bo sprejet z namenom zmanjševanja sive in črne ekonomije," poudarjajo. Najkasneje do konca tega leta je po njihovem tako potrebno pripraviti tudi ukrepe, ki bodo reševali problem neizdajanja računov.

Pri uvedbi davčnih blagajn je potrebno upoštevati, da so na eni strani prvenstveno namenjene povečanju državnega proračuna, na drugi strani pa strošek njihove uvedbe bremeni predvsem gospodarstvo, kar "nikakor ni sprejemljivo". Zbornice pričakujejo, da bo država zavezancem stroške v zvezi z uvedbo davčnih blagajn v celoti povrnila v obliki odbitka davka oziroma kot neposredno povračilo stroškov nabave davčnih blagajn, kot predlaga obrtno podjetniška zbornica. Kot alternativa nadzorni strojni opremi pričakujejo, da se zavezancem ponudi tudi možnost, da si za nadzorno enoto izberejo programsko opremo.

Izjema za gospodarske subjekte V zakon je po njihovem nujno vključiti tudi izjemo za gospodarske subjekte, ki verodostojnost podatkov glede poslovanja z gotovino zagotavljajo z ustreznim sistemom notranjih kontrol. Poleg tega morajo biti predpisane sankcije za kupce, ki ne bodo sprejeli in hranili računa do konca istega dne.

Z zakonom želi država omejiti davčne utaje Predlog zakona o davčnih blagajnah je bil v javno obravnavo podan konec aprila. Z njimi namerava država omejiti davčne utaje in posledično v davčno blagajno pobrati več davkov.

Ne spreglejte