Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2012,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 3. 2012, 11.17

8 let

Janez Bijol med letošnjimi nagrajenci GZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koroški gospodarstvenik Janez Bijol poudarja, da je ključen problem slovenskega gospodarstva finančna nedisciplina.

Gospodarska zbornica Slovenije je štiriinštiridesetič podelila nagrade za izjemne dosežke na področju gospodarstva in podjetništva. Prejelo jih je devet poslovnežev, ki so tudi v času slabših pogojev na trgu uspela rasti, se razvijati, biti inovativna in odpirati nova delovna mesta.

Med nagrajenci za leto 2011 je tudi Janez Bijol in podjetje Bijol d.o.o. iz Vuzenice, ki je pričelo delovati leta 1996, njihova osnovna dejavnost pa je zastopanje, montaža ter servis podjetja Palfinger, ki je priznan proizvajalec dvigalno – nakladalnih naprav. Janez Bijol je za Koroški radio poudaril, da so v njihovem podjetju vselej trošili denar, ki so ga že ustvarili, zadolženost podjetja je manjša kot 10 odstotkov, večino akomulacije zadnjih let so vložili v investicije, delavci pa nikoli niso ostali brez plač.

Ključni problem finančna nedisciplina Zato pa je ob krizi pozornost gospodarstvenikov usmerjena v odločne spremembe, ki jim bodo umogočile boljše delo. Janez Bijol med njimi navede tudi uravnotežene javne finance, s tem je povezana bonitetna ocena države in posledično možnosti prejemanja kreditov. Ključna se mu zdi finančna nedisciplina, zato bi zahteval 30 dnevni plačilni rok ali vsaj 60 dnevnega. Dobrodošle bi bile investicijske olajšave kot spodbuda obnovi gradbeništva.

V preteklosti nagrajeni številni koroški gospodarstveniki Uspešna koroška podjetja so že v preteklosti zbujala pozornost širše javnosti, njihovi direktorji so prav tako dobitniki gospodarske prestižne nagrade. Naj spomnimo: Jože Roman Grah, Jože Kozmus, Franc Gašper, Janko Zakeršnik, Savinka Geratič in Mojca Kert. Neglede na njihove uspehe in neuspehe ter posledične dogodke v nekaterih izmed teh podjetij, pa glavnina letošnjih nagrajencev poudarja enega ključnih dejavnikov, to je dobro delo z ljudmi.

Ne spreglejte