Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
12.57

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Natisni članek

koalicijska pogodba SDS Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 12.57

5 let, 9 mesecev

Ali je verjetno, da se Janša umakne, karte pa se premešajo na novo? #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Eden od možnih scenarijev v prizadevanjih za sestavo nove vlade predvideva kombinacijo dveh desnosredinskih in dveh levosredinskih strank pod vodstvom SDS. "Če bi Janez Janša v dobro sestave stabilne in učinkovite vlade za mandatarja ponudil oziroma sprejel nekoga drugega, bi to bila nedvomno poteza zrelega državnika," je prepričan analitik Rok Čakš.

Peterica strank pod okriljem LMŠ, ki poskuša sestaviti koalicijo in ki zavrača sodelovanje z SDS, se danes sestaja z Levico. Ta predlaga projektno sodelovanje z manjšinsko vlado. Ali so vse stranke za takšno sodelovanje, bodo dokončno odločili organi strank. Zadržke do manjšinske vlade, kjer sta pod vprašanjem njena stabilnost in dolgoročnost, je slišati tudi iz vrst politike in gospodarstva, zato se v javnosti pojavljajo nove možnosti.

Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ #video

V petek je tako v javnost prišlo pismo "zaskrbljenih podjetnikov", ki vnovičnim volitvam niso naklonjeni. V anonimnem pismu so zapisali, da je "politično uravnotežena vlada, sestavljena iz obeh delov političnega telesa, pravi in v tem trenutku tudi edini možni odgovor na številne izzive, ki so pred Slovenijo". Tako predlagajo vlado SDS, SMC, NSi in SAB, ki pa je ne bi vodil relativni zmagovalec na volitvah, prvak SDS Janez Janša, ampak predsednik NSi Matej Tonin.

Tonin mandatar, Janša pa v Bruselj?

Ideja podjetnikov verjetno sledi dejstvu, da sta SMC in SAB zavrnili Janševo vabilo na koalicijske pogovore. Menijo, da bi Tonin, ki je sicer s široko podporo prevzel vodenje DZ, "zaradi lažjega preseganja razlik med prvaki omenjenih strank" lahko uspešno vodil vlado. Po njihovem predlogu bi imela SDS v vladi večino, njen prvak pa bi se umaknil in prihodnje leto postal evropski komisar.

Podjetniki za predsednika DZ predlagajo predsednika SMC Mira Cerarja, Alenka Bratušek pa bi postala podpredsednica vlade. Kot so prepričani anonimni pisci, bi bila takšna vlada politično uravnotežena, "pretirane apetite in predloge z desne strani" pa bi lahko uravnotežil državni zbor.

Po prepričanju "zaskrbljenih podjetnikov" bi predsednik NSi Matej Tonin zaradi lažjega preseganja razlik med prvaki strank lahko uspešno vodil vlado. Po njihovem predlogu bi imela SDS v vladi večino, njen prvak Janez Janša pa bi se umaknil in prihodnje leto postal evropski komisar. | Foto: STA , Po prepričanju "zaskrbljenih podjetnikov" bi predsednik NSi Matej Tonin zaradi lažjega preseganja razlik med prvaki strank lahko uspešno vodil vlado. Po njihovem predlogu bi imela SDS v vladi večino, njen prvak Janez Janša pa bi se umaknil in prihodnje leto postal evropski komisar. Foto: STA , Kdo stoji za pismom, ni znano. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije zanikata vpletenost v nastanek pisma. Pismo sicer odraža scenarij, ki ga je večkrat omenjal prav Tonin.

Na SDS smo poslali vprašanja, ali se je Janša pripravljen umakniti kot potencialni premier, če bi to bila edina možnost za formiranje vlade, v kateri bi bila tudi SDS. Odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo.

Janša je sicer po srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem v začetku junija dejal, da ni edina opcija za mandatarja iz vrst SDS.

Ali je torej realno pričakovati, da bi SDS kot relativna zmagovalka volitev namesto Janše za mandatarja predlagala nekoga drugega?

"Korak nazaj zahteva najvišjo stopnjo politične zrelosti"

Politični analitik Rok Čakš predlog gospodarstvenikov vidi kot nekakšen "velik kompromis v dobro Slovenije".

Šarec in Cerar.
Novice Pismo: Cerar dvomi o učinkovitosti manjšinske vlade #video

"Ponuja se kombinacija dveh desnosredinskih in dveh levosredinskih strank, ki bi bila nedvomno bolj stabilna in učinkovitejša od vseh dosedanjih opcij, ki so bile na mizi. To bi bila tudi vlada po meri gospodarstvenikov, ki so se oglasili v pismu. A za takšen kompromis bi morali biti voditelji ključnih strank z obeh koncev enačbe sposobni pomembnega koraka nazaj, kar pa zahteva najvišjo stopnjo politične zrelosti. Če bi Janša v dobro sestave stabilne in učinkovite vlade pod vodstvom SDS za mandatarja ponudil oziroma sprejel nekoga drugega, bi to bila nedvomno poteza zrelega državnika," predlog gospodarstvenikov pojasnjuje Čakš.

S tem bi pod pritisk postavil tudi Cerarja in Bratuškovo oziroma Šarca, da presežejo izključevanje in Sloveniji omogočijo, da dobi sredinsko vlado.

Politični analitik Rok Čakš je prepričan, da bi morebitni Janšev umik sprožil tehtne razmisleke tako pri politikih kot v širši javnosti. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Politični analitik Rok Čakš je prepričan, da bi morebitni Janšev umik sprožil tehtne razmisleke tako pri politikih kot v širši javnosti. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Teoretično je možno, v praksi pa relativno malo verjetno. Zelo hitro bi bilo namreč nujno treba doseči konsenz vseh vpletenih strank, ki bi tak scenarij podprle," pa poudarja analitik Miha Kovač, ki sicer anonimnost piscev označuje kot nekorektno. "Pismo lahko razumemo tudi kot notranji spin tistih, v katerih korist so omenjeni dopisi. Razumem jo kot manjšo politično sramoto," je kritičen.

Večji problem koalicijskega sodelovanja strank z SDS Kovač vidi v tem, da se na podlagi dosedanjih izkušenj vse po vrsti zavedajo, da bodo slej kot prej "opljuvani, opsovani, povaljani po blatu, ki ga SDS trosi po družbenih omrežjih", o morebitnem umiku Janše meni Kovač.

"SDS ni samo Janez Janša"

"Sodelovanje z SDS ni toliko problematično zaradi njihovega programa kot zaradi drže njihovih politikov. Izključijo in popljuvajo namreč vsakogar, ki jim v danem trenutku ni po volji," pojasnjuje Kovač. Ob tem sicer dodaja, da je med programi SDS, NSi in SMC lažje najti skupen imenovalec kot pa med programoma SMC in Levice.

Alenka Bratušek
Novice Bratuškova članom stranke: Odločitev o vladi bomo sprejeli sami

Morebitna alternativa Janši, kot je prepričan Kovač, situacije ne bi spremenila. "SDS ni samo Janez Janša, čeprav je njena identifikacijska točka. Ne gre le za ljudi, temveč za njihov način obnašanja v zadnjih osmih letih," dodaja.

Kovač: Mandatarja bomo v drugem krogu vendarle dobili

Čakš je prepričan, da bi morebitni Janšev umik sprožil tehtne razmisleke tako pri politikih kot v širši javnosti. "Tisti, ki se na politiko in vladanje vsaj malo spoznajo, se zavedajo, da je formula štirih strank na čelu z eno (po rezultatu) dominantno v danih razmerah razdrobljenega političnega prostora najbolj smiselna. A drugo vprašanje je, koliko je dejansko verjetna, ker je odvisna predvsem od zrelosti slovenskih političnih voditeljev. Ampak preizkus te zrelosti je še pred nami, če bo do njega seveda sploh prišlo,” še dodaja Čakš.

"Ključne stvari okoli sestavljanja koalicije se bodo dogajale do konca septembra, do takrat pa se lahko zgodi še marsikaj. Možna je tudi večinska vlada," napoveduje analitik Miha Kovač. | Foto: STA , "Ključne stvari okoli sestavljanja koalicije se bodo dogajale do konca septembra, do takrat pa se lahko zgodi še marsikaj. Možna je tudi večinska vlada," napoveduje analitik Miha Kovač. Foto: STA , Kovač verjame, da bo mandatar v drugem krogu koalicijskih pogajanj vendarle imenovan, saj si večina izvoljenih ne želi predčasnih volitev. "Ključne stvari okoli sestavljanja koalicije se bodo odvijale do konca septembra, do takrat pa se lahko zgodi še marsikaj. Možna je tudi večinska vlada," napoveduje in dodaja, da bi bil prijetno presenečen, če bi kombinacija petih strank in Levice delovala na stabilen način. Ne izključuje niti predčasnih volitev. "A ko se poslanci prvič usedejo v poslanske klopi in prvič ovohajo poslansko plačo, dobijo močan refleks, da tega ne izgubijo," sklene Kovač.

"Manjšinska vlada bi bila žrtev sama sebe"

Tudi Čakš napoveduje, da četudi bo Šarec v naslednjih dneh izvoljen za mandatarja, bo, glede na odzive predvsem iz vrst SMC in SAB, to po svoje le kupovanje časa za iskanje še kakšne boljše, stabilnejše, učinkovitejše možnosti kot manjšinske vlade.

"V danih okoliščinah ni pričakovati, da bi manjšinska vlada lahko zdržala celoten mandat. Po svoje bi bila žrtev sama sebe, saj bi akterji že od začetka nastopali v smislu zagotavljanja čim boljših pozicij za primer razpada koalicije in odhoda na predčasne volitve. Od prvega dne vlade bi torej dobili podobno situacijo, kot je bila pri levosredinskem trojčku v drugem delu minulega mandata. Kaj je to pomenilo in kam je pripeljalo, pa smo lahko videli," še sklene Čakš.

Ne spreglejte