Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
10.14

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

22

Natisni članek

Dimitar Kovačevski Nataša Pirc Musar Tanja Fajon Robert Golob Slovenija Makedonija

Nedelja, 2. 4. 2023, 10.14

1 leto, 1 mesec

Na povabilo Goloba v ponedeljek na obisku v Ljubljani makedonski premier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

22

Dimitar Kovačevski | Premierja bosta po napovedih posebno pozornost namenila približevanju Severne Makedonije Evropski uniji. | Foto Guliverimage

Premierja bosta po napovedih posebno pozornost namenila približevanju Severne Makedonije Evropski uniji.

Foto: Guliverimage

Na povabilo premierja Roberta Goloba bo v ponedeljek na uradnem obisku v Sloveniji predsednik makedonske vlade Dimitar Kovačevski. Sprejeli ga bosta tudi predsednica Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Premierja bosta po napovedih posebno pozornost namenila približevanju Severne Makedonije Evropski uniji. Govorila bosta tudi o aktualnih razmerah v Severni Makedoniji in širši regiji, so sporočili iz Golobovega kabineta. Podpisala bosta tudi deklaracijo o okrepljenem sodelovanju.

Robert Golob, obisk, Kijev
Novice Golob v Buči: Danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani kot še nikoli #video

Slovenija naj bi Severni Makedoniji ponudila tehnično pomoč

Po navedbah virov v kabinetu naj bi Slovenija Severni Makedoniji ponudila podobno tehnično pomoč na poti v EU kot Bosni in Hercegovini ob obisku premierja Goloba v Sarajevu marca. Za tehnično pomoč Sarajevu je vlada v proračunu rezervirala milijon evrov, ni pa še znano, koliko naj bi znašala pomoč Skopju.

Severna Makedonija, ki ima status kandidatke za članstvo v EU že od leta 2005, je po letih čakanja julija lani vendarle začela pogajanja za vstop v unijo. Začetek pogajanj je več let blokirala Grčija, ki je zahtevala, da država spremeni ime, nato pa še Bolgarija, ki je blokado odpravila julija lani, potem ko so v Skopju pristali na vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. To bodo morale sicer makedonske oblasti še uresničiti.

Podporo Severni Makedoniji izrazili tudi Pirc Musarjeva in Fajonova

Slovenija Severno Makedonijo podpira na njeni poti v EU od samega začetka. To podporo je ob februarskem obisku predsednika makedonskega sobranja Talata Xhaferija v Ljubljani izrazil tudi slovenski državni vrh. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je izpostavila kot pomembno, da države, ki si delijo vrednote in del zgodovine, združijo moči in v okviru EU postanejo pomemben igralec na mednarodnem parketu. Predsednica republike Pirc Musar pa se je z gostom strinjala, da je prihodnost Severne Makedonije in Zahodnega Balkana evropska.

Podporo Severni Makedoniji na poti v EU je pred tem med obiskom v Skopju oktobra lani izpostavila tudi zunanja ministrica Fajon. Ta je ob tem izrazila prepričanje, da lahko država do leta 2030 postane polnopravna članica unije.

Pavle Rupar
Novice Rupar Goloba in vlado pozval k odstopu: "Vlada dol. Hočemo penzije." #foto #video
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Naša vojska je sposobna braniti ozemeljsko celovitost Slovenije
Ne spreglejte