Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
11. 3. 2016,
8.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

lesna industrija

Petek, 11. 3. 2016, 8.59

6 let, 7 mesecev

Nočna preiskava: Podjetje iz Loške doline osumljeno trgovine z ljudmi

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes ponoči je Finančna uprava izvedla nadzor nad gospodarsko družbo v Loški dolini zaradi izkoriščanja tujih delavcev.

V akciji, ki je bila po poročanju Radia Slovenija izvedena v Marof Tradu, izpostavi Gozdnega zavoda Postojna na starem Trgu pri Ložu, je sodelovalo več kot 50 uslužbencev finančne uprave ob pomoči policije. Akcija je bila končana nekaj pred tretjo uro zjutraj.

"Po nam znanih podatkih se je preiskava opravljala v podjetjih Floles in Poslovni sistem Veles. Z našim podjetjem ju veže zgolj pogodba o poslovnem sodelovanju. Kaj je odkrila Finančna uprava in kakšne ukrepe je izrekla, ne vemo, saj v postopku nismo bili neposredno udeleženi. Prav tako nam ni bil vročen zapisnik o preiskavi," je zatrdila Vilma Kovač iz Gozdnega gospodarstva Postojna, lastnika Marof Trada.

Zatrdila je še, da njihovo podjetje ne krši delovnopravne zakonodaje.

"Zapisnika preiskave še nisem videla, mi pa je delovodja zagotovil, da ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti," nam je povedala direktorica Velesa Gabrijela Štraus.

Zaznani sumi kršitve temeljnih pravic delavcev "Preverjali smo morebitne kršitve davčne in delovnopravne zakonodaje. V času nadzora je bilo v nočni izmeni podjetja na delovnem mestu okrog 60 delavcev, med katerimi je bilo veliko tujih državljanov. V finančni upravi smo se za omenjeni nadzor odločili na podlagi daljše finančne preiskave več gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile prej omenjeni gospodarski družbi," pravijo na Fursu.

"Po prvih informacijah so bili v tej akciji potrjeni sumi kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznani so bili tudi sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi. Na podlagi zbranih dokazov s terena bodo prvi zaključki znani konec prihodnjega tedna, na tej podlagi pa bodo izvedeni konkretni ukrepi," so še dodali.

Delajo brez pogodb in zavarovanja Delodajalci v lesni industriji iz Loške doline pogosto izkoriščajo zaposlene delavce iz več evropskih držav, predvsem iz Bolgarije, Srbije in Kosova. Delavci delajo na črno, a sploh ne vedno natančno, za katero podjetje. Pogosto so brez urejenega zdravstvenega zavarovanja. Delajo od 10 do 12 ur na dan, šest dni v tednu, brez ustrezne delovne opreme, še poroča Radio Slovenija.

Ne spreglejte