Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2012,
22.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 31. 5. 2012, 22.23

8 let

"Tovornjake orožja so pošiljali na Hrvaško že v jeseni leta 1990"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Publicista Blaž Zgaga in Matej Šurc sta sklepno knjigo njune orožarske trilogije V imenu države predstavila tudi v Velenju.

Zgaga je dejal, da je pričakoval boljši odziv večjih medijev na nekatera odkritja, gost srečanja Jože Zagožen pa je odločno zanikal nekatere navedbe in dejal, da je vesel, da se afera Patra razčiščuje na sodišču.

Zgaga in Šurc sta se pisanja trilogije o trgovini z orožjem v Sloveniji in čez njene meje lotila potem, ko sta od informacijske pooblaščenke prejela okoli 6000 uradnih dokumentov države, s katerih je bila umaknjena oznaka tajno.

"Ne veva, česa vsega še ne veva" "Ko dobiš dokumente, imaš odgovornost, da z njimi nekaj narediš," je dejal Šurc, sicer novinar Radia Slovenija, ki ga je zanimalo, kaj vse se skriva za vsemi aferami, zanimala so ga ozadja, ki še niso bila javno znana in zapisana. Je pa priznal, da kljub vsem dokumentom danes ne vesta, česa vsega še ne vesta.

Prvi del trilogije Šurca in Zgage z naslovom Odprodaja so predstavili junija lani, drugi del z naslovom Preprodaja oktobra lani, tretji del trilogije pa nosi naslov Prikrivanje in po besedah Šurca prinaša odgovore na vprašanja o metodah delovanja v času trgovine z orožjem.

Svobodnega novinarja Zgago čudi, da se večji mediji niso odzvali na nekatera odkritja, temelječa na uradnih dokumentih. Med drugim o tem, da sta ministrstvi z obrambo in za notranje zadeve "tovornjake orožja pošiljali na Hrvaško že v jeseni leta 1990," pri čemer po njegovih besedah vsi govorijo, kako je Slovenija takrat potrebovala vsako puško.

"Namen pisanja je bil, da pridemo do neke skupne točke" Medtem ko mediji temu niso namenjali veliko pozornosti, pa je Zgaga vesel odziva med bralci, saj spada zadnja knjiga med najbolj prodajane v zadnjem obdobju v Sloveniji. Šurc je dejal, da sta se za pisanje odločila, da sprožita razpravo o zelo občutljivi temi, ki že leta razburja slovensko politiko in javnost. "Namen pisanja je bil, da pridemo do neke skupne točke", je dejal Šurc in dodal, da ni bil namen biti heroj in biti ogrožen in izpostavljen.

"V primeru trgovine z orožjem in v aferi Patria gre za iste akterje" Na vprašanje, kakšna je povezava med trgovino z orožjem in afero Patria, je Zgaga dejal, da gre za iste akterje. "Vsi tisti, ki so danes obdolženi na Okrajnem sodišču v Ljubljani, so bili na ministrstvu za obrambo. Govorim o ministru Janezu Janši, o našem sogovorniku Jožetu Zagožnu, ki je bil direktor uprave za logistiko, Anton Krkovič je bil takrat poveljnik specialne brigade Moris, in Ivan Črnkovič, ki je bil zaposlen na upravi za logistiko, kjer je bil zadolžen za nabave," je dejal Zgaga.

Zagožen: Vesel sem, da se zadeve podrobno razčiščujejo na sodišču Zagožen je zavrnil vrsto navedb v knjigi in zaključke avtorjev knjige, ki pa sta vseskozi trdila, da knjiga temelji na zbranih in sistematično razvrščenih dokumentih, ki sta jih pridobila. Zagožen je glede trgovine z orožjem dejal, da gre pri trgovini za dobičkonosno dejavnost, kar pa menjave niso. Ostro je protestiral, da bi ga imenovali za trgovca z orožjem, ker, kot je dejal, pri tem ni nikoli sodeloval, prav tako, kot pravi, ni vpleten v Patrio. Je pa vesel, da se zadeve podrobno razčiščujejo na sodišču.

Ne spreglejte