Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2011,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 17. 5. 2011, 15.40

8 let

Türk: Trenutno ni potrebe po spreminjanju ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Naša družba potrebuje kakovostnejši dialog in boljše dogovarjanje o rešitvah, kljub temu pa ni akutne potrebe po spreminjanju ustavnega besedila, je ocenil predsednik države Danilo Türk.

Türk je na slovesnosti ob izdaji jubilejne knjižne izdaje Ustave RS poudaril, da s tem ne misli, da je prepovedano kakršnokoli spreminjanje ustave. "Zdajšnje besedilo ustave lahko tu pa tam spremenimo, če ocenimo, da je to potrebno", vendar moramo pred tem opraviti kakovostno in poglobljeno razpravo ter temeljito preučiti zdajšnje odločbe, opozarja.

"Z novim besedilom ne bomo spremenili slabih navad" "V zgodovini našega naroda smo imeli obdobja, ko se je skušalo družbene težave reševati s spreminjanjem ustavnih besedil. Izkazalo se je, da tista iskanja ponavadi niso bila uspešna in da s spreminjanjem ustavnega besedila pogosto ne moremo spremeniti slabih navad, napačne prakse in vsega drugega, kar bi bilo treba spremenit," je opozoril. Na koncu se je predsednik republike zahvalil vsem tistim, ki so pred 20 leti oblikovali ustavo: "Dali ste nam dokument, ki je Slovenijo definiral kot moderno, demokratično in socialno državo."

Bučar: Glavni pogoj za ustavo je bila narodna zavest Med tistimi, ki so oblikovali ustavo, se je slovesnosti udeležil tudi predsednik prvega slovenskega demokratičnega parlamenta France Bučar. Poudaril je, da je bil glavni pogoj za nastanek ustave dozorela narodna zavest, glavni dosežek ustave pa ta, da je z njo država postala subjekt v mednarodnih odnosih.

Težave so posledica neupoštevanja določil Sedanja ustavna ureditev se je po oceni Bučarja pokazala kot primerna osnova za naš državni obstoj in razvoj. "Težave in odstopanja od pričakovanj, s katerimi se srečujemo, pa niso posledica neustreznosti ustavne ureditve, pač pa nasprotno, neupoštevanja in odstopanja od njenih določil", je dejal. Ob tem je dodal, da slednje "ne izključuje sleherne potrebe po morebitnih adaptacijah ustave".

Natisnili 500 izvodov jubilejne izdaje Jubilejno knjižno izdajo slovenske ustave so na Uradnem listu RS, ki je tudi pripravil današnjo slovesnost, natisnili v 500 izvodih, od katerih je vsak posebej oštevilčen. V knjigi so predstavljeni tudi državni simboli, tekst pa je natisnjen v slovenščini in angleščini.

Slovesnosti ob predstavitvi knjige je sledila še okrogla miza z eminentnimi pravnimi strokovnjaki z naslovom Razpotja pravne države - ustava 20 let pozneje.

Ne spreglejte