Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
8.19

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Gaza Janez Lenarčič Josep Borrell

Četrtek, 18. 4. 2024, 8.19

1 teden, 5 dni

Borrell in Lenarčič pozvala k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Janez Lenarčič Josep Borrell | Borrell in Lenarčič sta poudarila, da nezadostne količine pomoči za prebivalce Gaze pomenijo smrtno obsodbo.  | Foto Reuters

Borrell in Lenarčič sta poudarila, da nezadostne količine pomoči za prebivalce Gaze pomenijo smrtno obsodbo.

Foto: Reuters

Ključno je, da se po sobotnem iranskem napadu na Izrael izognemo nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu, sta v sredo v skupni izjavi sporočila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Pozvala sta tudi k prekinitvi ognja v Gazi, kjer pa je Izrael ponoči nadaljeval napade.

"Bistveno je, da se izognemo nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu, zlasti po iranskih napadih na Izrael," sta zapisala Borrell in Lenarčič. Ponovno sta pozvala k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in neomejenemu povečanju dotoka humanitarne pomoči v enklavo zaradi tamkajšnjih katastrofalnih razmer.

Po njunih besedah je Evropska komisija seznanjena z zavezami Izraela glede odprtja novih vstopnih točk za prihod pomoči, vključno s pristaniščem Ašdod in prehodom Erez na severu enklave, ter povečanjem dotoka pomoči iz Jordanije.

Nezadostna količina pomoči je smrtna obsodba

Poudarila sta, da nezadostne količine pomoči za prebivalce Gaze pomenijo smrtno obsodbo. "Pomoči ne primanjkuje, saj je je na meji s sosednjimi državami veliko," sta zapisala in izpostavila obveznost Izraela po mednarodnem pravu, da Palestincem zagotovi osnovne dobrine.

Izrael sta pozvala tudi k odzivu na naraščajoče nasilje na zasedenem Zahodnem bregu. V luči tega sta obsodila "ekstremistično nasilje naseljencev" in storilce pozvala k odgovornosti.

Združeni narodi so v torek opozorili, da izraelske sile sodelujejo v napadih naseljencev na Palestince na Zahodnem bregu, kjer se je nasilje okrepilo po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od takrat na območju ubitih najmanj 468 Palestincev. Nasilne racije so okupacijske sile izvajale tudi preteklo noč.

Medtem je bilo v izraelskem napadu v Rafi na skrajnem jugu Gaze ubitih najmanj sedem ljudi, med njimi trije otroci, je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa. O obstreljevanju izraelskega topništva so danes zjutraj poročali tudi iz mesta Gaza na severu.

Od začetka izraelske ofenzive oktobra lani je bilo v Gazi ubitih najmanj 33.899 Palestincev, več tisoč jih ostaja pogrešanih.

Olaf Scholz
Novice Voditelji EU podprli sankcije proti Iranu in zagotovili podporo Ukrajini

 

Ne spreglejte