Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
14.07

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

ICJ Izrael zločini Palestina Nikaragva

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 14.07

3 tedne

Nikaragva Nemčiji očita pomoč pri genocidu v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Gaza | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nikaragva je danes pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) predstavila svoja stališča v postopku proti Nemčiji. Berlinu je očitala, da Izraelu pomaga pri genocidu v Gazi, nemško dobavo humanitarne pomoči Palestincem ob istočasnem oboroževanju Izraela pa je označila kot patetično. Berlin bo pred sodniki na kritike odgovarjal v torek.

Predstavnik Nikaragve Daniel Müller je humanitarno pomoč za Gazo, ki jo tudi s pomočjo letal dobavlja Nemčija, označil kot patetičen izgovor, saj Berlin Izraelu istočasno dobavlja orožje, ki ga ta uporablja za ubijanje palestinskih otrok, žensk in moških, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah strokovnjaka za mednarodno pravo Müllerja, ki je februarja v okviru postopka o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih predstavljal stališča Slovenije, se predstavniki nemške vlade zavedajo grozovitih razmer v Gazi, a kljub temu vztrajajo pri podpori Izraelu. Kot dokaz tega je izpostavil nedavno izjavo zunanje ministrice Annalene Baerbock, ki je razmere v oblegani palestinski enklavi označila za pekel.

Han Junis
Novice Palestinci se ob umikanju izraelske vojske vračajo v Han Junis #video #foto

Nikaragva je postopek proti Nemčiji sprožila pred več kot mesecem dni, v njem pa Berlinu očita, da z zagotavljanjem politične, finančne in vojaške podpore Izraelu ter z ukinitvijo sredstev za agencijo ZN za palestinske begunce (UNRWA) spodbuja izvajanje genocida.

Očita ji še, da ni izpolnila svojih obveznosti, da stori vse, kar je mogoče, da bi preprečila izvajanje genocida, še posebej v oziru, da ima Nemčija, kot poudarjajo njeni politični predstavniki, zaradi zgodovinske odgovornosti do judov poseben odnos z Izraelom.

Nikaragva od sodišča zato zahteva, naj proti Nemčiji uvede začasne ukrepe, kot je to storila v primeru postopka Južne Afrike, v katerem so sodniki ugotovili, da obstaja verjetnost, da Izrael izvaja genocid v Gazi.

protest proti Natu
Novice Protestniki v Ljubljani opozarjali na genocid v Gazi

Kot piše portal katarske televizije Al Jazeera, Nikaragva želi, da sodišče Nemčiji odredi ustavitev izvoza orožja v Izrael in ji zapove, da mora zagotoviti, da že dobavljenega orožja Izrael ne uporablja pri resnih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava. Prav tako od ICJ želijo, da Nemčiji ukaže obnovitev financiranja dela UNRWA v Gazi, ki ga je ta začasno ukinila po izraelskih obtožbah o domnevnih aktivnostih sodelavcev agencije med vdorom palestinskih borcev na jug Izraela 7. oktobra lani.

Nemški predstavnik bo na očitke odgovoril v torek, tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Berlinu pa je že vnaprej zavrnil obtožbe.

V šestih mesecih izraelske ofenzive v Gazi je bilo ubitih najmanj 33.175 Palestincev, zaradi nezmožnosti dobav humanitarne pomoči pa se prebivalstvo spopada tudi z lakoto.

Ne spreglejte