Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2023,
10.19

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

plin tigrasti komar Pariz

Petek, 1. 9. 2023, 10.19

8 mesecev, 1 teden

Pariz zaplinjen. Prebivalce pozvali, naj ostanejo doma.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
tigrasti komar | Jug Francije se že več let spopada s tigrastimi komarji.  | Foto Pixabay

Jug Francije se že več let spopada s tigrastimi komarji.

Foto: Pixabay

Oblasti v Parizu so prvič zaplinile območja francoske prestolnice, da bi ubile tigraste komarje, ki prenašajo bolezni. Strokovnjaki verjamejo, da so razlog za hitrejše širjenje teh žuželk podnebne spremembe, piše The Guardian. 

Včeraj zjutraj so bile v jugovzhodnem Parizu zaprte ceste, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma, saj so drevesa, trate in druga območja, kjer se razmnožujejo komarji, razpršile z insekticidom. Takšni prizori so v tropskih mestih reden pojav, v Evropi pa postajajo vse pogostejši, saj se tigrasti komar, ki lahko prenaša viruse denga, čikungunja in zika, iz domače jugovzhodne Azije širi v Evropo.

"Prvič se je zgodilo v Parizu, a ne v Franciji. Jug države se že več let spopada s tigrastimi komarji," je povedala podžupanja Pariza Anne Souyris, pristojna za zdravstveno politiko. 

Regionalni zdravstveni organ za prestolnico ARS Ile-de-France je dejal, da je bilo ciljno območje zaplinjevanja 150 metrov okoli doma osebe v 13. okrožju prestolnice, ki se je med potovanjem okužila z dengo, da bi zmanjšali tveganje nadaljnjega prenosa. Namreč, če tigrasti komar ugrizne človeka, ki je virus prinesel iz tujine, potem tudi sam postane prenašalec bolezni.

Tigrasti komar si hitro utira pot proti severu 

Tigrasti komar je v južno Evropo prispel v prvem desetletju tega stoletja in si od takrat hitro utira pot proti severu, s tem da se je že naselil v Franciji, Nemčiji in Švici.

Zdravstveni strokovnjaki menijo, da se je komarju uspelo tako dobro "naseliti" na celini zaradi podnebnih sprememb, saj toplejše vreme skrajša inkubacijsko dobo jajčec, zime pa niso več dovolj mrzle, da bi uničile škodljivce.

"Prepričani smo, da gre za tveganje, ki bo postalo še večje," je aprila povedala Marie-Claire Paty, vodja spremljanja nalezljivih bolezni pri organu za javno zdravje Sante Publique.

Komar
Trendi Nas zaradi deževnega maja čaka invazija komarjev? #video
Novice Zaradi podnebnih sprememb vedno več tigrastih komarjev
Ne spreglejte