Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 10. 2023,
10.41

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Ukrajina

Nedelja, 15. 10. 2023, 10.41

7 mesecev

599. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin: Ruska vojska napreduje na fronti v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64
Vladimir Putin | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ruska vojska krepi svoje položaje na fronti v Ukrajini, med drugim tudi v okolici mesta Avdijivka, ki je bilo v zadnjih dneh tarča obsežnega napada ruskih enot, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Poudarki dneva:

13.09 Severna Koreja je Rusiji poslala 'tisoč zabojnikov orožja', trdijo ZDA
10.44 Putin: Ruska vojska napreduje na fronti v Ukrajini 

13.09 Severna Koreja je Rusiji poslala 'tisoč zabojnikov orožja', trdijo ZDA

Po poročanju Sky News je Bela hiša objavila informacijo, da naj bi Severna Koreja Rusiji poslala velike količine orožja, s čimer bi Moskvi pomagala pri vojni v Ukrajini.

Na splošno je bilo pričakovati, da bo Pjongjang začel pošiljati orožje Rusiji, potem ko sta se voditelja držav sestala prejšnji mesec v Vladivostoku, kjer si je Kim Džong Un ogledal ključne vojaške lokacije. Pošiljko orožja naj bi potrjevale tudi fotografije, ki jih je objavil Washington in ki po njihovem mnenju prikazujejo zabojnike, natovorjene z orožjem na ladji pod rusko zastavo, preden so jih z vlakom prepeljali v jugozahodno Rusijo.

Pjongjang je v zadnjih tednih dostavil več kot tisoč zabojnikov "opreme in streliva", je v petek dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Zabojniki so bili po navedbah Bele hiše odpremljeni med 7. septembrom in 1. oktobrom iz Najina v Severni Koreji v Dunaj na skrajnem jugovzhodu Rusije.

Ugibanja, da bo Pjongjang začel pošiljati orožje Rusiji, so se pojavila, odkar je severnokorejski voditelj Kim Džong Un obiskal Rusijo, da bi se srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom in si ogledal ključne vojaške lokacije.

Kim Jong Un, Vladimir Putin | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V zameno Severna Koreja želi sofisticirano rusko oborožitveno tehnologijo za uporabo v svojem programu razvoja jedrskega orožja, je dejal Kirby.

Center za strateške in mednarodne študije je prejšnji teden objavil satelitske fotografije, ki kažejo močno povečanje železniškega prometa vzdolž severnokorejsko-ruske meje. Po navedbah Centra je bilo identificiranih več kot 70 vagonov, medtem ko jih je bilo v zadnjih petih letih vidnih le okoli 20.

Prejšnji mesec je severnokorejski voditelj po srečanju s Putinom zahteval eksponentno povečanje proizvodnje jedrskega orožja v svoji državi. Rekel je, da je čas, da Pjongjang dobi večjo vlogo v koaliciji držav, ki se soočajo z ZDA v "novi hladni vojni", poročajo severnokorejski državni mediji.

10.44 Putin: Ruska vojska napreduje na fronti v Ukrajini 

"Naše enote izboljšujejo svoj položaj na skoraj celotnem območju, ki je precej obsežno," je dejal Putin v intervjuju za rusko televizijo.

"To zadeva območja Kupjansk, Zaporožje in Avdijivka," je dodal Putin in pozdravil strategijo "aktivne obrambe" svoje vojske.

Putinove izjave sledijo navedbam ruske vojske, da je na tem območju dosegla napredek in je odločena, da bo zavzela Avdijivko.

Na območju okoli frontne linije pri Avdijivki potekajo eni silovitejših spopadov od začetka ruske invazije v Ukrajini. V Avdijivki so ukrajinski vojaki vzpostavili močan obrambni položaj, ki ga Rusi poskušajo zavzeti že od začetka vojne, da bi zmanjšali pritisk na Doneck.

Vladimir Putin
Novice Putin: Najpomembnejše je preprečiti prelivanje krvi v Gazi
Ruska zastava
Novice To namerava Rusija preveriti pri državljanih, ki se vračajo iz tujine
ruski dron šahed 136
Novice Po napadih na Ukrajino naj bi na romunsko ozemlje znova padel dron
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Če se bo vojna končala, ne bom vnovič kandidiral za predsednika
Vladimir Putin
Novice Analitiki: Rusija bo napade Hamasa izkoristila za širjenje svoje propagande
Ne spreglejte