Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dobra vest

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 17.38

8 let

200 glasbenikov, ki je povezalo Slovenijo, Avstrijo in Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Več kot 200 nastopajočih na največjem odru Cankarjevega doma je v razprodani Gallusovi dvorani dokazalo, da glasba združuje in povezuje.

V soboto so v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma skupaj ustvarjali glasbeni prijatelji iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki so svoje petje in igranje povezali v celovečeren adventno-božični koncert.

Koncert je s Simfonijo št. 9 v e-molu "Iz Novega sveta" pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika začel Simfonični orkester Cantabile, sledil je Klavirski koncert v cis-molu, ki ga je izvedla hrvaška pianistka Ivana Marija Vidović, ki je nastopila že na najprestižnejših odrih po svetu in se uvršča med najzanimivejše hrvaške pianiste svoje generacije.

Orkester Cantabile s hrvaško pianistko … Obiskovalci so v nadaljevanju prisluhnili krstni izvedbi skladbe Rozeta 1850 Tomaža Habeta, ki jo je ob spremljavi simfoničnega orkestra izvedel Godalni kvintet Avšič. Z valčki iz operete Vesela vdova je na odru zablestela tudi balerina Nadja Černe.

Drugi del koncerta je na odru združil mešane pevske zbore Adoramus iz Logatca, Danica iz avstrijske Koroške in Stanko Premrl Podnanos, Simfonični orkester Cantabile, pridružila se jim je tudi sopranistka Mojca Bitenc.

… ter logaškim in koroškim zborom Zazvenele so Bieblova Ave Maria, Williamsova Himna padlim iz filma Reševanje vojaka Ryana, angleška ljudska pesem v priredbi Tomaža Habeta Tih večer ter mogočna Orffova Carmina Burana. Mojca Bitenc je koncert ob spremljavi orkestra obogatila s čutno interpretacijo skladb Gospodova molitev, Verdijevi Tacea la notte placida (arija Leonore iz opere Trubadur) in Heia in der Bergen.

Čeprav so tovrstni koncerti, ki povezujejo različne države, precejšen logistični zalogaj, ta ni bil ne prvi ne zadnji. Ves trud se namreč poplača z zadovoljstvom in veseljem nastopajočih ob uspešnem koncertu, pravi Grdadolnik.

Častno pokroviteljstvo hrvaške veleposlanice Častna pokroviteljica koncerta je bila Vesna Terzić, veleposlanica Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji, poleg delegacije hrvaškega veleposlaništva se je koncerta udeležil tudi avstrijski veleposlanik Clemens Koja.

Ne spreglejte