Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
23.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rok Turk Peugeot

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 23.42

6 let, 7 mesecev

Kdo sta Slovenca, ki službeni dopust rada žrtvujeta za monaško ruleto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rok Turk in Enej Ložnar sta Slovenca, ki želita ta teden preživeti monaško ruleto, uvodni reli svetovnega prvenstva v Monte Carlu. Čakajo ju nešteti ovinki, sneg, led in gledalci z lopatami.

Od premiere bratov Stojnšek mineva že skoraj 80 let

Reli Monte Carlo je ena najstarejših avtomobilskih dirk na svetu. S svojimi dolgimi povezovalnimi etapami, ki so drzne voznike iz vseh koncev Evrope pripeljale v monaško kneževino, je ta avtomobilska dirka poguma, nepredvidljivosti in osvajalskega zanosa že leta 1936 prvič peljala skozi Ljubljano. Dve leti pozneje, ko je del karavane v prestolnico pripeljal iz Palerma in nato nadaljeval proti Monaku, so Ljubljančani lahko navdušeno pozdravljali tudi brata Stojnšek iz Maribora. Bila sta prva Slovenca na tako imenovani monaški ruleti in že pred 80 leti sta na tej dirki osvojila skupno 12. mesto.

Sovozniki, ki dopust žrtvujejo za dirke

"Tudi danes je to logistično ena najzahtevnejših dirk. Nismo je imeli v načrtu, a nato je prišla ponudba za sodelovanje od italijanske ekipe RB Motorsport in take priložnosti nisem želel zapraviti. Toda s pripravo je bilo vseeno toliko dela, da sem imel pred odhodom že vsega polno glavo," pravi Rok Turk, letos edini slovenski udeleženec na uvodnem reliju letošnjega svetovnega prvenstva. Na reliju, ki se bo s prvo hitrostno preizkušnjo začel v četrtek zvečer, bo nastopil s sovoznikom Enejem Ložnarjem in peugeotom 208 R2.

"Iz povsem praktičnega razloga se na sovozniški sedež vrača Enej. Moja lanska sovoznica Martina Lazar že tako za najine dirke zapravi skoraj ves svoj dopust in ne morem ji naprtiti še tako dolge dirke. Z Enejem bova v Franciji več kot teden dni. Ogromno vožnje nas čaka tudi izven tistih najpomembnejših hitrostnih preizkušenj," razlaga Turk, ki je že včeraj začel z obveznim popisom proge in treningom s svojim osebnim avtomobilom.

Gledalci na ovinke tudi z lopatami, da na suh asfalt namečejo sneg

Reli Monte Carlo bo letos nadaljeval svojo tradicijo iz zadnjih let. Organizatorji so ga raztegnili vse od francoskega Gapa, rojstnega kraja dvakratnega svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja, do znamenitih južnofrancoskih alpskih prelazov v zaledju Monaka.

Na skupno 16 hitrostnih preizkušnjah v skupni dolžini 374 kilometrov čaka Slovenca kljub nizkim januarskim temperaturam in dirkanju tudi prek 1.600 metrov nadmorske višine, pravi dirkaški pekel. Nešteti ovinki, nekaj suhih, nekaj mokrih in nekaj tistih najbolj zloglasnih, ki so prekriti s komaj vidno tanko plastjo ledu, prežijo na kanček nepazljivosti voznika in sovoznika.

Tu so še nepogrešljivi gledalci, ki se bodo spet zbrali v deset tisočih. Mnogi bodo opremljeni s pirotehničnimi raketami in trobljami za dvig vzdušja med več urnim čakanjem, marsikateri pa bo s seboj na reli prinesel tudi lopato in na suh ovinek nametal nekaj snega. Tako za zabavo in presenečenje voznikov. Čeprav nešportno, je tudi to del folklore relija Monte Carlo.

Osnovni cilj se bo prebiti v prvo šestdeseterico in zapeljati tudi na znameniti Col de Turini

"Osnovna naloga se bo uvrstiti v prvo šestdeseterico, ki ima pravico nastopiti na zadnji etapi in voziti tudi prek prelaza Col de Turini," napoveduje Turk, ki bo imel na reliju veliko konkurence. Samo v njegovem razredu R2 je prijavljenih 19 voznikov. Idrijčan pravi, da na reliju kot je Monte Carlo pogosto ne zmaga najhitrejši, temveč tisti, ki najhitreje pripelje do ciljne črte. Vsako leto se na tem reliju opeče veliko favoritov in tudi dirkaških profesionalcev.

Turk je na reliju Monte Carlo leta 2011 že odpeljal blizu 25 kilometrov. Takrat je v Franciji vozil s citroenom DS3 R3T, na prvi hitrostni preizkušnji prehitel dva počasnejša voznika, a moral nato zaradi nesreče odstopiti tudi sam. Pravi, da letošnji nastop ni nikakršno spogledovanje z neporavnanimi računi s te dirke in da ga zanima le izziv, ki ga čaka v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte