Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
19.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 19.52

8 let, 1 mesec

Podarite očala in pomagajte slabovidnim otrokom

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Imate doma stara korekcijska očala, ki vam ne koristijo več? Namesto da jih vržete v koš, lahko z njimi pomagate slepim in slabovidnim otrokom.

Podari stara očala za odrasle in pomagaj slepim in slabovidnim otrokom je akcija, v kateri po vsej Sloveniji do konca novembra zbirajo stara očala.

Pobudnik akcije je hrvaško podjetje Optical Express, glavni promotor pa Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana (ZSSM), ki bo v zameno za promoviranje akcije dobil 2.500 evrov donacije.

Za boljšo kakovost življenja oseb z motnjo vida "Naša naloga je le, da promoviramo akcijo, višina donacije, ki jo bomo dobili v drugi polovici decembra, pa je fiksna in ni odvisna od zbranih očal," nam je pojasnila ravnateljica zavoda Katjuša Koprivnikar.

Donacijo bodo v zavodu namenili za nakup ustreznih svetil, ki bodo v pomoč pri funkcionalni oceni vida, s katero ugotavljajo, kakšna svetloba osebi z okvaro vida pri učenju ali delu najbolj ustreza.

"Pri tem ocenjevanju so ustrezna svetila izjemnega pomena in z njimi bomo zdaj lahko opremili en prostor, kjer se bodo ljudje lahko preizkusili, osebam z motnjo vida pa bomo povečali kakovost življenja," se veseli Koprivnikarjeva.

Zavod, ki pomaga 180 otrokom in mladostnikom iz vse Slovenije Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana je edina vzgojno-izobraževalna ustanova v Sloveniji, v njej pa se trenutno izobražuje 38 otrok od vrtca do konca srednje šole.

Poleg šolskih programov, prilagojenih slepim in slabovidnim, izvajajo tudi funkcionalno oceno vida, zgodnjo obravnavo slepih in slabovidnih, svetovanje, usposabljanje in podporo vsem ciljnim skupinam.

S svojimi programi pokrivajo tudi inkluzijo oz. izvajajo mobilno službo, kar pomeni, da njihovi učitelji obiskujejo redne vrtce, osnovne in srednje šole ter ustrezno pomoč zagotavljajo tako učencem kot učiteljem in staršem. Teh otrok je po vsej Sloveniji trenutno 140.

Zavod, ki trenutno deluje kot dnevni šolski center, se trudijo preoblikovati v strokovni center, ki bi deloval 365 dni na leto. "Na žalost to še ne moremo biti, ker zakonodaja tega ne omogoča," pravi Koprivnikarjeva, ki si želi razširitev strokovne pomoči tudi na pozneje oslepele in na področje vstopa na trg delovne sile.

Ne spreglejte