Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
29. 11. 2012,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2012, 9.46

8 let

Bottasu ne bodo popuščali - pričakujejo točke

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novinec v Williamsu Valtteri Bottas (njegov menedžer je Mika Häkkinen) se bo moral soočiti z visokimi pričakovanji. "Pomembno je, da bo osvajal lepo število točk."

Leta 2008 je osvojil evropski pokal formule renault 2.0, nato je bil dvakrat tretji v seštevku evropske serije formule 3, lani je osvojil prvenstvo GP3. Triindvajsetletni Valtteri Bottas je talentiran dirkač, a nima izkušenj niti iz GP2 niti iz svetovne serije formule renault 3.5, ki sta v zadnjih sezonah zadnji stopnici pred formulo 1. Letos je opravljal zgolj nalogo testnega dirkača Williamsa (odpeljal je 15 petkovih prostih treningov). Vseeno so se v tretji najuspešnejši ekipi vseh časov odločili, da dajo Fincu redni sedež v sezoni 2013. Pred varovancem nekdanjega svetovnega prvaka z McLarnom Mike Häkkinena je velik izziv, saj v Grovu pričakujejo, da bo takoj začel posegati po točkah, da v debitantski sezoni njegova naloga ne bo le učenje.

"Ko prideš v formulo 1, se moraš znati soočati s pritiskom. Mislim, da je Valtteri na to pripravljen. V debitantski sezoni mu ne bomo popuščali in tega se dobro zaveda. Je sproščen fant, tako da visoka pričakovanja nanj ne bodo vplivala negativno," je poudaril direktor in solastnik moštva Toto Wolff. Tako na Bottasa kot prvega dirkača ekipe Pastorja Maldonada računajo dolgoročno, a niso razkrili, za koliko let sta podpisala. "Zavedamo se, da bo Valtteri novinec, a bo naš pomemben člen. Že nekaj let vlagamo vanj. Verjamemo, da mu bo šlo dobro. Za nas je pomembno, da bo osvajal lepo število točk. To pričakujemo od njega." Rezervnega dirkača še niso izbrali. To bi lahko postala Totova soproga Susie Wolff, ki je sklenila kariero v DTM.

Senna napredoval, a prostih sedežev ni veliko

Iz ekipe odhaja Bruno Senna. Ayrtonov nečak je tako tudi s svojo tretjo ekipo sklenil sodelovanje po eni sami sezoni. Williams se je bil pripravljen odreči njegovim pokroviteljem, saj jih nekaj v Grove prinaša tudi Bottas. Brazilec je točke osvojil na 10 dirkah, Venezuelčan le ne petih, a je na VN Španije ekipi pridirkal prvo zmago po osmih letih. Za podaljšanje z Maldonadom so se odločili tudi zaradi njegovih močnih naftnih pokroviteljev.

Kaj zdaj sledi za Senno? Pravi, da bo načrte za 2013 kmalu oznanil. "Letos sem dosegel nekaj zavidljivih dosežkov, na primer najhitrejši krog na svoji najljubši stezi v Belgiji. Redno sem osvajal točke in na dirkah pridobil veliko mest. Naredil sem korak naprej," pove 29-letnik, ki si tako očitno obeta četrto priložnost v formuli 1. Možnosti ni veliko: Force India, Caterham in Marussia. A za vse te ekipe se omenjajo druga potencialna imena.

Ne spreglejte