Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
17. 1. 2012,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

WRC Sebastien Loeb

Torek, 17. 1. 2012, 18.32

8 let

'Monte' – kjer ne more nihče premagati Loeba

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Na njem si želi vsak zmagati, a ta teden ne more nihče premagati Loeba," pred relijem Monte Carlo pove Marcus Grönholm, ki je tam zadnji premagal Sebastiena Loeba.

Sezona svetovnega prvenstva v reliju (WRC) se začenja s klasično preizkušnjo na jugu Francije. V hribih nad kneževino bo do nedelje potekal že 80. reli Monte Carlo. V minulih treh sezonah je štel za točke medcelinskega prvenstva (IRC), slavili pa so Sebastien Ogier, Mikko Hirvonen in Bryan Bouffier. Z vrnitvijo WRC-ja se na klasiko vrača tudi Sebastien Loeb (Citroen), ki je med letoma 2002 in 2008 tu nanizal pet zmag in dve drugi mesti. "Monte Carlo je najljubši reli Sebastiena Loeba. Tu se ne moremo boriti za zmago," so besede Jarija-Mattija Latvale (Ford), ki povedo, kdo je edini favorit na uvodni preizkušnji sezone.

"To je klasični reli. Na njem si želi vsak zmagati, a ta teden ne more nihče premagati Loeba. Morda mu z enakim avtom lahko blizu pride Mikko, ostali pa zagotovo ne," pove Marcus Grönholm, ki je z nekaj sreče leta 2006 premagal Loeba (ta se je uštel v enem od zavojev in zdrsnil s ceste). Torej bi Francoz tu lahko imel že šest zmag? Ne, že sedem. "Zmagal sem ga že leta 2002, a sem po koncu dobil kazen in bil drugi. Zame je bila to moja prva zmaga v Monte Carlu. Štejem jo za pol zmage," v smehu pove osemkratni prvak Sebastien Loeb.

A če je kje vse možno, je to na reliju Monte Carlo. Razlog pa sneg. Ne le, da ga gledalci ob progi radi mečejo na asfalt, pogosto v tem času leta v tem delu Alp začne iznenada snežiti. Spomnite se le na lansko dirko. Bouffier je zaostajal več kot minuto, tvegal je z izbiro pnevmatik in res je začelo snežiti. In tako je Francoz zmagal. Drugi izziv relija Monte Carlo pa je prelaz Turini (Col de Turini) z eno najtežjih hitrostnih preizkušenj v koledarju WRC-ja (še posebej, ko jo vozijo zvečer): ozka in zavita cesta s številnimi serpentinami, ki je pogosto še poledenela ali zasnežena. "Z 'Montejem' se ne smeš igrati. Če se, te to hitro stane uvrstitve," o zahtevnosti pove Grönholm.

Ne spreglejte