Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2019,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Alex Marquez Marc Marquez MotoGP Fabio Quartararo

Nedelja, 16. 6. 2019, 14.40

4 leta, 10 mesecev

motociklizem, VN Katalonije

Bratsko zmagoslavje v Barceloni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Marc Marquez | Marc Marquez je zmagovalec dirke v Barceloni. | Foto Reuters

Marc Marquez je zmagovalec dirke v Barceloni.

Foto: Reuters

Aktualni svetovni motociklistični prvak Marc Marquez je zmagovalec VN Katalonije motoGP, drugi je bil Fabio Quartararo, tretji pa Danilo Petrucci. Na sedmi postaji sezone je dosegel četrto zmago in se še utrdil v vodstvu SP.  Marquezov mlajši brat Alex je slavil v razredu moto2. 

V soboto je v kvalifikacijah spet presenetil mladi Francoz Quartararo, ki je drugič v sezoni prišel na vrh in si priboril najboljše izhodišče, danes pa je prvič doslej odpeljal tudi zelo dobro dirko in jo končal na drugem mestu, kar je njegova najboljša uvrstitev kariere.

A njegov uspeh je zasenčila poteza Jorgeja Lorenza, ki je v enem zamahu iz dirke izločil sebe in še tri tekmece. S tem je največjo uslugo naredil moštvenemu sotekmovalcu Marquezu, ki je bil takrat že v vodstvu, po skupinskem padcu za sabo pa je imel precej prosto pot do zmage.

Lorenzo je dirko začel spodbudno, se prebil tik za najboljše, a je nato v želji po še boljšem dosežku pretiraval. Pri poskusu prehitevanja je naredil napako, v zavoju zdrsnil po tleh, s seboj pa potegnil še oba Yamahina dirkača Italijana Valentina Rossija in Španca Mavericka Vinalesa ter drugega v SP, Italijana Andreo Dovizisa (Ducati). Najbolj boleč je bil odstop prav za Doviziosa, saj se je zavedal, da mu bo Marquez v SP precej ušel.

"Fabio je bil na koncu hiter, jaz pa sem moral hkrati paziti na gume in skušati ohraniti prednost. imeli smo dobro dirko, hvala moji ekipi," pravi zmagovalec. | Foto: Reuters "Fabio je bil na koncu hiter, jaz pa sem moral hkrati paziti na gume in skušati ohraniti prednost. imeli smo dobro dirko, hvala moji ekipi," pravi zmagovalec. Foto: Reuters

Marquez je lahko nadaljeval bolj mirno, imel je lepo prednost, za njim pa so se za drugi mesto spopadli Quartararo, Petrucci in Alex Rins. Španec na Suzukiju je bil nekaj časa najbližje drugi stopnički, toda nekaj krogov pred koncem je tudi on naredil napako, se komajda rešil, da ni padel, nazadnje pa se je s šestega mesta še vrnil na četrto.

"Na srečo sem se izognil padcu. Vedel sem, da bo boj s Fabiem težak, imel sem obrabljeno zadnjo gumo in ni bilo pravih možnosti za drugo mesto, zadovoljen sem tudi s tretjim," je dejal zmagovalec prejšnje dirke Petrucci, ki je v SP na četrtem mestu z 98 točkami.

Fabio Quartararo je v najmočnejšem razredu prvič stal na stopničkah. | Foto: Reuters Fabio Quartararo je v najmočnejšem razredu prvič stal na stopničkah. Foto: Reuters

Velik uspeh Francoza

"Sijajno. Na koncu je bilo težko zdržati, z Rinsom sva imela nekaj ostrih bojev, a se je izšlo. Hvala vsem, ki so mi pomagali, res mi ta uspeh veliko pomeni," pa je Quartararo pospremil prve stopničke v elitnem razredu motoGP.

"Fabio je bil na koncu hiter, jaz pa sem moral hkrati paziti na gume in skušati ohraniti prednost. imeli smo dobro dirko, hvala moji ekipi," pa je bil zmage na domačem prizorišču vesel Marquez.

Alex Marquez in Ramirez zmagala v Barceloni

 Na dirki svetovnega prvenstva v motociklizmu sta v Barceloni v šibkejših razredih moto2 in moto3 slavila domačina Alex Marquez (Kalex) in Marcos Ramirez (Honda).

Alex Marquez je slavil v moto2. | Foto: Reuters Alex Marquez je slavil v moto2. Foto: Reuters

V razredu moto2 je za mlajšim bratom zvezdnika elitnega razreda Marca Marqueza drugo mesto osvojil Švicar Thomas Lüthi (Kalex), tretji je bil Marquezov rojak Jorge Navarro (Speed up).

V najšibkejšem razredu moto3 pa je prvič v karieri zmagal Ramirez in postal še sedmi zmagovalec tega razreda motociklističnega SP to sezono. Za njim sta se na zmagovalne stopničke uvrstila še rojak Aron Canet (KTM) in Italijan Celestino Vietti (KTM).

Dirkači v elitnem razredu motoGP bodo dirko začeli ob 14. uri, najboljši startni položaj ima Francoz Fabio Quartararo (Yamaha STR).

Izidi, motoGP:

1. Marc Marquez (Špa/Honda)     40:31,175
2. Fabio Quartaro (Fra/Yamaha)    + 2,660
3. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)     4,537
4. Alex Rins (Špa/Suzuki)           6,602
5. Jack Miller (Avs/Ducati)         6,870
6. Joan Mir (Špa/Suzuki)            7,040
...

SP skupno (7):
1. Marc Marquez (Špa/Honda)           140
2. Andrea Dovizioso (Ita/Yamaha)      103
3. Alex Rins (Špa/Suzuki)             101
4. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)        98
5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)        72
6. Jack Miller (Avs/Ducati)            53
...

Izidi, moto2:

1. Alex Marquez (Špa/Kalex)     38:25,678
2. Thomas Lüthi (Švi/Kalex)       + 1,989
3. Jorge Navarro (Špa/Speed Up)     2,532

SP skupno (7):
1. Alex Marquez (Špa/Kalex)           111
2. Thomas Lüthi (Švi/Kalex)           104
3. Jorge Navarro (Špa/Speed Up)        89
...


Izidi, moto3:

1. Marcos Ramirez (Špa/Honda)   38:36,156
2. Aron Canet (Špa/KTM)           + 0,119
3. Celestino Vietti (Ita/KTM)       0,146
...

SP skupno (7):
1. Aron Canet (Špa/KTM)               103
2. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Honda)     80
3. Niccolo Antonelli (Ita/Honda)       75
...

Preberite še:

Tim Gajser
Sportal Gajser zahteven konec tedna končal s četrto zaporedno zmago!
Ne spreglejte