Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 12. 2008,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 7. 12. 2008, 15.27

8 let

Juhart član zmagovitega boba v SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Matej Juhart, ustanovitelj in predsednik Bob in skeleton zveze Slovenije, je na svetovnem pokalu v nemškem Altenbergu nastopil kot tretji mož v tretji nemški posadki in kot prvi Slovenec zmagal.

Voznik je bil Karl Angerer. Juhart je nekdanji slovenski atletski reprezentant v sprintih.

Na drugem mestu sta bili prva nemška posadka voznika Andrea Langeja, olimpijskega in svetovnega prvaka, ter prva ruska ekipa. Angerer, Andreas Udvari, Juhart in Gregor Bermbach so progo prevozili v času 56,58 sekunde, Nemci in Rusi z voznikom Aleksandrom Subkovom pa so zaostali za 19 stotink.

Juhart je pred leti v bobu, Slovenija namreč nima konkurenčne posadke niti konkurenčnega boba, že nastopal za Hrvaško, ki si je izborila nastop na olimpijskih igrah v Torinu, kjer pa Juhart ni mogel nastopiti, ker nima hrvaškega državljanstva. "Res je sicer, da sem nastopal za Hrvaško, vendar z njimi nisem mogel doseči takega uspeha. V bobu je pomembna celotna posadka, posameznik ne šteje nič. Hrvati nimajo pravega materiala, pravega boba in ostale opreme, pa tudi znanje Nemcev na čelu z voznikom je na neprimerno višji ravni. Vesel sem, da sem dobil to priložnost. Nemci so v samem svetovnem vrhu, ker je bob del njihove športne tradicije. Čeprav so tako veliki, pa lahko tudi Slovenci sodelujemo v vrhu tega športa. Moji nastopi so dokaz vsem našim članom bob ekip, da je mogoče priti v sam vrh. Upam, da bom lahko naše ekipe naučil še več," je po nastopu dejal Juhart.

Prihodnji teden Juhart za drugo nemško posadko

Posadka z Juhartom je premagala Langeja na njegovi domači stezi, ki jo olimpijski prvak pozna do potankosti. "Glede na to, da je Langejeva posadka prejšnji teden postavila rekord proge v startih, je bilo jasno, da bo boj za zmago negotov, saj smo bili mi le dve stotinki za njimi," je o izenačenosti ekip dejal Juhart, ki ima kot nekdanji vrhunski atlet veliko hitrost. Pomembna pa je tudi usklajenost, saj se na startu vse skupaj odvija bliskovito. "Z nemško tretjo ekipo sem opravil danes šele prvo tekmo in imel tudi prvi tekmovalni start. Sem pa že toliko časa v tem športu, da so se že vse potrebne reakcije povsem avtomatizirale," je pojasnil Juhart.

V Iglsu pri Innsbrucku bo prihodnji konec tedna nastopil v drugi nemški posadki voznika Matthiasa Höpfnerja, ki je bila danes deseta. "Sem nemški reprezentant in v samem vrhu te ekipe, ker sem zmagal v testih startov. Zato lahko nastopam v dveh ekipah in izbiram. Prva ekipa je sicer že zelo uigrana in oblikovana, rad pa bi si pustil odprto pot, da bi nastopil z najboljšo ekipo na svetovnem prvenstvu februarja prihodnje leto v ZDA. Za Nemce trenutno ne morem nastopiti le na olimpijskih igrah. Hrvaškega državljanstva nisem vzel, bi pa razmislil o nemškem, če bi se lahko boril za olimpijsko medaljo leta 2010 v Vancouvru. To bi bila tudi zame osebno velika motivacija. Dejstvo pa je tudi, da je to edini način, da se lahko naučim vseh skrivnosti boba in da pride tudi Slovenija do prvovrstnega materiala in znanja. Slednjega se nikjer drugje ne moreš naučiti, ker se vse najpomembnejše stvari pa tudi detajle skriva zaradi konkurence," je nanizal Juhart.

Pod okriljem zveze, ki jo vodi Juhart, so tudi skeletonci, ki so nastopili na tekmi za evropski pokal v nemškem Winterbergu; Anže Šetina je dosegel 25., Anže Luštrik pa 34. mesto. V ženski konkurenci je Živa Cesar s prebojem v drugi krog tekmovanja dosegla 20. mesto.

Ne spreglejte