Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2011,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 22. 9. 2011, 19.09

8 let

Tjaša Šeme na SP najboljše doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tjaša Šeme je uspešno končala predolimpijsko svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki v Montpellierju.

Potem ko je dobro opravila uvodne tri kvalifikacijske vaje, ji je tudi zadnji nastop s trakom uspel z odliko, tako da bo zadovoljna zapustila Francijo. V mnogoboju je končala na 37. mestu, kar doslej v letu pred OI ni uspelo še nobeni Slovenki.

Tudi zadnji nastop prvenstva s trakom je Šemetovi uspel zelo lepo, zanj je prejela 24,650 točke. "Zelo sem vesela in zadovoljna, da sem vajo izpeljala tako dobro. Mogoče sem želela še bolje prikazati piruete, saj znam več, ponosna pa sem na to, da sem v vaji naredila prav vse bonuse, kar mi do zdaj na tekmi še nikoli ni uspelo," je iz Francije sporočila 24-letna telovadka Narodnega doma, ki je imela pred zadnjim nastopom nekaj težav s poškodbo noge: "Res sem se trudila in dala vse od sebe, tudi vaja je bila lepa in izrazna. Imela pa sem nekaj težav s poškodbo noge; vajena sem že, da me leva boli, tu na prvenstvu pa sem si v torek lažje poškodovala še desno stopalo. K sreči mi je prijazno na pomoč priskočil beloruski fizioterapevt, tako da sem lahko opravila nastop."

Šemetova je v dvorani Arena vse štiri dni tekmovala dobro, unovčila bogate izkušnje in dokazala, da je res odlično pripravljena pričakala ob olimpijskih igrah največji dogodek štiriletnega ciklusa v tem športu. "Najbolj sem vesela tega, da sta z mano zadovoljni obe moji trenerki Leni (Salaujova in Jakubovska, op.p.) in da sem se z dobrimi nastopi oddolžila vsem, ki so mi karkoli pomagali. To je moj največji uspeh do zdaj, česar sem izredno vesela," je dejala simpatična telovadka, ki je z delitvijo 36. dosežka (74,875 točke) s Španko Natalio Garcia in 37. mestom med 130 telovadkami dosegla nov mejnik za slovensko ritmiko, saj se na predolimpijskem turnirju nobeni Slovenki doslej še ni uspelo prebiti med štirideseterico.

Dolga leta prva zvezda slovenske reprezentance Mojca Rode, ki je zdaj v vlogi predsednice strokovnega odbora, je že pred odhodom ekipe v Montpellier slikovito pojasnila, kaj čaka Šemetovo, ko je dejala: "Vsi se zavedamo, da gre za najpomembnejše svetovno prvenstvo v štirih letih, na katerem bo potekal 'mesarski boj' za olimpijska mesta, ko sodnice prežijo tudi na najmanjše napake." Tudi sama je dvakrat poskusila na olimpijske igre; leta 2003 je na predolimpijskem SP v Budimpešti zasedla 68. mesto, leta 2007 v Patrasu pa je bila 45., kar je bil do zdaj največji slovenski uspeh v letu pred OI.

"O tem sicer nisem niti razmišljala, saj nisem šla s takšnim ciljem na prvenstvo, a sem vseeno ponosna, da sem znala 'stisniti' tudi takrat, ko je bilo to najbolj pomembno in nisem popustila pod pritiskom. Pripravljena sem bila najbolje doslej in očitno se mi je ves trud, ko grem z jasnim ciljem pred očmi prav na vsak trening, obrestoval," je veselo dejala Šemetova in dodala: "Če bom le imela priložnost, si zagotovo želim nastopiti tudi januarja 2012 na predolimpijskem turnirju v Londonu in se preizkusiti v dodatnih kvalifikacijah za OI. Zato bom skušala vsaj do takrat zadržati formo. Tako in tako pa imam po tem uspehu še večji zagon za naprej."

Telovadko je pohvalila tudi trenerka Lena Salaujova: "Zelo sem zadovoljna in ponosna, da je Tjaša tako dobro izpeljala celotno tekmo. Danes je s trakom nastopila prav v zadnji, večerni skupini, ko so sodnice že zelo preračunavale in je šlo res za 'mesarsko klanje' v boju za olimpijske igre. Tjaša je s 37. mestom v celoti izpolnila cilje pred odhodom in upravičila pričakovanja."

Zvečer bodo na sporedu še finalni nastopi s kiji in trakom, prireditelji pa bodo podelili tudi odličja v ekipnem tekmovanju; pričakovano so z veliko prednostjo zmagale svetovne in evropske prvakinje Rusinje (290,275 točke) pred Belorusinjami (272,500) in Ukrajinkami (269,675).

Petek bo v Montpellierju dan za finale mnogoboja, kamor se je prek kvalifikacij uvrstilo najboljših 24 telovadk. Tako bo takrat tudi znano, katerih 15 telovadk si bo neposredno že priborilo nastop na olimpijskih igrah v Londonu 2012; druge bodo imele še zadnjo priložnost prihodnje leto na januarskem predolimpijskem turnirju v britanski prestolnici.

Ne spreglejte