Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 4. 2022,
14.30

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

HK Olimpija Red Bull Salzburg Dornbirn IceHL

Nedelja, 24. 4. 2022, 14.30

2 leti

klub s predarlske po desetletju napovedal slovo

Dornbirn zapušča ICEHL: Raje zdaj kot prepozno in z dolgovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
HK Olimpija Dornbirn | Vodstvo Dornbirna je po desetih letih igranja v tekmovanju napovedalo slovo od ICEHL. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Vodstvo Dornbirna je po desetih letih igranja v tekmovanju napovedalo slovo od ICEHL.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Nad novo sezono lige ICEHL, ki sta se ji v zadnjem tekmovalnem obdobju pridružila HK SŽ Olimpija in Pustertal, je precej vprašajev. Dodatnega je postavil še Dornbirn, ki je po desetih letih napovedal umik iz tekmovanja.

Red Bull Salzburg prvak 2022
Sportal Salzburgu uspelo, kar je do zdaj le Dunaju

Kako bo videti sezona ICEHL 2022/23, še nekaj časa ne bo jasno. Nad tekmovanjem visi kar nekaj vprašajev, ki jih bodo razjasnjevali v prihodnjem mesecu.

Avstrijski mediji so še pretekli teden pisali, da bi se lahko Dornbirn pod imenom Team Voralberg združil s Feldkirchom, ki je do zdaj igral v Alpski ligi, a pred dnevoma je postalo jasno, da napovedi niso imele trdne osnove. Po poročanju Neue Vorarlberger Tageszeitung je zanimanje podpisal le Feldkirch. Da ne bo nič od združitve, je uradno postalo jasno v petek, ko je Dornbirn na spletni strani objavil kar slovo od tekmovanja, ki se mu je pridružil v sezoni 2012/13.

Fotografija iz leta 2012, ko se je Dornbirn pridružil ligi EBEL. Zdaj se umika. "Raje zdaj kot prepozno in z dolgovi," pravi generalni direktor Alexander Kutzer (skrajno desno). | Foto: Sportida Fotografija iz leta 2012, ko se je Dornbirn pridružil ligi EBEL. Zdaj se umika. "Raje zdaj kot prepozno in z dolgovi," pravi generalni direktor Alexander Kutzer (skrajno desno). Foto: Sportida

"Tveganje je preveliko"

"S težkim srcem se moramo umakniti iz hokejske lige win2day ICE, dokler naš klub še posluje dobro. V prihodnjih letih se bomo osredotočili na mlade talente in akademijo. Okoli 220 mladim bomo dali priložnost za razvijanje svoje strasti in sanj o hokejski karieri," je v izjavi za javnost med drugim dejal generalni direktor Alexander Kutzer.

Ob tem je ob umiku izpostavil več dejavnikov, vezanih na ekonomski položaj. Med drugim, da ima klub zaradi geografske lege v primerjavi z večino drugih precej višje potne stroške gostovanj, da so stroški življenja v zadnjem času skočili v nebo, vse skupaj je otežila pandemija covid-19, posledično pa inflacijska slika ne daje optimizma. "V prihodnjih mesecih ni videti izboljšav, tveganje je preveliko. Našemu klubu gre trenutno dobro, zato bi ta korak raje naredili danes kot pa prepozno in z dolgovi," je dodal Kutzer. 

Dornbirn, ki je v razširjenem avstrijskem prvenstvu igral od leta 2012, se je štirikrat uvrstil v končnico in vselej obstal v četrtfinalu. V zadnjem tekmovalnem obdobju je prehitel le Linz in ostal brez izločilnih bojev. Njegov glavni sponzor Rauch naj bi zmanjšal finančno injekcijo.

V pretekli sezoni so v ICEHL nastopili naslednji klubi:

Avstrija (8): Red Bull Salzburg, Vienna Capitals, EC KAC, VSV Beljak, Graz 99ers, Dornbirn, Innsbruck, Linz
Italija (2): Bolzano, Pustertal
Slovenija (1): HK SŽ Olimpija
Madžarska (1): Fehervar AV19
Češka (1): Orli Znojmo
Slovaška (1): iClinic Bratislava Capitals*

*predčasen konec sezone

Pred zadnjo sezono sta te tekmovanju pridružila Olimpija in Pustertal. Kdo vse bo v njem igral prihodnjo sezono? | Foto: Grega Valančič/Sportida Pred zadnjo sezono sta te tekmovanju pridružila Olimpija in Pustertal. Kdo vse bo v njem igral prihodnjo sezono? Foto: Grega Valančič/Sportida

Italijansko in slovensko zanimanje

V ICEHL naj bi se zapletalo tudi s češkim predstavnikom Znojmom, ki naj bi imel težave pri zagotavljanju finančnih sredstev za prihodnjo sezono. Prav tako uradno še ni znano, kaj bo s slovaškim iClinic Bratislava, ki je po smrti svojega hokejista in športnega direktorja predčasno končal sezono, a ob tem izrazil voljo, da se vrne že v prihodnji.

HDD Jesenice navijači
Sportal "Razočaranje je, a če pogledamo širšo sliko, smo lahko zadovoljni, pa tudi ponosni na doseženo"

Na to, s koliko klubi in s katerimi se bo tekmovanje nadaljevalo, bo treba še počakati. Sedma sila pri severnih sosedih je med kandidati omenila finalista Alpske lige Asiago in HDD Sij Acroni Jesenice. Direktor zadnjega, Anže Pogačar, ki se mu izteka mandat, je pred dnevi potrdil zanimanje, a dodal, da takrat uradne vloge na ligo niso naslovili, so pa po njegovih besedah v stiku z vodstvom kluba.

Finale DP: HK SŽ Olimpija - Triglav Kranj
Sportal "Takšne sezone ne bo lahko ponoviti, kmalu sestanki in postavljanje smernic za naprej"
Ken Ograjenšek
Sportal Ken Ograjenšek nadaljuje zgodbo z Gradcem
Ne spreglejte