Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2022,
14.30

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Miha Butara hokejska liga prvakov IceHL HK Olimpija

Ponedeljek, 2. 5. 2022, 14.30

2 leti

ljubljančani med evropsko klubsko smetano

Olimpija v prihodnji sezoni v ligi prvakov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
HK Olimpija VSV Beljak | Hokejisti HK SŽ Olimpija bodo v prihodnji sezoni igrali v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, hokejski ligi prvakov. | Foto Grega Valančič/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpija bodo v prihodnji sezoni igrali v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, hokejski ligi prvakov.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Iz HK SŽ Olimpija so sporočili, da bodo v sezoni 2022/23 igrali v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, Hokejski ligi prvakov (CHL). Ljubljanski klub, ki bo med evropsko klubsko smetano zaigral kot prvi slovenski predstavnik, je prejel posebno povabilo, nadomestil bo ukrajinsko HC Donbass Donetsk. Olimpija bo postala stota udeleženka tega tekmovanja. Žreb skupin, ko bo znano, kdo prihaja v Ljubljano, bo 25. maja.

HK Olimpija VSV Beljak
Sportal Olimpija v novo sezono z novim direktorjem

Vodstvo lige prvakov se je z medijskim in marketinškim partnerjem Infront odločilo, da HK SŽ Olimpija dodeli posebno vabilo (t. i. Wild Card) za prihajajočo sezono 2022/23. Ljubljanski klub bo v tekmovanju nadomestil ukrajinsko ekipo HC Donbass Donetsk, ki je bila zaradi trenutnih razmer v njihovi državi v prihajajoči sezoni primorana izstopiti iz CHL.

"Vojno dejanje proti Ukrajini je tragedija in nepredstavljivo je, kakšno trpljenje povzroča ukrajinskemu ljudstvu. Seveda je razumljivo, da HC Donbass Donetsk v takih okoliščinah ne more sodelovati v sezoni 2022/23 v CHL, klubu bi se radi zahvalili za njihovo zavzetost in ogromen trud, ki so ga vložili v svoj prvi nastop v CHL v prejšnji sezoni. CHL ima preko sistema Wild Card možnost imenovanja klubov in tako prispevati k razvoju evropskega klubskega hokeja s čim bolj mednarodno raznolikim območjem sodelovanja. Nominacija HK SŽ Olimpija ponuja priložnost, da na zemljevid CHL dodamo novo državo. Klub je v vzponu in je bolje od vseh pričakovanj zaključil svojo prvo sezono v ligi ICE. Iz tega razloga smo se odločili, da jim dodelimo Wild Card in 32. mesto v postavi CHL v sezoni 2022/23," so v izjavi za javnost besede upravnega odbora CHL povzeli pri ljubljanskemu klubu.

HK Olimpija Dornbirn
Sportal Dornbirn zapušča ICEHL: Raje zdaj kot prepozno in z dolgovi

"Nastopanje v CHL je bila naša velika želja in eden od zastavljenih ciljev. Da bomo kot prva slovenska ekipa del elitne lige prvakov, je za nas velika čast in potrditev dobrega dela v klubu, ki je očitno cenjeno in prepoznano tudi v tujini," pravi Miha Butara. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Nastopanje v CHL je bila naša velika želja in eden od zastavljenih ciljev. Da bomo kot prva slovenska ekipa del elitne lige prvakov, je za nas velika čast in potrditev dobrega dela v klubu, ki je očitno cenjeno in prepoznano tudi v tujini," pravi Miha Butara. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Butara: Čast in potrditev dobrega dela

"Nastopanje v CHL je bila naša velika želja in eden od zastavljenih ciljev. Da bomo kot prva slovenska ekipa del elitne lige prvakov, je za nas velika čast in potrditev dobrega dela v klubu, ki je očitno cenjeno in prepoznano tudi v tujini. V pretekli sezoni smo s svojim delom potrdili, da Ljubljana ni samo glavno mesto Slovenije, ampak tudi hokejsko mesto. Vesel sem, da bomo Ljubljani in našim gledalcem ponudili tekme najvišjega nivoja v Evropi. Nastopanje v CHL je priložnost za naš klub tako s športnega kot organizacijskega vidika. Kot smo že večkrat poudarili, želimo omogočiti razvoj, napredek in izkušnje slovenskim hokejistom in tako pripomoči razvoju slovenskega hokeja. Temu ostajamo zvesti tudi v prihodnje," je ob tem povedal predsednik ljubljanskega kluba Miha Butara.

Petri Matikainen Andrej Hočevar
Sportal Andrej Hočevar ostaja del celovškega trenerskega štaba
Liga prvakov kot delničarje vključuje 26 evropskih klubov, šest nacionalnih lig in Mednarodno hokejsko zvezo. Lige delničarjev so iz: Avstrije (ICE), Češke, Finske, Nemčije, Švedske in Švice, ekipe iz drugih lig pa kot prvaki oz. s t. i. Wild Cardom.

Žreb 25. maja, začetek 1. septembra

Tekmovanje se bo začelo 1. septembra, končalo pa 18. februarja prihodnje leto, ko bodo po enem finalnem obračunu okronali evropskega klubskega prvaka. Žreb skupinskega dela bodo izvedli 25. maja med svetovnim prvenstvom elitne divizije v Tampereju. 

Moštva bodo razdeljena v osem skupin po štiri, vsako bo z vsakim odigrali po dve tekmi, v izločilne boje bosta iz vsake skupine napredovala prvo in drugouvrščeni klub.

Švedski Rögle je aktualni evropski klubski prvak. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švedski Rögle je aktualni evropski klubski prvak. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Naslov brani švedski Rögle

V zadnji sezoni so slavili hokejisti švedskega prvoligaša Rögle, ki so v finalu z 2:1 premagali finski Tampere. Štirikrat v zadnjih sedmih izvedbah v tem formatu je zmagal švedski Frölunda HC, za katerega igra slovenski napadalec Jan Muršak. Prvaka sta bila še finski JYP Jyväskylä in švedski Luleå Hockey.

Klubi v ligi prvakov v sezoni 2022/23

Liga ICEHL: Red Bull Salzburg, Villach SV, Fehérvár AV19, HK SŽ Olimpija
Češka: Mountfield HK, Oceláři Třinec, Sparta Prague
Danska: Aalborg Pirates 
Finska: Tappara Tampere, Jukurit Mikkeli, Ilves Tampere, TPS Turku
Francija: Grenoble 
Nemčija: Eisbären Berlin, Grizzlys Wolfsburg, Red Bull München, Straubing Tigers
Norveška: Stavanger Oilers
Poljska: GKS Katowice, Comarch Cracovia (prvak Kontinentalnega pokala)
Slovaška: Slovan Bratislava 
Švedska: Rögle Ängelholm (CHL Champions), Luleå Hockey, Skellefteå AIK, Frölunda Gothenburg, ? 
Švica: EV Zug, Fribourg-Gottéron, ZSC Lions Zürich, Rapperswil-Jona Lakers, HC Davos
Velika Britanija: Belfast Giants

 

Dozdajšnji zmagovalci lige prvakov

2021/22: Rögle
2019/20: Frölunda HC
2018/19: Frölunda HC
2017/18: JYP
2016/17: Frölunda HC
2015/16: Frölunda HC
2014/15: Luleå HF

Ken Ograjenšek
Sportal Ken Ograjenšek nadaljuje zgodbo z Gradcem
Slovenija Litva olimpijske predkvalifikacije Robert Sabolič
Sportal Robert Sabolič se vrača v bližino doma

 

 

Ne spreglejte