Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
12. 5. 2023,
17.35

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Petek, 12. 5. 2023, 17.35

1 leto

DIRKA PO ITALIJI, 7. ETAPA, Capua–Gran Sasso d'Italia (Campo Imperatore), 218 km

Nič od akcije, junak postal Italijan

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Remco Evenepoel Primož Roglič | Primož Roglič je skupaj s preostalimi kandidati za skupno zmago prikolesaril na cilj. | Foto Reuters

Primož Roglič je skupaj s preostalimi kandidati za skupno zmago prikolesaril na cilj.

Foto: Reuters

Gorska etapa z zaključkom na Campo Imperatore na nadmorski višini 2130 metrov ni prinesla nobene dramatičnosti, kot se je pred začetkom današnjega dne pričakovalo. Favoriti za skupno zmago so skupaj prišli na cilj 7. etape, veliki junak pa je postal ubežnik Davide Bais (Eolo-Kometa), ki je oblekel tudi modro majico za najboljšega na gorskih ciljih. Remco Evenepoel se je povsem ob koncu skušal odlepiti, a so mu ostali sledili. Vključno s Primožem Rogličem, ki je prikolesaril na cilj kot peti tik za Belgijcem. Vodilni v skupnem seštevku še naprej ostaja Norvežan Andreas Leknessund.

Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Evenepoel ustrelil puščico proti Rogliču: Občutek imam, da je nervozen

Podroben potek 7. etape

Cilj - Junak dneva je postal Davide Bais (Eolo-Kometa), ki je bil skupaj z ubežnikoma Karlom Vackom (Team Corratec - Selle Italia) in Simonejem Petillijem (Intermarché - Circus - Wanty) v središču dogajanja v celotni etapi. V glavnini, ki je zaostala 3:10, ni bilo nobene prave akcije, ki se je pričakovala. Remco Evenepoel je skušal v zaključku šprintati in se odlepiti, a mu je Primož Roglič sledil. Razlike med najboljšimi so ostale nespremenjene. V rožnati majici še naprej ostaja Andreas Leknessund (Team DSM).

"Končno prva zmaga zame. Nepričakovana je bila. Prvotno je bilo mišljeno, da bom pomagal Fortunatu v zaključku. Na samem zaključnem klancu nisem bil najhitrejši, le čakal sem na šprint," je bil vesel Bais.

Results powered by FirstCycling.com

Davide Bais je postal zmagovalec dneva in na koncu oblekel še modro majico za najboljšega na gorskih ciljih. | Foto: Reuters Davide Bais je postal zmagovalec dneva in na koncu oblekel še modro majico za najboljšega na gorskih ciljih. Foto: Reuters

1,5 km do cilja - Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty) sta se spet za kratek čas odlepila Karlu Vacku (Team Corratec - Selle Italia), ki je nato udaril nazaj in se odpeljal mimo obeh ubežnikov. Njihova prednost je 5:16. V glavnini so na čelu prišli kolesarji Movistarja.

2,7 km do cilja - Leta 1999 je v etapi s ciljem na Campo Imperatore zmagal legendarni italijanski kolesar Marco Pantani. V glavnini je še vedno vse mirno. Bomo sploh videli kakšen napad?

3 km do cilja - Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty) sta se sprva nekoliko odskočila, vendar je Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia) spet našel priključek. Skupaj imajo 6:12 prednosti in zmagovalca današnje etape bo treba očitno iskati med omenjeno trojico. Ali bo v glavnini kaj akcije?

4 km do cilja - Zdaj so v ospredju tudi kolesarji Jumbo-Visme s Primožem Rogličem na čelu. Vse skupaj postaja bolj taktično. Glavnina se ne ozira za ubežniki, ki imajo 6:19 prednosti.

4,9 km do cilja - Še vedno nič pretresljivega v glavnini, ki za ubežniki zaostaja 6:12. kolesarji so prišli na del vzpona, kjer je ob cestah prisoten sneg.

6,2 kilometra do cilja - Ubežniki so začeli z najtežjim delom zaključnega vzpona na Campo Imperatore. Medtem v glavnini na čelu ekipe Soudal Quick-Step, UAE Emirates in Ineos Grenadiers, kolesarji Jumbo-Visme s Primožem Rogličem na čelu se "skrivajo" nekje na sredini.

10 km do cilja - Prednost ubežnikov kopni. Trenutno je pri številki 6:30.

Zaključni vzpon Campo Imperatore. Najtežji del je povsem na koncu. | Foto: RCS Sport Zaključni vzpon Campo Imperatore. Najtežji del je povsem na koncu. Foto: RCS Sport 12 km do cilja - Glavnina je zmanjšala zaostanek na 6:50. Primož Roglič se pelje nekje v sredini glavnine, na čelu katere je ekipa Soudal Quick-Step, ki ima v svojih vrstah Remca Evenepoela.

17 km do cilja - Za zdaj še mirno. Napade lahko pričakujemo dobrih šest kilometrov pred ciljem. Ubežniki imajo 7:20 naskoka. Kolesarji se približujejo delu, kjer jih bodo pričakale zasnežene planote.

21 km do cilja - V glavnini še ni prišlo do prave akcije. Očitno favoriti čakajo na sam zaključek dneva. Za ubežniki zdaj zaostajajo 7:55. 

25 km do cilja - Prednost ubežnikov je 8:11, v glavnini je še mirno. Začel se je zaključni vzpon na Campo Imperatore (2130 nadmorska višina). Najtežji del bo predstavljal povsem ob koncu. Dolžina 6,3 kilometra in 7,2-odstotni naklon nista sicer tako pretirana, vendar bodo vmesni odseki tudi s 13-odstotnim naklonom. Na cilju vladajo zimske razmere - temperatura ozračja je 1 stopinja Celzija.

V skupnem seštevku za modro majico za najboljšega na gorskih ciljih je še vedno vodilni Francoz Thibaut Pinot, ki ima 46 točk. Drugi je s 36 točkami Italijan Davide Bais, ki je danes lep čas že v begu.

32 km do cilja - Ubežniki so zaključili z vzponom na gorski cilj II. kategorije Calascio. Najhitrejši je bil Davide Bais. Prednost ubežnikov je 8:55. A se s tem vzpenjanje ne zaključuje. Do konca je še dolga pot in ciljni vzpon Campo Imperatore.

34 km do cilja - V današnji anketi smo vas spraševali, kako se bo razpletla sedma etapa. 84% vas je bilo prepričanih, da bo Roglič zmagal in zmanjšal zaostanek za Remcom. 7,8 odstotka vas je glasovalo, da ne bosta zmagala ne Remco in ne Roglič, ampak nekdo drug od favoritov za rožnato majico. 5,6 odstotka vas je glasovalo, da bo zmagal Remco, le 2,8 odstotka pa, da bo junak eden od ubežnikov. Do vrha gorskega cilja imajo ubežniki še 2,5 km, njihova prednost je 9:42.

35 km do cilja - Remco Evenepoel je izgubil dva pomočnika (Davide Ballerini in Josef Cerny). Pred tem je imel zaradi padca težave Pieter Serry.

36 km do cilja - Na samem zaključku današnjega dne na Campo Imperatoreju bo kolesarjem pihal celo veter v prsi, kar jim bo dodatno otežilo vožnjo navkreber. Medtem imajo trije ubežniki 10 minut prednosti. V glavnini tempo narekujejo kolesarji ekipe DSM, ki imajo v svojih vrstah rožnato majico (Andreas Leknessund).

39 km do cilja - Prednost ubežnikov je spet narasla, potem ko so v glavnini nekoliko upočasnili. Zdaj znaša 11:07.

41 km do cilja - Glavnina je nekoliko navila tempo pri vzponu na gorski cilj Calascio (10 km/6-odstotni naklon), saj se je prednost ubežnikov zmanjšala na 9:35. Calascio | Foto: RCS Sport Foto: RCS Sport

47 km do cilja - Prednost ubežnikov je 11:50, cesta pa se bo začela vzpenjati. Veliko se dogaja v ekipi Remca Evenepoela. Težave sta imela dva kolesarja, Pieter Serry - eden ključnih Remcovih pomočnikov - je padel.

54 km do cilja - Remco Evenepoel je prišel do ekipnega avtomobila, kjer so mu naoljili verigo.

55 km do cilja - Na cilju današnje etape je temperatura vsega 1 stopinja Celzija.

58 km do cilja - Za zdaj je še mirno na trasi, vse bližje pa je zaključni rock'n'roll. Trije ubežniki imajo 10:16 prednosti.

75 km do cilja - Kolesarji se približujejo zaključnemu vzpenjanju, ki bo trajalo kar 47 kilometrov. Sprva bo gorski cilj II. kategorije Calascio v dolžini desetih kilometrov in s šestodstotnim naklonom. Prednost ubežne trojice znaša 10:30. Povprečna hitrost po prvih 127 kilometrih je znašala 37,9 km/h.

84 km do cilja - In kako je na cilju (Campo Imperatore)? Slike povedo več kot besede.

85 km do cilja - V begu je le še trojica - Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty), Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia). Še približno 40 kilometrov in začelo se bo dolgo 47-kilometrsko vzpenjanje proti cilju. Prednost ubežnikov znaša 12 minut.

118 km do cilja - Na gorski cilj je najhitreje prikolesaril Davide Bais, ki se je v skupnem seštevku točkovanja za gorske cilje povzpel na peto mesto. V modri majici še naprej kolesaril Francoz Thibaut Pinot, ki ima 42 točk. Henok Mulubrhan je izgubil stik z ubežno skupino. Zaostanek glavnine znaša 12:30. 

135 km do cilja - Najhitrejši na letečem cilju Castel di Sangro je bil Davide Bais (Eolo-Kometa). Prednost ubežnikov je padla na 8:54.

147 km do cilja: ubežniki vztrajajo na čelu dirke, pred glavnino imajo že skoraj deset minut prednosti. Še 20 kilometrov nas loči do letečega cilja na Castel di Sangro. 

170 km do cilja: na čelu dirke še vedno nič novega, v ospredju vztraja četverica Davide Bais (Eolo-Kometa), Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty), Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia), ki ima pred glavnino že 7:45 minute prednosti.

Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je včeraj v cilj pripeljal z raztrganim dresom, je danes v pogovoru za nacionalno televizijo razkril ozadje strganega dresa, zaradi katerega je marsikdo pomislil, da se je slovenski kolesarski as včeraj spet znašel na tleh. "Hlače sem strgal, ko sem moral vmes napraviti nek manever in sem se usedel na zadnjo gumo, pa se mi je malo strgal dres," je pojasnil Roglič in navijačem dal vedeti, da je vsaka zaskrbljenost odveč. 

Remco stopil korak nazaj

Z novinarji se je pred začetkom etape pogovarjal tudi Remco Evenepoel, ki je omilil izjave o Primožu Rogliču, ki jih je izrekel po četrtkovi etapi. Dejal je, da so mediji napihnili njegove včerajšnjo izjavo, v kateri je dejal, da je Roglič nervozen zaradi zaostanka na dirki. Kot je pojasnil, se je z izjavo navezal na letošnjo Dirko po Kataloniji, kjer je bil zaradi zaostanka za Rogličem tudi sam nervozen, posledično pa tudi njegova ekipa. "Zato si predstavljam, da je zdaj zgodba podobna. Ampak kot je tipično za medije, zgodbo vedno naredijo večjo, kot je v resnici." 

Remco Evenepoel je danes omilil izjave o Primožu Rogliču.  | Foto: LaPresse Remco Evenepoel je danes omilil izjave o Primožu Rogliču. Foto: LaPresse

196 km do cilja - V begu je četverica - Davide Bais (Eolo-Kometa), Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty), Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia) in ima 5:50 prednosti. Nihče ne ogroža rožnate majice.

216 km do cilja - Kolesarjem povrhu vsega nagaja še dež. Podobne razmere čakajo kolesarje tudi danes. V spodnjem videu si lahko pogledate, kako je bil Marco Pantani leta 1999 najhitrejši na Campo Imperatore.

218 km do cilja - In kako je na cilju današnje etape? Slike povedo vse. Kolesarje na cilju pričakujejo okoli 17. ure.

11.20 - Etapa se je začela. Kolesarji bodo morali opraviti z 218 kilometrov dolgo traso, na kateri jih čakajo trije gorski cilji. Oči bodo uprte v favorite za skupno zmago. Zanimivo bo videti, ali bo Remco Evenepoel čutil posledice sredinega padca, kako se bo z gorsko preizkušnjo spopadel slovenski šampion Primož Roglič, kakšne taktične prijeme bodo imeli v drugih ekipah, ki jih zanima rožnata majica. Skratka, zanimiv dan se obeta, kolesarji pa bodo morali narediti približno 3900 višinskih metrov.

11.15 – Buongiorno oziroma dobrodošli. Danes je čas za novo uro resnico. Prvi dan Gira so kolesarji pokazali, kako močni so v posamični vožnji, danes pa jih čaka prvi pravi resni gorski preizkus. Sedma etapa se bo končala z vožnjo v klanec. Cilj je na 2130 metrov visokem Campo Imperatoreju.

Rezultati pred 7. etapo

Napoved pred 7. etapo

V skupnem seštevku Gira se v četrtek ni zgodilo nič posebnega. Vodilni Norvežan Andreas Leknessund (Team DSM) bo moral najverjetneje danes predati rožnato majico, saj je na sporedu prvi resni gorski izziv. Še naprej pa ima Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) 44 sekund prednosti – 12 manj zaostaja Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates). A jasno je, da bodo priložnost v sedmi etapi iskali tudi drugi, ki jih zanima prestižna majica.

Dolg dan bo pred kolesarji. Začeli ga bodo že ob 11.20 v kraju Capua na nadmorski višini 20 metrov, končali pa na 2.130 metrov visokemu Campu Imperatoreju. Prvih 70 kilometrov bo v večini ravnih, nato pa se bo začelo dogajati. Drug za drugim si bosta sledila dva vzpona. Prvi bo dolg 14,4 kilometra in bo imel 4,6-odstotni povprečni naklon, vendar ni kategoriziran. Zato pa je Roccaraso, ki ima predznak II. kategorije ter bo dolg 7,3 kilometra in ima 6,1-odstotni povprečni naklon.

Primož Roglič
Sportal Pri Rogliču ni šlo brez nervoze, težavo so mirno rešili

Ko bodo kolesarji opravili z njima, bodo imeli do konca še 117 kilometrov. Vse skupaj bodo prekolesarili kar 218 kilometrov in v tako težki etapi bi lahko Remco čutil posledice sredinega padca, je v sredo namignil belgijski zdravnik.

Vzpon na Gran Sasso se bo začel kar 47 kilometrov pred ciljem. Najprej bo kolesarje čakal gorski cilj II. kategorije, ki sliši na ime Calascio, dolg pa je deset kilometrov in ima šestodstotni naklon.

Le dvakrat si bodo lahko kolesarji lahko nekoliko odpočili, sicer pa jih vseskozi čaka vzpenjanje do cilja. Sledilo bo 9,7 kilometra dolge vožnje navkreber pri povprečno štiriodstotnem naklonu, kar bo priprava za zaključni vzpon na Campo Imperatore. Dolžina 6,3 kilometra in 7,2-odstotni naklon nista tako pretirana, vendar bodo noge po dolgem dnevu že pošteno bolele, zelo zahteven pa je zaključek s tudi 13-odstotnim naklonom.

"Prvi veliki boj med favoriti za končno zmago nas čaka. Zaključni vzpon bo dolg kar 49 kilometrov. Zadnjih 4 do 5 kilometrov je zelo težavnih. Mislim, da se bodo tam kandidati za rožnato majico udarili med seboj. K sreči smo imeli v četrtek dober dan, navkljub počeni pnevmatiki pri Primožu Rogliču. Pripravljeno smo," je pred današnjo etapo dejal športni direktor Jumbo-Visme Marc Reef.

"Pripravljen sem. Številni kolesarji imajo svoje načrte za to etapo. Pričakujem dober boj in veselim se ga," je optimističen Roglič.

Obeta se torej zelo razburljiv dan, ki bo pokazal, kako močni so favoriti za skupno zmago pri vožnji navkreber, povsem na cilju pa jih bodo čakale prave zimske temperaturne razmere – na nadmorski višini 2.130 metrov je okolica lepo zasnežena.

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte