Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 7. 2015,
17.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tony Martin

Torek, 7. 7. 2015, 17.43

5 let, 6 mesecev

Greipel zmagovalec etape, na kateri je ob padcu odstopil francoski up

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Andre Greipel je zmagovalec 5. etape dirke po Franciji. Nemški kolesar, član ekipe Lotto-Soudal, je po drugi dobil še peto etapo, skupno karierno osmo.

Greipel je slavil na preizkušnji v deževnem in vetrovnem vremenu dolgi 189,5 km od Arrasa do Amiensa.

Etapa se je pričakovano končala s ciljnim sprintom glavnine, a je prav Greipel mojstrsko izpeljal finiš v zelo močnem vetru v prsi.

"Zahvalil bi se celotnemu moštvu, kajti prav vsi člani ekipe so garali za to zmago. To je bila prva etapa letošnjega Toura, ki se je končala z množičnim sprintom, zanimivo pred mano je bilo še zadnjih 300 metrov, mislil sem si, da so me popolnoma zaprli, a sem opazil luknjo in izkoristil priložnost," je dejal kolesar, ki se ga je kot močnemu in brezkompromisnemu sprinterju prijel vzdevek Gorila. Greipel je še naprej oblečen v zeleno majico vodilnega sprinterja.

Drugo mesto je pripadlo v belo majico oblečenemu najboljšemu mlademu kolesarju Toura Slovaku Petru Saganu (Tinkoff-Saxo), tretji pa je bil Britanec Mark Cavendish (Etixx - Quick-Step), ki je nadoknadil zaostanek po težavah s predrto zračnico, a je bil vseeno precej razočaran, saj se mu je prva etapna zmaga na letošnjem Touru izmaknila iz rok.

Nemec Tony Martin (Etixx - Quick-Step) je ohranil mesto vodilnega po zaslugi dobrega sprinta, ko je ohranil stik z vodilno skupino, in bo tudi na šesti etapi od Abbevilla do Le Havra (191,5 km) oblečen v rumeno majico. Britanec Christopher Froome (Sky) na drugem mestu skupno zaostaja 12 sekund.

Uvodne etape Toura so presenetljivo v znamenju nemških kolesarjev, saj sta Greipel in Martin osvojila tri od uvodnih petih etap, Nemec pa je tudi oblečen v tako želeno in iskano rumeno. "To je neverjetno, rumena majica, tri etapne zmage. Tako dobrega začetka si nismo upali sanjati niti v najbolj norih sanjah. To je dobro za naše navijače, s tem smo si povrnili našo verodostojnost," je vrelo iz ust Martina, ki se je povsem v ospredje karavane zavihtel po četrti etapi,

Edini slovenski udeleženec Toura Kristijan Koren (Cannondale-Garmin) je etapo končal na 26. mestu in je bil v skupini 65 kolesarjev, ki so jim priznali čas zmagovalca etape. V skupnem seštevku je prav tako 26. z zaostankom 4:46 minute za vodilnim kolesarjem. V seštevku točk za zeleno majico, osvojenih na vmesnih sprintih, pa je s petimi osvojenimi točkami 54., premočno vodi Greipel s 151. točkami, drugi je Sagan (119).

Tudi peto etapo je že po prevoženih desetih kilometrih na spolzkem od dežja razmočenem cestišču zaznamoval padec, ko se je moral najprej posloviti francoski as Nacer Bouhanni (Cofidis) z zlomljenim zapestjem in vožnjo z rešilcem v bližnjo bolnišnico. Francoz je bil že precej obtolčen tudi tik pred francoskim peklom na francoskem državnem prvenstvu. Kasneje se je moral posloviti še Novozelandec Jack Bauer, tako da se je po ponedeljkovem prvem množičnem osipu število odstopov povzpelo na devet. V jarku ob cesti se je znašel tudi policist na motorju, a ta padec ni povzročil dodatnega osipa v karavani ali kakšne hujše poškodbe.

Branilec naslova zmagovalca Toura Italijan Vincenzo Nibali (Astana) ima še vedno poldrugo minuto zaostanka za vodilnim Nemcem Martinom. Zato pa je Španec Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) trenutno na osmem mestu ter z zaostankom 48 sekund čaka na prvo priložnost za prevzem vodstva in začetek naskoka na kolesarski dvojček zmag, po zmagi na dirki po Italiji Giru še biti enako uspešen na Touru.

Ne spreglejte